Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ για το Νομοσχέδιο ΥΝΑΝΠ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

2.3.17

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ για το Νομοσχέδιο ΥΝΑΝΠ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης του  σχέδιο νόμου: «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας ΥΝΑΝΠ, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» η Ομοσπονδία μας εκφράζει την ικανοποίηση της καθώς σχεδόν όλα τα αιτήματά της έχουν ικανοποιηθεί.
Το θετικό αυτό αποτέλεσμα θα πρέπει να τονιστεί ότι αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την πολιτική και φυσική μας ηγεσία αλλά και της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης των 18 τοπικών ενώσεων της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. που κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Συγκεκριμένα στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:
  • Εισαγωγή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Νομοθετείται ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας που θα διασφαλίσει από την μία την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια  στις προσλήψεις και από την άλλη τη σταθερή εισροή στελεχών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
  • Αποστρατευτικός βαθμός προερχόμενων από σχολή Λ/Φ: Με τις τελευταίες  αποστρατείες συναδέλφων προερχόμενων από την Σχολή Λ/Φ μη πτυχιούχων, διαπιστώθηκε μια διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τη διαδικασία αποστρατείας όλων των υπολοίπων. Με την εν λόγω ρύθμιση οι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λ/Φ, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, προάγονται με Π.Δ. στον επόμενο εν ενεργεία βαθμό, εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την προαγωγή τους.
  • Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων 33ου και 34ου ΣΔΥΛΣ: Το ζήτημα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των προερχομένων στελεχών των 33ουκαι 34ου Σχολείων Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. με το 32ο που κατατάχθηκε το 1996.
  • Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό: Για τους βαθμοφόρους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που προέρχονται από τη Σχολή Δόκιμων Υπαξιωματικών και τους προερχόμενους από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται για λόγους υπηρεσιακής εξέλιξης ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
  • Αλλαγή Δελτίων Ταυτότηταςκατά τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εναρμονισθούμε με τις συμφωνίες και τα Δελτία Ταυτότητάς μας να αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.
  • Εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (Τ.Α.Λ.Σ) προκειμένου να υπάρχει εκπροσώπηση των εργαζόμενο στο ταμείο.
  • Εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ στα Πειθαρχικά Συμβούλια με δικαίωμα ψήφου.
  • Λιμενικά Τμήματα: Καταργείται η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους Λιμενάρχες να κάνουν τοποθετήσεις στα Λιμενικά Τμήματα τα οποία και εφεξής θα αποτελούν ξεχωριστό τόπο επιλογής μετάθεσης.
  • Άγιο Όρος: Μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο η Λιμενική Αρχή  Δάφνης (Άγιο Όρος).
Ζητήσαμε και αφαιρέθηκαν από το Νομοσχέδιο
  1. Η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 68/2003 «Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.»που αφορά στην  Ημερήσια Ανάπαυση (ρεπό).
  2. Η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 4 του ΠΔ 37/2012 που αφορά στην κατάσταση Υπηρεσίας Γραφείου που τίθενται τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚ.
Μεταθέσεις στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στο Νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ περιλαμβάνονται και οι βασικές αρχές  των μεταθέσεων που θα αποτελέσουν τον κορμό που Προεδρικού Διατάγματος που θα ακολουθήσει .
Στο ευαίσθητο για όλους μας κομμάτι των μεταθέσεων, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στο πλαίσιο της διαβούλευσης κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
  1. Αύξηση του χρόνου παραμονής στον τόπο συμφερόντων από 8 στα 10 έτη .Η πρότασή μας αυτή αποτελεί ένα λογικό αίτημα το οποίο έχει να κάνει και σε συνάρτηση με τον αυξημένο πλέον χρόνο εργασίας στο Σώμα, δηλαδή τα 40 χρόνια ή το 60ο έτος ηλικίας. Η αύξηση των ετών παραμονής θα πρέπει ταυτόχρονα να τεθεί με την προϋπόθεση της πλήρωσης των οργανικών θέσεων σε ανάλογα επίπεδα και στις νησιωτικές υπηρεσίες.     
Θεωρείται δεδομένο ότι μετά το πέρας του μέγιστού χρόνου παραμονής στον τόπο συμφερόντων η μετάθεση του στελέχους ΔΕΝ  είναι υποχρεωτική.
  1. Αύξηση μοριοδότησης των Λιμενικών Αρχών της Σαμοθράκης, της Θάσου και των Κυθήρων ως υπηρεσίες με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας.
  2. Στη διαδικασία της μεταβατικής διάταξης για τα Λιμενικά Τμήματα ζητάμε λόγω του αυξημένου συντελεστή δυσκολίας, ως χρόνος έναρξης υπηρεσίας (μετάθεσης) στις Λιμενικές Αρχές Σαμοθράκης,  Θάσου και  Κυθήρων να λογιστεί η εφαρμογή του ΠΔ 81/2014.
Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων
Σε κάθε περίπτωση η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) θα πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της έστω και ως Υποδιεύθυνση της  Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση του Κλιμακίου Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.
Επίσης θα πρέπει να διατηρηθούν ακέραιες οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις καθώς μετά την προκλητική αδιαφορία κάποιων «συναδέλφων συνδικαλιστών» για την απώλεια των 2.250 θέσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η Ομοσπονδία οφείλει να διαφυλάξει μία προς μία κάθε θέση ως «κόρη οφθαλμού».
Μέχρι την ψήφιση του Νόμου η Π.Ο.ΕΠ.Λ.Σ θα συνεχίζει να διεκδικεί, να παρεμβαίνει και να έχει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατάξεων του και θα ενημερώνουμε με αξιοπιστία τους συναδέλφους.