Αρχηγός ΕΛΑΣ: Συμμετείχε στη Διάσκεψη Αρχηγών Αστυνομίας Κρατών Μελών των Ηνωμένων Εθνών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.7.24

Αρχηγός ΕΛΑΣ: Συμμετείχε στη Διάσκεψη Αρχηγών Αστυνομίας Κρατών Μελών των Ηνωμένων ΕθνώνO αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, συμμετείχε στην 4η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Αστυνομίας των Κρατών Μελών των Ηνωμένων Εθνών (UNCOPS 2024), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στις 26 και 27 Ιουνίου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ΕΛΑΣ έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη σύνοδο.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν υπουργοί, αρχηγοί Αστυνομίας και ανώτεροι εκπρόσωποι Αρχών Επιβολής του Νόμου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με την ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης, την ασφάλεια και την ανάπτυξη για όλους, μέσω της δυναμικής της αστυνόμευσης των εθνικών Αρχών και των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: “Η UNCOPS 2024 προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία στα ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας και στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με το πώς η αστυνόμευση σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο αλληλοενισχύονται και αλληλοσυμπληρώνονται, κατά την αντιμετώπιση των τρεχουσών και αναδυόμενων παγκόσμιων προκλήσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπογενών απειλών και των φυσικών κρίσεων”.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε τρεις θεματικές:

α) Νέες προσεγγίσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και δυνητικά πεδία συγκρούσεων.

β) Πρόληψη των συγκρούσεων και της βίας και διατήρηση της ειρήνης.

γ) Ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και της επιβολής της ειρήνης.

Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση, ο κ.Μάλλιος αναφέρθηκε στην αυξανόμενη επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία εντείνεται από τις κοινωνικές και γεωπολιτικές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και από την εν εξελίξει κλιματική κρίση.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την R.A. Andriani, ειδική απεσταλμένη της INTERPOL στα Ηνωμένα Έθνη, με την ολλανδική αντιπροσωπεία στο UNCOPS 2024, καθώς και με τον Jean-Pierre Lacroix, αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις.

Τέλος, ο κ. Μάλλιος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, όπου συναντήθηκε με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη.