Σε πάρκα και πλατείες συγκεντρώνονται οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά το ισχυρό ταρακούνημα των 6,2 Ρίχτερ που προκάλεσαν πανικό λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 23/04. Λίγο πριν τις 4μμ, ένας νέος σεισμός 5 Ρίχτερ σπέρνει εκ νέου τον τρόμο.
Χιλιάδες οικογένειες στήνουν σκηνές και ανάβουν φωτιές καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι τις 7 το απόγευμα οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120 μεγέθους ως και 4,5 Ρίχτερ.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο σημειώνει ότι επί περίπου 70 λεπτά από τις 14:00 και μέχρι τον σεισμό των 5 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις.
Νωρίτερα, ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών σημειώθηκε στις 12:49 το μεσημέρι σήμερα, 23 Απριλίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Οι οδηγίες των αρχών είναι αυστηρές: "Μην πλησιάζετε σε κτίρια που έχουν εμφανώς υποστεί ζημιές ή που ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές".
Καθώς οι ώρες περνούν, μεταδίδονται πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ για "151 τραυματίες" την ώρα του μεγάλου σεισμού των 6,2 Ρίχτερ..
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων καταστάσεων (AFAD), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 23,16 χλμ. νότια της Σηλυβρίας. Το εστιακό βάθος ήταν 6,92 χιλιόμετρα.
#DEPREM
Büyüklük:6.2 (Mw)
Yer:Marmara Denizi - [23.16 km] Silivri (İstanbul)
Tarih:2025-04-23
Saat:12:49:10 TSİ
Enlem:40.86 N
Boylam:28.24444 E
Derinlik:6.92 km
Detay:https://t.co/yDybZf2bx3@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi
— AFAD Deprem (@DepremDairesi) April 23, 2025
Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών σημειώθηκε στις 12:13 το μεσημέρι σήμερα, 23 Απριλίου, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
6.2 büyüklüğündeki #deprem anı kamerada! Geçmilş olsun istanbul pic.twitter.com/VEQ7OqID0d
— Mehmet Ardıç 🇹🇷 (@MehmetArdic_) April 23, 2025
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι "παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις" και ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.
"Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή. Κανένα κτήριο δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο. Συνεχίζουμε τις έρευνες", ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης, καλώντας τους πολίτες "να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές". Ο δήμος τόνισε επίσης ότι παρακολουθεί την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι "δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής".
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, είπαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού.
Στο κέντρο της πόλης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.
Η Τουρκία διασχίζεται από δύο ρήγματα που έχουν προκαλέσει πολλούς φονικούς σεισμούς στο παρελθόν.
Ο σεισμός ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός "Μεγασεισμού" καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών έως το 2030, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας: "Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας"
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια έκανε δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας: "Σεισμός 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Σηλυβρία, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Όσον αφορά τον σεισμό που έγινε αισθητός και στις γύρω επαρχίες, η AFAD (σ.σ. η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και καταστροφών) και όλες οι ομάδες των αρμόδιων οργάνων μας ξεκίνησαν επιτόπιους ελέγχους".
Ο Γερλίκαγια μετέφερε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό, λέγοντας: "Ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας και το έθνος μας από καταστροφές".
Κ. Παπαζάχος για Τουρκία: Δύσκολο να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός - Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος
Σχετικά περιορισμένες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις του σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία "γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς" και "δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη".
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. "Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία", ανέφερε.
Λέκκας: Σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία στην Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση
Την πεποίθηση πως δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις επόμενες ώρες στην Τουρκία, καθώς η σεισμική ακολουθία είναι σε εξέλιξη και τα όποια δεδομένα θα αντληθούν από την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας, εξέφρασε στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας τόνισε πως αυτό που "έσωσε" την Κωνσταντινούπολη και δεν είδαμε τεράστιες υλικές ζημιές, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε τη θραύση ολόκληρου του ρήγματος της Ανατολίας – το οποίο έχει μήκος 60 χλμ και μπορεί να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7,5R – αλλά ενός μικρού κομματιού που έδωσε το 6,2.
Τα σενάρια για τις επόμενες ώρες είναι τρία: "Αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικής ακολουθίας σεισμών. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό, μέχρι 7 περίπου της κλίμακας Ρίχτερ, και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μία ακολουθία της τάξεως των 6 βαθμών, 30 περίπου σεισμοί 6 βαθμούς, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο κ. Λέκκας, χαρακτηρίζοντς το κακό σενάριο των 7 Ρίχτερ ως "μη άμεσο".
"Όπως είδαμε στην περίπτωση του 1999 στο Ιζμίτ που έγινε ο μεγάλος σεισμός των 7,8R, στο Μπολού, μια πόλη που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Ιζμίτ, έγινε μετά δύο μήνες ο σεισμός. Δεν έχει χρονικό περιθώριο, αλλά πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι γρήγορη στην συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί έχει συσσωρευθεί πολύ μεγάλη ενέργεια κατά μήκος του ρήγματος", εξήγησε ο κ. Λέκκας.
Στην ερώτηση αν περιμένουμε ο σημερινός σεισμός να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα, ο κ. Λέκκας ήταν καταφατικός, λέγοντας πως μπορεί να ενεργοποιήσει τόσο τα ρήγματα προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση. "Ουσιαστικά όμως το κομμάτι που είναι μέσα στη θάλασσα πρέπει να ενεργοποιηθεί, ούτως ώστε να εκτονωθούν οι δυνάμεις", πρόσθεσε.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο ελλαδικός ηπειρωτικός και θαλάσσιος χώρος από αυτό το ρήγμα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως "δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελληνικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη, οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος".
Όσο για το αν από τους μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν κινδυνεύουν τα πολλά παλιά κτίρια της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της Αγιά Σοφιάς, ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως από ένα μεγαλύτερο σεισμό "ενδεχομένως να έχουμε κάποιες βλάβες στην Αγιά Σοφιά". Κάτι που θα συμβεί εάν συνεχιστεί η ακολουθία και στον δομημένο ιστό της Κωνσταντινούπολης, το 1/3 της οποίας αποτελείται από κτίρια 50-100 ετών.
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ωστόσο πως αυτό που έχει σημασία "είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλη έκθεση του πληθυσμού. Δηλαδή έχουμε 16 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ουσιαστικά ζουν σε μια στενή περιοχή και εκεί πια η έκθεσή μας, η τρωτότητά μας, είναι πάρα πολύ μεγάλη, συνεπώς θα έχουμε μεγάλες επιπτώσεις".
Χαρακτήρισε τέλος μια "συνήθεια πολύ συχνή για τους Τούρκους", το φαινόμενο να πηδάει ο κόσμος από τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των σεισμών.
"Από το 1995 μέχρι τώρα, έχουμε κάνει περίπου 10 αποστολές στην Τουρκία, στους σεισμούς της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, μία συνήθεια πολύ συχνή για τους Τούρκους. Πηδάνε από το παράθυρο, ιδίως όταν είναι σε χαμηλούς ορόφους, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλους τραυματισμούς, προφανώς". Μια πρακτική που ασφαλώς δεν συνιστάται.
"Περιμένουμε να τελειώσει ο σεισμός και στη συνέχεια όταν αποσβεστεί η σεισμική δόνηση, κατεβαίνουμε σιγά σιγά από τις κλίμακες. Δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ και απομακρυνόμαστε. Δεν καθόμαστε ποτέ κάτω σε κτίρια. Αυτό το παρατηρήσαμε και το 2019 εδώ στην Αττική, που με έναν μικρό σεισμό των 5,2 βαθμών, όλοι ουσιαστικά όσοι δουλεύανε σε εταιρείες μεγάλες στην Κηφισίας, παρατηρήσαμε τότε, κάθονταν κάτω από τα κτίρια. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο", κατέληξε ο κ. Λέκκας.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.