Ο.Δ.Ο.Σ: Η ομάδα με τις γαλάζιες στολές που φιλοδοξεί να αλλάξει το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.11.20

Ο.Δ.Ο.Σ: Η ομάδα με τις γαλάζιες στολές που φιλοδοξεί να αλλάξει το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας


 Πώς προέκυψε  η ιδέα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -  Πώς στελεχώνεται και πως θα δρα η ομάδα των «ειρηνοποιών» της ΕΛ.ΑΣ.

Στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, όλα ήταν διαφορετικά. Ακόμα και η Αστυνομία. Γιατί μπορεί να εμφανίστηκαν και πάλι, οι διμοιρίες των ΜΑΤ, η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ όμως τις εντυπώσεις έκλεψε η νεοσύστατη άοπλη ομάδα, που μπαίνει μπροστά από τους διαδηλωτές και αποτελείται κυρίως από νεαρές εντυπωσιακές αστυνομικούς με …χαριτωμένα μπλουζάκια που έχουν ως μοναδική αποστολή να εκτονώνουν εκρηκτικές καταστάσεις.


Τα φωτογραφικά καρέ που δείχνουν τον κ. Βαρουφάκη να πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία με φόντο την ομάδα των εκπαιδευμένων γυναικών είναι η πλέον χαρακτηριστική. Ομάδα Ο.Δ.Ο.Σ δηλαδή το ακρωνύμιο της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων, μετά από δοκιμές σε πεδίο μάχης με... πραγματικά πυρά οι «αμαζόνες των διαδηλώσεων» ανέλαβαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου δράση.

Η ιδέα είναι του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τη συνέλαβε το διάστημα που είχε «στρατοπεδεύσει» στη Λέσβο μετά το κάψιμο του ΚΥΤ της Μόριας και τη μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών στο Καρά Τεπέ. Τότε διαπίστωσε ότι ο ρόλος των γυναικών με τις λευκές στολές ως διαμεσολαβητές απέδωσε καθώς κατάφεραν να πείθουν με αποτελεσματικό τρόπο τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή και έτσι αποφάσισε ότι μια ανάλογη κίνηση θα μπορούσε να αποδώσει και στους δρόμους της Αθήνας. Έτσι, επελέγησαν γυναίκες από τις σχολές της Αστυνομίας, βρέθηκαν οι επικεφαλής, σχεδιάστηκαν οι νέες φόρμες σε απαλά παλ χρώματα και η νέα ομάδα Ο.Δ.Ο.Σ απέκτησε σάρκα και οστά.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ομάδα σε συνάρτηση με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις θα αλλάξει το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας με τις καθημερινές πορείες, το κλείσιμο των δρόμων, ακόμη και τα επεισόδια. Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανέθεσε σε συγκεκριμένους αξιωματικούς να επιλέξουν σε πρώτη φάση 28 γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις και να πλαισιωθούν από 18 ακόμη άνδρες αστυνομικούς που θα τις συνοδεύουν. Η επιλογή έγινε στις αρχές Οκτωβρίου και η Ο.Δ.Ο.Σ αποτελείται από νέα κορίτσια που τώρα μπήκαν στην ΕΛ.ΑΣ με στόχο αλλάξουν και την εικόνα του Σώματος και των ενστόλων που με τα χακί και τα μαύρα παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές. Για το λόγο αυτό ειδική βαρύτητα δόθηκε και στο στυλιστικό κομμάτι που έχει να κάνει με τις στολές που φοράνε οι «αμαζόνες των διαδηλώσεων». Αποκλείστηκαν τα σκούρα «σκληρά» και αυστηρά χρώματα και επελέγη ένας πιο απαλός χρωματισμός, σε μπλε γαλάζιο το οποίο έχει ένα διακριτικό πολύχρωμο σχέδιο που θυμίζει διακεκομμένο ουράνιο τόξο και είναι σίγουρα πιο φιλικός στα μάτια του κόσμου.

odos__4_


Στη συνέχεια οι γυναίκες και οι της ΕΛ.ΑΣ πέρασαν από εκπαίδευση τριών εβδομάδων. Για πρώτη φορά, δεν εκπαιδεύονταν στα όπλα, τις μάχες και τις συλλήψεις αλλά στα επιχειρήματα, την πειθώ και τη διαλλακτικότητα. Φυσικά, διάβασαν και μελέτησαν τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις έτσι ώστε να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες για να είναι σε θέση να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά με το πλήθος και τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων και των ομάδων που κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Φυσικά η εκπαίδευση δεν είχε μόνο το θεωρητικό κομμάτι αλλά και το πρακτικό καθώς η ομάδα πριν ριχτεί στη μάχη των διαδηλώσεων θα πρέπει να έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός σε συνθήκες που προσομοιάζουν με πραγματικές ενώ έκαναν και ειδικά μαθήματα για την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.

Σύμφωνα με το φιλόδοξο project, η Ο.Δ.Ο.Σ εμφανίζεται ανάμεσα στις διμοιρίες των ΜΑΤ και τους διαδηλωτές και οι «αμαζόνες» με τις γαλάζιες στολές θα παίζουν τον ρόλο του ειρηνοποιού. Αρχικά προσεγγίσουν τους διαδηλωτές και θα συνομιλούν με τους διοργανωτές των ομάδων στη συνέχεια θα μεταφέρουν τις απόψεις τους στους επικεφαλής των ΜΑΤ. Αφού βρεθεί κοινή συνισταμένη, τότε οι «αμαζόνες» θα αποχωρούν και η πορεία, η συγκέντρωσή ή οτιδήποτε άλλο θα συνεχίζεται ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Το γεγονός ότι φορούν διαφορετικές στολές, δεν οπλοφορούν αλλά είναι εξοπλισμένοι με φορητούς ασυρμάτους, φακό, σφυρίχτρα και kit πρώτων βοηθειών και είναι οι περισσότερες νεαρές γυναίκες σίγουρα θα λειτουργεί κατευναστικά για τα πλήθη, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν θα έχουν να κάνουν με σκληρούς αντιεξουσιαστές και μπάχαλάκηδες αλλά με συνταξιούχους, εργαζόμενους και απλούς πολίτες που κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

odos__2_


Οι «αμαζόνες των διαδηλώσεων» οργανικά υπάγονται στα ΜΑΤ και στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, επικεφαλής είναι ένας νεαρός υπαστυνόμος ενώ οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το άνοιγμα της ΕΛ.ΑΣ στις γυναίκες θα συνεχιστεί και σε άλλες υπηρεσίες με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Σώματος και την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών αστυνομικών σε πιο επιχειρησιακά πόστα.

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα https://www.protothema.gr/