ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.2.18

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24-02-2018  πολύωρο Γενικό και Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπου οι εκπρόσωποί του είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προτεραιότητες της συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και να αναδείξουν τα προβλήματα που  απασχολούν τις τοπικές ενώσεις, ώστε να υπάρξει συντονισμός του αγώνα.
Ειδικότερα, οι εργασίες ξεκίνησαν με την ενημέρωση του προέδρου  της Ομοσπονδίας κ. Δριβάκου Γεώργιου για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Ομοσπονδιών, με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα ΒΡΑΚΑ Στέλλα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας παρουσία και στελεχών του Γ.Λ.Κ, προκειμένου αποσαφηνιστούν θέματα ασφάλισης των στελεχών των Ε.Δ και Σ.Α με την εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
Με την ανωτέρω εγκύκλιο θα δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την εξαγορά της μάχιμης πενταετίας καθώς και των διπλών ετών πραγματικής συντάξιμης Υπηρεσίας (ΚΕΑ-ΜΥΑ).
Πιο συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης των διπλών ετών πραγματικής συντάξιμης Υπηρεσίας με το ίδιο ποσοστό παρακράτησης 6,67% το οποίο θα κρατείται απο την μισθοδοσία, εφόσον το στέλεχος το επιλέξει, για δε την εξαγορά της μάχιμης πενταετίας θα δίνεται η δυνατότητα στο στέλεχος να επιλέγει, αυτό που θεωρεί συμφερότερο για το ίδιο,  ανάμεσα στην εφαρμογή των διατάξεων του ν.3865/10 και του ν. 4387/16 λόγω του νέου υπολογισμού στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης των αποδοχών που ελήφθησαν απο την 01-01-2002 και μεταγενέστερα. Επιπλέον αυτών θα δοθεί και η δυνατότητα ανάκλησης και επιστροφή των χρημάτων σε περιπτώσεις που στέλεχος θεωρήσει ότι η αναγνώριση δεν του προσφέρει τίποτα, π.χ (εξάντληση 40 ετίας).
Επίσης από την πλευρά της Γ.Γ υπήρξε θετική ανταπόκριση, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του αιτήματος, για το ασφαλιστικό καθεστώς των συναδέλφων που έχουν προσληφθεί μετά την 01-01-2011 και στους οποίους μέχρι σήμερα δεν δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης διπλών ετών.
Ακόμα έντονο ενδιαφέρον επέδειξε και για τα θέματα, που με δική μας πρωτοβουλία αναπτύχθηκαν, όπως αυτά της επέκτασης της μάχιμης πενταετίας σε όλες τις οργανικές μονάδες και Υπηρεσίες και την επέκταση των διπλών ετών στα πληρώματα των Πλωτών Περιπολικών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας,  όπως αυτό της  αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο και την προκλητική στάση της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό περιστατικό με τον εμβολισμό του ΠΑΘ 090 καθώς και των διογκούμενων περιστατικών σε ΠΑΤΡΑ και ΜΥΤΙΛΗΝΗ που οφείλονται στο προσφυγικό. Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Σώματος με εξοπλισμό, μέσα, υλικοτεχνική υποδομή, αύξηση των οργανικών θέσεων και άμεση ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός δράσεων, που θα είναι σε θέση μεταξύ άλλων και να διασφαλίζει την ασφάλεια των συναδέλφων.
Εκ μέρους των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων αναδείχθηκε το μέγεθος των προβλημάτων και η αγωνία που προκαλούν στους συναδέλφους μας οι συνεχιζόμενες περικοπές των λειτουργικών εξόδων του Οργανισμού, η αδυναμία της υπηρεσίας να τους εφοδιάζει με τα στοιχειώδη εφόδια και μέσα, αλλά και η γήρανση του Σώματος αφού απουσιάζουν οι στοχευόμενες προσλήψεις σε Λ/Φ και ΔΜΓ.
Ομοίως, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η μη εναρμόνιση του ΠΔ 68/03 για το ωράριο εργασίας σε σχέση με τις σημερινές ανάγκες του Σώματος, συνέπεια των οποίων είναι οι συνάδελφοι να απασχολούνται υπερβολικά και άτακτα εις βάρος της οικογενειακής τους ζωής.
Αναφορικά με τον Κλάδο Υγείας έγινε ενημέρωση ότι επίκειται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου σύμφωνα με το άρθρο 69 του ν.4504/2018 να πραγματοποιούνται μέσω ΕΟΟΠΥ, εντολές συνταγογράφησης φαρμάκων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους συναδέλφους που υπηρετούν κυρίως στην περιφέρεια, να έχουν πρόσβαση στα φαρμακεία.
Επιπρόσθετα παραδόθηκαν στις ενώσεις και τα μέλη του Δ.Σ, σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τις μεταθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό καθώς και για την αξιολόγηση των στελεχών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ προκειμένου να ετοιμαστούν σχετικές προτάσεις και παρατηρήσεις.
Τις προσεχείς ημέρες και ανάλογα με τις εξελίξεις, η Ομοσπονδία θα ανακοινώσει τα περαιτέρω βήματά της.
Καλούμε τους συναδέλφους σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να απαντήσουμε στη συνεχιζόμενη απαξίωση του οργανισμού μας  και στην συνεχιζόμενη διόγκωση των κινδύνων που απειλούν τα στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.