Νέος κατώτατος μισθός: Αυξήσεις και νέες ρυθμίσεις από το 2025 έως το 2028 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.1.25

Νέος κατώτατος μισθός: Αυξήσεις και νέες ρυθμίσεις από το 2025 έως το 2028


 Ο κατώτατος μισθός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη και τις συνθήκες εργασίας. Η διαδικασία καθορισμού του αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με προβλεπόμενη αύξηση της τάξεως των 40 ευρώ, ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό στα 870 ευρώ από τον Απρίλιο του 2025. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.


Αυξήσεις στους μισθούς στον Δημόσιο Τομέα

Στον προϋπολογισμό του 2025, προβλέπεται νέα αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων, συνδεδεμένη με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από το 2026, ο βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα, που είναι 850 ευρώ, θα αναπροσαρμόζεται ισόποσα με τον ιδιωτικό τομέα.


Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στον δημόσιο τομέα δεν θα υπολείπεται του κατώτατου μισθού, εξασφαλίζοντας ισότιμη μεταχείριση για τους νεοεισερχόμενους.


Νέος μηχανισμός καθορισμού από το 2028

Από το 2028, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται με μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη:


Τον πληθωρισμό, ειδικά για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Την παραγωγικότητα της οικονομίας, ώστε να ενισχύεται η αγοραστική δύναμη.

Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίζει ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί,


Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, η οποία θέτει ως στόχο την κάλυψη του 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις. Η οδηγία απαιτεί τη θέσπιση σαφών κριτηρίων για τον καθορισμό των μισθών και ενθαρρύνει τη χρήση μηχανισμών αυτόματης αναπροσαρμογής.


Πλεονεκτήματα του νέου συστήματος

Προβλεψιμότητα: Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα γνωρίζουν τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, μειώνοντας την αβεβαιότητα.

Οικονομική βιωσιμότητα: Ενίσχυση της οικονομίας χωρίς αποκλίσεις από τις πραγματικές δυνατότητες.

Κοινωνική δικαιοσύνη: Δίκαιη κατανομή των μισθών και ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό συνδέονται άμεσα με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της χώρας. Το νέο πλαίσιο, που ενσωματώνει ευρωπαϊκές πρακτικές, υπόσχεται καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.