Μόνο 39 μαρίνες στην Ελλάδα, έναντι 167 στην Κροατία. Η Κέρκυρα είναι η πιο ελκυστική περιοχή για τη χωροθέτηση μαρίνας, ενώ κερδίζει έδαφος το Νότιο Αιγαίο.
Μόλις δέκα νέες μαρίνες θα τεθούν σε λειτουργία στην ελληνική επικράτεια ως το 2030, εφόσον οι διαδικασίες αδειοδοτήσης συνεχίσουν στο ρελαντί, τη στιγμή που οι γείτονές μας, Κροατία, Ιταλία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, θερμαίνουν τον ανταγωνισμό. Με το νέο χωροταξικό πλαίσιο του τουρισμού να αναμένεται ως το τέλος του έτους, η χώρα μας φιλοδοξεί να ανεβάσει ρυθμούς μες την επόμενη πενταετία.
Αναδεικνύοντας την ανάγκη επιτάχυνσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ανέβασε σε τουλάχιστον 60 τις νέες μαρίνες που θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι ως το 2030. Όπως είπε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης για την ανάπτυξη του δικτύου τουριστικών λιμένων της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ), «το στοίχημα είναι να επιταχυνθούν η αδειοδότηση και τα υπόλοιπα βήματα που χρειάζονται».
Υπενθύμισε, δε, ότι από την έγκριση του masterplan του λιμένος Κέρκυρας χρειάστηκαν 5 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών για να φτάσουμε στις υπογραφές με τη Lamda Marinas Investments για τη μαρίνα mega yachts.
Πίσω από τους ανταγωνιστές
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη χθεσινή παρουσίαση εστίασαν στην ανάγκη η χώρα μας να κάνει άλματα. Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπόνησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Βαγγέλας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θάνος Πάλλης, σήμερα στη χώρα μας αντιστοιχούν 1,1 θέσεις ελλιμενισμού ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής, όταν η Σουηδία που κατέχει τα πρωτεία μετρά 155,38 θέσεις ελλιμενισμού ανά χλμ.
Όσο για τους άμεσους ανταγωνιστές μας, η Ιταλία διαθέτει 961 μαρίνες και 181.000 θέσεις ελλιμενισμού συνολικά, ενώ με 167 μαρίνες και 18.179 θέσεις ελλιμενισμού, η Κροατία βρίσκεται μία θέση πάνω από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αντίστοιχα, η Τουρκία έχει 80 μαρίνες και 20.470 θέσεις ελλιμενισμού.
Από τη μελέτη, που αποτελεί την πρώτη χαρτογράφηση του εθνικού δικτύου τουριστικών λιμένων, προέκυψε ότι πανελλαδικά υπάρχουν 61 χωροθετημένες μαρίνες και συνολικά 18.652 θέσεις ελλιμενισμού, όμως από αυτές σε λειτουργία σήμερα είναι 39 μαρίνες με 12.336 θέσεις.
Σε αυτές προστίθενται 65 τουριστικά καταφύγια, αγκυροβόλια και ξενοδοχειακοί λιμένες, αθροίζοντας 4.156 θέσεις ελλιμενισμού, ενώ επιπλέον 3.118 θέσεις μοιράζονται μεταξύ 12 οργανισμών λιμένων και 39 δημοτικών λιμενικών ταμείων. Για πρώτη φορά καταμετρήθηκαν περίπου 12.000 θέσεις διαχείμασης σε χώρους εναπόθεσης και parking σκαφών. Όμως, όπως παρατήρησε, εχθές, παρουσίαζοντας τη μελέτη ο κ. Βαγγέλας, εκτός από την έλλειψη θέσεων, το δίκτυο χαρακτηρίζεται από γεωγραφική ασυνέχεια.
Η ελκυστικότητα
«Τα τελευταία τρία έτη, η Ελλάδα αποτελεί τον προορισμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλες τις χώρες της Μεσογείου για μεγάλα σκάφη αναψυχής και το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΜΑΕ, Σταύρος Κατσικάδης, κάνοντας λόγο και για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι πιο ελκυστικές περιοχές της χώρας για τη χωροθέτηση μαρίνας είναι η Κεντρική Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά, η Σκιάθος, η Μύκονος, ο Πειραιάς και η Λευκάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Βαγγέλας, το έλλειμα υποδομών εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όμως στο τοπ 15 βρίσκονται σήμερα οι δήμοι Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας.
Σε επίπεδο περιφέρειας, η πιο ελκυστική είναι το Νότιο Αιγαίο, ενώ ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά. Η κατάταξη έγινε βάσει πλήθους κριτηρίων από τις υποδομές, την τουριστική ανάπτυξη, τα δίκτυα ενέργειας ως τις δομές υγείας και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Βεβαίως, σήμερα, το χαρτί το μαζεύει η Αττική, καθώς κατέχει ποσοστό 37% των θέσεων σε μαρίνες, ήτοι 4.570.
Όσο για την προστιθέμενη αξία των μαρινών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα, δε, με το Διεθνές Συμβούλιο Ναυτιλιακών Ενώσεων, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για τέλη ελλιμενισμού, επιπλέον 5-10 ευρώ ξοδεύονται σε γενικές προμήθειες, καύσιμα, επισκευές, συντήρηση, φορολογία, μισθοδοσία και υπηρεσίες πρακτόρευσης. Η μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών με σκάφη στις μαρίνες είναι περίπου 5 φορές ψηλότερη από τη μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών του ξενοδοχειακού τουρισμού.
Τροχοπέδη η γραφειοκρατία
Πέρα όμως από τις προοπτικές, που διαγράφονται θετικές, υπάρχουν και οι πραγματικές δυνατότητες του συστήματος, που φρενάρει αντί να διευκολύνει την ανάπτυξη του δικτύου μαρινών. «Δεν είναι δυνατόν μόνο για την πρώτη φάση αδειοδότησης μιας μαρίνας να πρέπει να περάσει κανείς πάνω από 30 υπηρεσίες και γραφεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσικάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρηγορότερες αδειοδοτήσεις.
Σε αυτό το πεδίο, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ως το τέλος του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, συνεπώς και για τους τουριστικούς λιμένες. «Η κατεύθυνση είναι να θέσει τις θεσμικές γραμμές εκεί όπου πραγματικά υπάρχει δυσκολία στη χωροθέτηση, πχ. ειδικοί αρχαιολογικοί χώροι ή περιοχές με ιδιαίτερο τοπίο, και όχι να έχουμε γενικές και οριζόντιες απαγορεύσεις», εξήγησε.
Ως προς τη διαδικασία, ο κ. Μπακογιάννης ξεκαθάρισε πως το ειδικό χωροταξικό δεν ξαναγράφεται, όπως αναφέρεται τελευταία σε δημοσιεύματα. Αυτό που εκκρεμεί να βγει σε διαβούλευση είναι η δέουσα εκτίμηση -που είναι οι επιπτώσεις του σχεδίου στις περιοχές natura-, καθώς αυτή περιέχει και στοιχεία από άλλα ειδικά χωροταξικά, κυρίως των ΑΠΕ και των ορυκτών πρώτων υλών, οπότε κρίθηκε ότι έπρεπε να προχωρήσουν παράλληλα. Διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.
Στην κατεύθυνση πάντως της επιτάχυνσης, μεταβιβάσθηκαν πρόσφατα οι αρμοδιότητες χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται εντός ζωνών λιμένος στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Εξέλιξη που, εκτιμάται από την αγορά, ότι θα ανοίξει τον δρόμο για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες.
Δεδομένου, δε, ότι ως το 2027 έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση σε μεγάλο βαθμό το χωροταξικού σχεδιασμού, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι ως το τέλος της δεκαετίας μεγάλο μέρος των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων θα βγαίνει σχεδόν αυτόματα. Έτσι, θα μένει ο κοινωνικός πυλώνας, δηλαδή η γνωμοδότηση της Περιφέρειας, καθώς και του οικείου δήμου ή και τοπικών φορέων, που δεν είναι μεν δεσμευτική αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Ο κ. Κατσικάδης έκανε ακόμη λόγο για τη διασφάλιση ενός δίκαιου πλαισίου ανταγωνισμού, αλλά και για την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης. «Δεν μπορεί ο τιμοκατάλογος σε ένα λιμενικό ταμείο να είναι 5 ευρώ η διανυκτέρευση για ένα σκάφος 12 μέτρων», ανέφερε. Ακόμη, ζήτησε να προβλεφθούν κίνητρα και επιχορηγήσεις, για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε μαρίνες, δεδομένου ότι τα κατασκευαστικά έργα έχουν υψηλό κόστος και η περίοδος επιστροφής κεφαλαίων και θετικής απόδοσης ξεπερνά τα 20 έτη κατά μέσο όρο.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.