Χιλιάδες πιστοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τήνο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.8.18

Χιλιάδες πιστοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τήνο

Στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας τελέσθηκε απόψε ο Μέγας Εόρτιος Τρισαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

Προηγουμένως, στο Μαυσωλείο της "ΕΛΛΗΣ" κατετέθησαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Έπαρχο Τήνου, τον Δήμαρχο Τήνου και από τον Αντιπρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, υπό τους παιάνες του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού και την παρουσία του Τιμητικού Αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού.

Χιλιάδες πιστών καθ’ ολη τη διάρκεια του Εσπερινού συνέρεαν στον Ναό προκειμένου να προσκυνήσουν το ιερό Εικόνισμα, στον οποίον συνευχήθηκαν μαζί με τους προσκυνητές ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς-Νικόλαος Κουΐκ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Έπαρχος Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τριών Όπλων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πολιτευτές των Κυκλάδων, ο επί τιμή Νομάρχης Κυκλάδων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος καλωσόρισε τους Αρχιερείς εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής με λόγους αδελφικούς, εγκαρδίως τους ευχαρίστησε και είπε ότι η Παναγία ως καλή Οικοδέσποινα μας επέτρεψε απόψε να εισοδεύσουμε στον Παρθενώνα της αυτόν και να τελέσουμε την Ιερά Πανήγυρη και η παρουσία της οποίας από το 1823 μέχρι σήμερα είναι παντού μέσα σ’ αυτόν τον ιερό χώρο ζωντανή.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ο οποίος εκήρυξε τον θείον λόγο διδακτικότατα, θεολογικότατα, με απλότητα ως κύριον συστατικό του λόγου αναφέρθηκε στον λόγο του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου προς το πρόσωπο της Παναγίας ειπών ότι την ημέρα του Ευαγγελισμού, αφού τον Ευαγγελισμό απεικονίζει το ιερό Εικόνισμα, η Παναγία ευαγγελίσθηκε την παρουσία του κόσμου του σεσηγισμένου μυστηρίου της Θείας Οικονομίας και με την Κοίμησή της επιβεβαίωσε τον καρπό αυτού του μυστηρίου που είναι η αφθαρσία.

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο και εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου για την πρόσκληση την οποία θεώρησε ότι είναι τιμία και αγία ταυτόχρονα και αναφέρθηκε επίσης και στο Ιερό Ίδρυμα και στην διακονία την οποία προσφέρει στον κόσμο.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του ανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος τέλεσε την Ακολυθία του Μικρού Εσπερινού στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου.