Εργασίες Γενικού Συμβουλίου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.2.17

Εργασίες Γενικού Συμβουλίου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Πραγματοποιήθηκε την 30/01/17 διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο με την παρουσία των εκπροσώπων και των 18 τοπικών Ενώσεων  της Ομοσπονδίας μας που σκοπό είχε την ενημέρωση των συνδικαλιστικών φορέων για τις εξελίξεις στα φλέγοντα θέματα που μας αφορούν.
Νομοσχέδιο ΥΝΑΝΠ
Αναλύθηκαν οι μέχρι τώρα κινήσεις της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Κουρουμπλή Παναγιώτη ο οποίος έχει αποδεχτεί τις προτάσεις της Ομοσπονδίας:  
  • Εισαγωγή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Νομοθετείται ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας που θα διασφαλίσει από την μία την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια  στις προσλήψεις και από την άλλη τη σταθερή εισροή στελεχών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
  • Αποστρατευτικός βαθμός προερχόμενων από σχολή Λ/Φ: Με τις τελευταίες  αποστρατείες συναδέλφων προερχόμενων από την Σχολή Λ/Φ μη πτυχιούχων, διαπιστώθηκε μια διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τη διαδικασία αποστρατείας όλων των υπολοίπων. Με την εν λόγω ρύθμιση οι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λ/Φ, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, προάγονται με Π.Δ. στον επόμενο εν ενεργεία βαθμό, εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την προαγωγή τους.
  • Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων 33ου και 34ου ΣΔΥΛΣ: Το ζήτημα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των προερχομένων στελεχών των 33ουκαι 34ου  Σχολείων Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. με το 32ο που κατατάχθηκε το 1996.
  • Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό:Για τους βαθμοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που προέρχονται από τη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών και τους προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται για λόγους υπηρεσιακής εξέλιξης ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Για τη συγκεκριμένη διάταξη ο Υπουργός δεν έχει δώσει την τελική του έγκριση καθώς θα πρέπει να εξεταστεί η παράμετρος της ιεραρχίας .
  • Αλλαγή Δελτίων Ταυτότητας κατά τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εναρμονισθούμε με τις συμφωνίες και τα Δελτία Ταυτότητάς μας να αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.
Μεταθέσεις στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στο Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ περιλαμβάνονται και οι βασικές αρχές  των μεταθέσεων που θα αποτελέσουν τον κορμό που Προεδρικού Διατάγματος που θα ακολουθήσει .
  1. Διευκρινίστηκε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου Μεταθέσεων και του Συμβουλίου Προσφυγών θα είναι αποφασιστικού και όχι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.
  2. Οι αποσπάσεις άνω των τριάντα (30) ημερών θα διενεργούνται από το Συμβούλιο Μεταθέσεων-Τοποθετήσεων-Αποσπάσεων με τη συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
  3. Κατοχυρώνεται πλέον με νόμο η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (πολύτεκνοι – τρίτεκνοι – πάσχοντες από ανίατα-δυσίατα νοσήματα)Η ανωτέρω ευεργετική διάταξη αφορά και τις μεταθέσεις εντός των Π.Ε.Δ.Ι.Λ.Σ.
  1. Δεν μετατίθενται χωρίς αίτησή τους τα στελέχη που έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος υπηρεσίας και αυτά που έχουν τέκνα στη Β΄και Γ΄ Λυκείου.
  2. Παραμένουν τα 8 έτη ως ελάχιστος παραμονής στον τόπο συμφερόντων.
  3. Καταργείται η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους Λιμενάρχες να κάνουν τοποθετήσεις στα Λιμενικά Τμήματα τα οποία και εφεξής θα αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής μετάθεσης. Επίσης αλλάζει η μοριοδότηση των Λιμενικών αρχών της Σαμοθράκης και της Θάσου ως υπηρεσίες με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας.
  4. Μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο η Λιμενική Αρχή  Δάφνης (Άγιο Όρος).
Διατυπωθήκαν οι απόψεις όλων των παρευρισκομένων οι οποίες συγκλίνουν στο ότι αποτελεί ανακούφιση για όλες τις τοπικές Ενώσεις η ρύθμιση με τα Λιμενικά Τμήματα εκφράζοντας παράλληλα το αίτημα αύξησης των ετών παραμονής στον τόπο συμφερόντων από τα 8 έτη στα 10 χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει προβλήματα στη στελέχωση των νησιωτικών Υπηρεσιών. Στους προβληματισμούς μας προστίθεται και η κύρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων από τον Υπουργό.
Αναφορικά με το Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ είναι έκδηλη η ανησυχία όλων μας για αν όλες οι ανωτέρω προτάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. θα πάρουν επιτέλους σάρκα και οστά για αυτό και περιμένουμε το τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου που αναμένεται να δοθεί στη διαύγεια τις προσεχείς ημέρες ώστε να κάνουμε τις παρατηρήσεις και τις τοποθετήσεις μας ως Ομοσπονδία με τη συνδρομή και των 18 τοπικών ενώσεων.    
Ισοδύναμα μέτρα
Η Ομοσπονδία με παρεμβάσεις της τόσο στον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αποφυγή του παγώματος των μισθολογικών και ωριμάνσεων και προαγωγών των στελεχών. Παρά όμως τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι τα ισοδύναμα μέτρα έχουν κατατεθεί με πόρους που έχουν αντληθεί από τις άγονες γραμμές, οι αρμόδιες οικονομικές Υπηρεσίες προχώρησαν σε πάγωμα των προαγωγών . Στην παρέμβασή μας προς το Υπουργό κ.Κουρουμπλή ζητήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας και εξέταση του θέματος σε συνολική βάση με το νέο Μισθολόγιο.
Μισθολόγιο 
Η Ομοσπονδία μας σε διαρκή συνεργασία με τις Ομοσπονδίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε επαγρύπνηση αναμένοντας το ενδεχόμενο ενός νέου Μισθολογίου των Ένστολων για το οποίο η Κυβέρνηση μέχρι και σήμερα κρατά τα χαρτιά της κλειστά .Θα πρέπει να τονιστεί μάλιστα ότι το σενάριο του νέου Μισθολογίου αποτελεί επίκαιρο θέμα τα τελευταία 5 χρόνια και οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε δικαιώνουν την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ για την μέχρι και τώρα στάση της στο μείζονος σημασίας αυτό θέμα. 
ΠΔ Οδοιπορικών
Από την 1-1-2016 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Ν.4336/2015 (94Α’) «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικρατείας» και σύμφωνα με αυτόν αυξάνονται τα ποσά των δικαιούχων βάση των σύγχρονων απαιτήσεων και το Υπουργείο μας όπως και τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Οικονομικών υποχρεούνται να υπογράψουν σχετική Κ.Υ.Α ώστε να ισχύσουν και για τους υπηρετούντες σε Σ.Α. και Στρατό τα όσα προβλέπει ο Νόμος περί Οδοιπορικών.
Μάχιμη Πενταετία
Η Ομοσπονδία διατύπωσε για ακόμη μία φορά την θέση της ότι η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας δεν υπόκειται σε τροποποίηση με τις διατάξεις του Νόμου 4387/16 και ότι κακώς έχουν παγώσει τα αιτήματα των συναδέλφων που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία μετά και την ημέρα ψήφισης του Νόμου την 12/05/2016.
Ενταλματοποίηση Δαπανών προηγούμενων ετών
Ζητήσαμε από τον Υπουργό την παρέμβαση του για νομοθετική ρύθμιση των εκκρεμών δαπανών που δεν έχουν ενταλματοποιηθεί μέχρι και σήμερα και αφορούν μετακινήσεις και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από προηγούμενα έτη και δεν είχαν  ελλείψεις από ευθύνη συναδέλφων.
Επίδομα παραμεθορίου
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδία μέσω των τεσσάρων Ενώσεων (Θράκης, Χίου-Σάμου, Δωδεκανήσου, Λέσβου-Λήμνου-Αγ. Ευστρατίου) τα μέλη των οποίων είναι δικαιούχοι καταβάλει προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου .Ήδη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017 υπάρχει δέσμευση της δαπάνης για χορήγηση στους δικαιούχους. Για το θέμα αυτό όπως και για τα θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές υπηρεσίες της παραμεθορίου έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των τοπικών Ενώσεων με τον Υπουργό κ. Κουρουμπλή.
Το Γενικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την κοινή θέση της δυναμικής θέσης της Ομοσπονδίας στο διεκδικητικό της πλαίσιο που έχει ψηφιστεί ομόφωνα στο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. τον Μάιο του 2016  στη Ρόδο, με τις τοπικές Ενώσεις σε ρόλο πρωταγωνιστικό.
Στο τέλος ακολούθησε στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας με ευχές για μία χρονιά που η υγεία η συνδικαλιστική αξιοποίηση των χιλιάδων μελών μας θα αποτελέσει επένδυση σε ότι διεκδικούμε.