«Φάκελος δημοσκόπηση»: Το κομματικό σύστημα σε φάση ρευστότητας – «Νικητής» των ευρωεκλογών ο Βελόπουλος – Η ακρίβεια πληγώνει τα νοικοκυριά - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.7.24

«Φάκελος δημοσκόπηση»: Το κομματικό σύστημα σε φάση ρευστότητας – «Νικητής» των ευρωεκλογών ο Βελόπουλος – Η ακρίβεια πληγώνει τα νοικοκυριά


 Η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, ένα ήταν το κύριο συμπέρασμα: Συνδυαστικά και με τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι πολίτες διαπιστώνουν σε συντριπτικά ποσοστά ότι το κομματικό σύστημα της χώρας είναι σε φάση ρευστότητας.

Σε φάση σταθερότητας – που ήταν ένα από τα διλήμματα που έθεσε η ΝΔ στις ευρωεκλογές – θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις το 23%.

Άλλωστε, «Αριστεροί, Κεντροαριστεροί, Κεντρώοι» έχουν την άποψη σε υψηλά ποσοστά (82%, 83%, 72% αντίστοιχα) ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση ρευστότητας. Δηλαδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ και των μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων μιλούν περισσότερο για φάση σταθερότητας.

Όσοι θεωρούν ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση σταθερότητας πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (64%) ότι είναι καλό, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι είναι σε φάση ρευστότητας και θεωρούν ότι είναι κακό (76%).

Το μήνυμα της αποχής

Το 42% δηλώνει ότι απείχε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή, δεν το εκφράζει, δεν επικροτεί τις αποφάσεις και τις πολιτικές των κομμάτων. Το 47% όμως δηλώνει αδιάφορο για την πολιτική, δηλαδή δεν είναι ελκυστική.

Ο Βελόπουλος μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών

Συνδυαστικά με το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μαζί με την αποχή τα μικρότερα κόμματα ήταν οι κερδισμένοι των ευρωεκλογών.

Η Ελληνική Λύση θεωρείται, μακράν, ότι κέρδισε στις ευρωεκλογές, όπως και τα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα. Και από την άλλη πλευρά το ΚΚΕ αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στην πρώτη θέση με 71% η Ελληνική Λύση και στην δεύτερη το ΚΚΕ με 52%. Ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 51%. Φωνή Λογικής με 50%, ΝΙΚΗ με 49%.

Ακρίβεια, αυτή η μάστιγα

Η ακρίβεια καταγράφεται σε ακόμα μία δημοσκόπηση ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ποσοστό 46%, ενώ αυξήθηκε από την προηγούμενη μέτρηση κατά 6 μονάδες.

«Ναι» στην εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

«Ναι» απαντά το 54%  των ερωτηθέντων, με το 41% να απαντά «όχι».

O καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης έχει 33% – δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από του κόμματός του στις ευρωεκλογές – ενώ τον κ. Κασσελάκη επιλέγουν οι μισοί από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Ανδρουλάκη το 30% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, ο κ. Βελόπουλος προηγείται του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Αρνητική αξιολόγηση για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τόσο το έργο της κυβέρνηση όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, το 66% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται στο 81%.

 

 

Στην πρόθεση ψήφου

ΝΔ: 24,4%

ΣΥΡΙΖΑ: 11,1%

ΠΑΣΟΚ: 10,3%

ΚΚΕ: 7,9%

Ελληνική Λύση: 7,4%

Πλεύση Ελευθερίας: 4,6%

ΝΙΚΗ: 2,4%

Η εκτίμηση ψήφου

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η δημοσκόπηση δεν καταγράφει μεγάλες μεταβολές σε σχέση με το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ προηγείται με 30,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%, το ΠαΣοΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.

Ακολουθεί ο πίνακας με βάση το στατιστικό σφάλμα στον οποίο φαίνεται σε ποια όρια θα μπορούσαν να κινηθούν τα κόμματα, καθώς στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα για τα μεγάλα κόμματα και κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν στα κάτω όρια του exit poll. Η ΝΔ από 28% έως 32,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 12% έως 15,6% και το ΠΑΣΟΚ από 11,2% έως 14,6%.

Μάχη στήθος με στήθος για την… δεύτερη  θέση

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να πλησιάζει στην πρόθεση ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 11,1%,μόλις 0,8% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ που έχει 10,3%. Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ τους είναι 0,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 13,8% -μία μονάδα κάτω από τις ευρωεκλογές- και το ΠΑΣΟΚ στο 12,9%- 0,1% πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις ευρωκελογές.

Αν και η ΝΔ φαίνεται να έχει μπει σε μία καθοδική τάση οι διαφορά της είναι υπερδιπλάσια από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με 24,4% στην πρόθεση ψήφου και 30,4% στην εκτίμηση ψήφου – δύο μονάδες πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Πάντως είναι σημαντικό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την στιγμή μεγαλύτερα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή δυνητικούς ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές, από όλα τα κόμματα και ξεπερνά την ΝΔ.

Τα όρια επιρροής του φθάνουν το 48% – αυξημένα κατά 7 μονάδες – έναντι 45% της ΝΔ – που διατηρούνται υψηλά- και 35% του ΣΥΡΙΖΑ- που αυξήθηκε σχετικά-.

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.