Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία»-Clean Industrial Deal η οποία αναφέρεται σε αρκετούς τομείς που σχετίζονται με τον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα, ιδιαίτερα σε θέματα απο-ανθρακοποίησης λ και της ανάγκης για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.
Όπως ανακοινώθηκε, η Συμφωνία προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση κάθε σταδίου της παραγωγής, με έμφαση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως ο χάλυβας, τα μέταλλα και τα χημικά, οι οποίες χρειάζονται άμεση στήριξη για να απολιγνιτοποιηθούν, να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη, τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις περίπλοκες ρυθμίσεις. Επιπλέον, επικεντρώνεται στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας και είναι αναγκαίος για τη βιομηχανική μεταρρύθμιση, την κυκλικότητα και την απολιγνιτοποίηση.
Ένα άλλο στοιχείο της Συμφωνίας είναι η κυκλικότητα, η οποία στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων και στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των υλικών, προάγοντας την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη βιώσιμη παραγωγή. Επιπλέον, παράλληλα με τη Συμφωνία, η ΕΕ παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Ενέργεια, που στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και μιας πλήρως ενοποιημένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υδρογόνο έχει κεντρικό ρόλο στην απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς όπου η ηλεκτροδότηση δεν είναι ακόμη βιώσιμη επιλογή. Ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο είναι ουσιώδες. Η Επιτροπή θα υιοθετήσει, επομένως, το πρώτο τρίμηνο του 2025, την κανονιστική πράξη για το χαμηλών εκπομπών άνθρακα υδρογόνο, προκειμένου να διευκρινίσει τους κανόνες για την παραγωγή του.
Κύρια στοιχεία της Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας:
Προσιτή ενέργεια
Επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης
Ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας με φυσικές διασυνδέσεις
Αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας και μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα
Ενίσχυση της ζήτησης για καθαρά προϊόντα
Χρηματοδότηση της καθαρής μετάβασης
Υιοθέτηση νέου Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων για την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, ώστε να επιταχυνθεί η έγκριση κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση της βιομηχανίας και την εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας παραγωγής καθαρών τεχνολογιών
Ενίσχυση του Ταμείου Καινοτομίας και πρόταση για τη δημιουργία μιας Βιομηχανικής Τράπεζας Απολιγνιτοποίησης, με στόχο χρηματοδότηση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, βασισμένη στα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Καινοτομίας, επιπλέον εσόδων από μέρη του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) καθώς και την αναθεώρηση του InvestEU
Δημιουργία ειδικής πρόσκλησης στο Horizon Europe για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε αυτούς τους τομείς
Τροποποίηση του Κανονισμού InvestEU για αύξηση των οικονομικών εγγυήσεων που μπορεί να παρέχει το InvestEU για την υποστήριξη επενδύσεων. Αυτό θα κινητοποιήσει μέχρι και 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών, καθαρής κινητικότητας και μείωσης των αποβλήτων
Κυκλικότητα και πρόσβαση σε υλικά
Δράση σε παγκόσμιο επίπεδο
Δεξιότητες και ποιοτικές θέσεις εργασίας
Η δημοσιοποίηση της Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας προκάλεσε άμεση αντίδραση από πολλές οντότητες από τους τομείς ενέργειας, μεταφορών και ναυτιλίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA) σε δήλωσή της καλωσόρισε την αναγνώριση της ναυτιλίας ως ενός από τους πέντε τομείς στους οποίους θα πρέπει να εφαρμοστεί η Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία.
Όπως δήλωσαν, η διασφάλιση στοχευμένων επενδύσεων στην παραγωγή, τη διανομή και τη χρήση βιώσιμων ναυτιλιακών καυσίμων στο πλαίσιο του μελλοντικού Σχεδίου Επενδύσεων για Βιώσιμες Μεταφορές είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων απο-ανθρακοποίησης του τομέα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
«Καλωσορίζουμε θερμά την αναγνώριση της ναυτιλίας ως ενός από τους τομείς προτεραιότητας της Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας. Η ναυτιλία είναι το θεμέλιο της ενεργειακής ασφάλειας και της αλυσίδας εφοδιασμού της Ευρώπης και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.
Επιπλέον, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας (WSC) δήλωσε ότι βλέπει την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία ως μια ευκαιρία για την Ευρώπη να γεφυρώσει την απόσταση τιμής καυσίμου και να δημιουργήσει τις βασικές υποδομές που απαιτούνται για την υποκίνηση της μετάβασης.
Βασικά στοιχεία της συμφωνίας, όπως η επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προώθηση ανανεώσιμου και χαμηλού άνθρακα υδρογόνου και η αύξηση της χρηματοδότησης σε επίπεδο ΕΕ για την καθαρή μετάβαση, είναι κρίσιμα για την παραγωγή των πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων που απαιτούνται για την απολιγνιτοποίηση της ναυτιλίας.
Ωστόσο, το WSC προειδοποιεί ότι οι τρέχουσες επενδύσεις ήταν πολύ χαμηλές σε βασικά στοιχεία που απαιτούνται για τα πράσινα ναυτιλιακά καύσιμα, όπως το πράσινο υδρογόνο, και τόνισε την ανάγκη το μέλλον χρηματοδότησης να ξεπεράσει σημαντικά τις προηγούμενες προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας.
Αν η Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία υλοποιηθεί πλήρως, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την Ευρώπη να ενισχύσει τη θέση της ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο. Ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του κόσμου, η οικονομική ισχύς και η παγκόσμια επιρροή της ΕΕ εξαρτώνται από τη ναυτιλία. Ωστόσο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και δεσμεύσεις, η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει πίσω, δήλωσε ο Τζο Κράμεκ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του WSC.
Η Transport & Environment (T&E) καλωσόρισε επίσης τα νέα σχέδια της ΕΕ για μείωση του κόστους ενέργειας, επιταχύνοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, και για ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτικών και εμπορικών εργαλείων για την κλιμάκωση των καθαρών τεχνολογιών. Ωστόσο, η ομάδα σημείωσε ότι η απόφαση καθυστέρησης της πρότασης για στόχο κλίματος της ΕΕ για το 2040 στέλνει ένα πολύ ανησυχητικό σήμα.
Ο Φαϊγκ Αμπάσοφ, Διευθυντής Ναυτιλίας της T&E, δήλωσε ότι η Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας τον ουσιώδη ρόλο που διαδραματίζουν τα καύσιμα από πράσινο υδρογόνο στην απολιγνιτοποίηση της ναυτιλίας και της αεροπορίας. Ωστόσο, ο Αμπάσοφ υπογράμμισε ότι το Σχέδιο λείπει από βασικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η ΕΕ θα γεφυρώσει την απόσταση τιμής μεταξύ των ορυκτών καυσίμων και των πιο πράσινων εναλλακτικών λύσεων ή θα αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεγαλύτερες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προαγοράς.
Το Λιμάνι του Ρότερνταμ και το Λιμάνι του Αντβέρπ-Μπριζ καλωσόρισαν τη Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, μετά από έκκληση προς την Επιτροπή τον Ιανουάριο να κάνει μεγάλες επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας στην Ευρώπη.
Μετά τη δημοσίευση της Συμφωνίας, ο Μπουντεβίν Σιέμονς, Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Λιμανιού Ρότερνταμ, δήλωσε ότι «ως λιμενικές αρχές, πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα μετάβασης, και αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με εταίρους για την κατασκευή νέας υποδομής στα λιμάνια μας. Μαζί, πρέπει τώρα να κάνουμε εφικτό για τις εταιρείες να επενδύσουν στη νέα οικονομία. Μια αποτελεσματική και συνεκτική βιομηχανική πολιτική από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις είναι σημαντική προϋπόθεση για αυτό».
«Καλωσορίζουμε τη Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αντβέρπη. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες δράσεις, με στοχευμένα μέτρα και σαφήνεια, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να επενδύσουν σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον», δήλωσε ο Ζακ Βαντερμέιρεν, Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμανιού Αντβέρπ-Μπριζ.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.