Ελεύθεροι οι 2 στρατιωτικοί -Ανοιγμα Ερντογάν σε Ευρώπη, στα άκρα με Τραμπ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.8.18

Ελεύθεροι οι 2 στρατιωτικοί -Ανοιγμα Ερντογάν σε Ευρώπη, στα άκρα με Τραμπ

Η αγωνία, η χαρά και η συγκίνηση των συγγενών των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, είχαν χτυπήσει «κόκκινο».
Στις 03:19 τα ξημερώματα, όταν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πάτησαν ξανά ελληνικό έδαφος, μετά από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές στην Αδριανούπολη, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν μοναδικές. Αγκαλιές, φιλιά, δάκρυα χαράς.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατέβηκαν από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος φορώντας την υπηρεσιακή στολή τους, την παραλλαγή. Στο αεροδρόμιο τους περίμενε ένα άγημα για να τους αποδώσει τιμές. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής τους υποδέχθηκαν και στη συνέχεια ακολούθησαν οικογενειακές στιγμές.
Η πρώτη δήλωση του Αγγελου Μητρετώδη μετά την επιστροφή του
Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Άγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης.
«Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.
Η συγκυρία και η πίεση των Δυτικών στον Eρντογάν
Παρά τις προσπάθειες όμως, ήταν και η συγκυρία που ήρθε ευνοϊκά καθώς ο Ερντογάν είναι με την πλάτη στον τοίχο αφού οδήγησε στο ναδίρ τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Πυροβολείτε τα πόδια σας όταν τα βάζετε με την Ελλάδα που είναι η μόνη που σας στηρίζει στην Ευρώπη», είχε επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας. Και φαίνεται ότι η επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, όπως και των ευρωτουρκικών, μάλλον οδήγησε τον Ερντογάν να επιλέξει ποια μέτωπα θα κλείσει και ποια θα κρατήσει ανοιχτά. Η εξομάλυνση με τους Ευρωπαίους περνά και από την Αθήνα, και γι' αυτό ίσως τον λόγο επέλεξε να γυρίσει σελίδα.
Για την ώρα πάντως παραμένει ασαφές το αν ήταν η παρέμβαση των Αμερικανών που έφερε το αποτέλεσμα, ή αν ο Ερντογάν επιλέγει ποια θέματα θέλει να έχει κλειστά.
Κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμα είχε, κατά πληροφορίες, ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, με τον οποίο το Μαξίμου είχε διατηρήσει ανοιχτή επαφή, αφού αναβαθμίστηκε ο ρόλος του μετά την αποχώρησή του από την Αθήνα.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Την Τρίτη, εξετάζοντας το αίτημα των δύο στρατιωτικών για αποφυλάκιση, το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι, εν αναμονή της δίκης τους. Η απόφαση δεν προέβλεπε περιοριστικά μέτρα και γι' αυτό επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρουσία τους στη δίκη.
Οι δύο στρατιωτικοί -που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου όταν πέρασαν τα σύνορα στον Εβρο- επανέλαβαν ότι αυτό έγινε από λάθος. Η Εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Επιπλέον, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Ελληνα ομόλογό του ότι αν θα γίνει δίκη για τους δύο στρατιωτικούς, αυτή θα γίνει ερήμην τους και σε περίπτωση επιβολής ποινής, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το μήνυμα του Γιούνκερ στα ελληνικά για την απελευθέρωση των στρατιωτικών
Ως «ευτυχή» χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σε μήνυμά του στο Twitter, γραμμένο στα ελληνικά, ο Γιούνκερ στέλνει, παράλληλα, σαφές μήνυμα στην Τουρκία όσον αφορά τη σχέση της με την ΕΕ.
«Ευτυχής για την επικείμενη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Όπως είχα πει στη Βάρνα, η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική αυτή σχέση. Επιθυμούμε μια σταθερή, ευημερούσα, δημοκρατική Τουρκία», σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Στα άκρα με Τραμπ 
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές Αρχές, καθώς και άλλων διμερών διενέξεων.
Η Τουρκία προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.
Διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα στο 120%, στα αλκοολούχα ποτά στο 140% και στα φύλλα καπνού στο 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας.


Πηγή:iefimerida.gr