ΕΠΛΣ Ανατολικής Κρήτης-Ανακοίνωση για επιδόματα εορτών & αδείας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.11.18

ΕΠΛΣ Ανατολικής Κρήτης-Ανακοίνωση για επιδόματα εορτών & αδείας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης κατόπιν  μακράς έρευνας που πραγματοποίησε και παρακολούθησης για ικανό χρονικό διάστημα των πεπραγμένων για ένα θέμα που έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς συναδέλφους, ενημερώνει τα μέλη της, αναφορικά με τη δικαστική διεκδίκηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και δώρων αδείας των μελών μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Τα εν λόγω επιδόματα μετά τους Ν.3833/2010 και 3845/2010 περιορίστηκαν στο ποσό των 500€ για το δώρο Χριστουγέννων, 250€ για το δώρο Πάσχα και 250€ για το επίδομα αδείας. Ακολούθως, με το Ν.4093/2012, τα επιδόματα αυτά καταργήθηκαν για το σύνολο των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, υπαλλήλων και συνταξιούχων. Και ενώ ο αρχικός περιορισμός, αναφορικά με τους δημόσιους υπαλλήλους, έχει κριθεί συνταγματικός (ΣτΕ Ολ 668/2012), η πλήρης κατάργησή τους δεν έχει κριθεί μέχρι σήμερα νομολογιακά από Ανώτατο Δικαστήριο.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει τις εν λόγω περικοπές αντισυνταγματικές μόνο αναφορικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ άνω των 60 χρονών (ΣτΕ Ολ 2287/2015), ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Επταμελούς Σύνθεσης του ΣΤ’ Τμήματός του επί παρεμφερούς υποθέσεως που εισήχθη σε αυτό με προδικαστικό ερώτημα, η οποία συζητήθηκε στη δικάσιμο της 4/06/2018, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει εκδοθεί απόφαση. Υπάρχει δε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, εάν το Τμήμα κρίνει τις εν λόγω περικοπές ως αντισυνταγματικές καταρχήν, να παραπέμψει στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, για αμετάκλητη κρίση. Στην περίπτωση αυτή, η δικαστική αμφισβήτηση θα παραταθεί για κάποιους μήνες ακόμα. Άλλες δε αποφάσεις πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων -κυρίως Ειρηνοδικείων – αφορούν σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή δικαστήρια διαφορετικής δικαιοδοσίας (Πολιτικά Δικαστήρια), στα οποία δεν δύνανται να προσφύγουν οι εν ενεργεία Λιμενικοι (αρμοδιότητα Διοικητικών Δικαστηρίων).
Με αυτά τα νομικά δεδομένα, και έχοντας επίσης υπόψιν ότι:
Α) Μόνο η κατάθεση Αίτησης διακοπής δεν δημιουργεί εκκρεμοδικία έναντι του Δημοσίου, παρά μόνο παρατείνει επί 6μηνο το χρόνο παραγραφής του δώρου Χριστουγέννων του έτους 2016 και μόνο, χρονικό διάστημα εντός του οποίου δεν πιθανολογείται ότι θα έχει αποφανθεί αμετάκλητα το ΣτΕ.
Β) η παραγραφή των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου είναι διετής από γενέσεως της αξίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού, (Ν.4270/2014) και τις αποφάσεις 1/2012 και 32/2008 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου,
Γ) οι αποδοχές των εν ενεργεία Λιμενικών διέπονται από την 1/01/2017 από νέο μισθολόγιο (4472/2017), που έχει προσβληθεί ως αντισυνταγματικό από τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.
Δ) Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας τέθηκε από όλους ο προβληματισμός και αναζητήσαμε το τι τελικά ισχύει ότι δηλαδή, με την κατάθεση αίτησης όπως αυτής που θα σας επισυναφθεί, διασφαλίζεται η μη παραγραφή της αξίωσης μας για ένα διάστημα έξι (06) μηνών. Με τα τωρινά δεδομένα και εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη ,σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί κατάθεση αγωγής για την διεκδίκηση.
(Η λογική της αίτησης είναι ότι μέσα στο εξάμηνο αυτό ,ενδεχομένως να υπάρξει  δικαστική απόφαση τελεσίδικη για κάποιες από τις εκδικάσεις που εκκρεμούν , κάτι που αλλάζει τα δεδομένα ή να υπάρξει πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση).
Επισημαίνουμε ότι:
σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία αποτελεί διεκδίκηση κάτι  που σημαίνει ότι μπορεί να έχει την οποιαδήποτε έκβαση θετική ή αρνητική.
Ο κάθε λοιπόν συνάδελφος μπορεί είτε να επιλέξει την κατάθεση αίτησης και στη συνέχεια την κατάθεση αγωγής, ανάλογα με τις εξελίξεις, είτε την κατάθεση απευθείας αγωγής.
Το ποσό που μπορεί να διεκδικήσει ο κάθε συνάδελφος ανέρχεται σε συνολικό ύψος των 2.500 ευρώ, που αναλογεί στο επίδομα Χριστουγέννων ετών 2016, 2017 και 2018, στο επίδομα Πάσχα ετών 2017, 2018 και στο δώρο αδείας ετών 2017, 2018.
Η τελική απόφαση για το αν και σε ποιο δικηγορικό γραφείο θα απευθυνθεί είναι αποκλειστικά δικαίωμα και απόφαση του καθενός μας ξεχωριστά.
Καλούνται  όσα από τα μέλη του Σωματείου μας επιθυμούν να συμμετάσχουν, να προσέλθουν στα γραφεία του Σωματείου για τα διαδικαστικά από 20-11-2018 μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2018.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή τυχόν απορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε με τα παρακάτω τηλέφωνα:
Σφακιανάκης Γεώργιος : 6977573690
Σφακιανάκης Μιχαήλ:  6945806220
Σαραντίδης Ιωάννης:  6947531234
Για το  Δ.Σ.
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
             ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Γεώργιος                              ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Μιχαήλ