Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.11.20

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου


 Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επιθετική διασπορά της νόσου κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία, γεγονός που οδηγεί του λοιμωξιολόγους να ανάβουν "κόκκινο" για την άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Η εικόνα που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα δεν είναι εκείνη που ανέμεναν οι ειδικοί μετά από τρεις εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων.


Η μικρή μείωση των κρουσμάτων που παραμένουν σταθερά πάνω από τα 2.000, η συνεχιζόμενη αύξηση των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θυμάτων που μέσα σε μια εβδομάδα έφτασαν τους 755, είναι οι λόγοι που φέρνουν ολοένα πιο κοντά το ενδεχόμενο νέας παράτασης της καραντίνας. "Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει" τόνισε χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου δείχνοντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ των μελών της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.


Στην κυβέρνηση εξετάζουν βήμα – βήμα τις επόμενες κινήσεις καθώς γνωρίζουν πλέον πως τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Ανακοίνωσαν την παράταση του lockdown για τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να πουν το πότε θα βγει η χώρα από την καραντίνα, αναμένοντας τα στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας αλλά και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε "πρόωρες" τις συζητήσεις για έξοδο από το lockdown. "Είναι σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη" τόνισε χαρακτηριστικά.


Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Το πιθανότερο σενάριο είναι η έξοδος από την καραντίνα να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι εκείνα που επιθυμούν οι λοιμωξιολόγοι. Εάν όμως η πορεία της πανδημίας παραμείνει ίδια τότε δεν αποκλείεται η άρση του lockdown να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.


Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και τονίζει πως το τέλος της καραντίνας θα αφορά ολόκληρη την χώρα, διαψεύδοντας τα σενάρια περί ανοίγματος δύο ταχυτήτων. "Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή να δούμε διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ περιφερειών δεν έχουμε τέτοιου είδους εισήγηση. Πάμε στην ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Lockdown

Προς άνοιγμα των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι ίσως τα μόνα που θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή, πως η απόφαση για να κλείσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν αφορούσε την διασπορά της νόσου μέσα στο σχολείο, αλλά έξω από αυτό λόγω του συγχρωτισμού που επικρατούσε από όσους συνόδευαν τους μικρούς μαθητές. Όπως έχουν εξηγήσει οι λοιμωξιολόγοι σε αυτές τις ηλικίες η μεταδοτικότητα είναι ιδιαιτέρως χαμηλή γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα ελάχιστα προβλήματα που υπήρξαν στα σχολεία.


Δ. Ελλάδα: Αύξηση κρουσμάτων εν μέσω καραντίνας

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση στους λοιμωξιολόγους είναι το γεγονός πως περιφερειακές ενότητες, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαΐα που είχαν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, αρχίζουν τις τελευταίες ημέρες να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και ενώ η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα.


Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας που καλεί τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Παράλληλα στο "κόκκινο" εξακολουθούν να βρίσκονται 18 περιφερειακές ενότητες από τις οποίες οι 16 βρίσκονται στην βόρεια Ελλάδα και οι άλλες δύο στην Θεσσαλία.


Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ: 3.200 κρούσματα άνω των 65 ετών

Η πίεση στα νοσοκομεία ολοένα και αυξάνεται δοκιμάζοντας καθημερινά τις αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η δραματική κατάσταση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα όπως σημειώνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 3.200 νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα αφορούν την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων χρειάζονται νοσηλεία ενώ για αρκετούς απαιτείται να διασωληνωθούν, γεγονός που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας. Επίσης, σημειώνεται μία αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ https://www.thetoc.gr/