Ρεβεγιόν… το μεσημέρι με κωδικό 6: Οι «χρυσοί κανόνες» για να είμαστε ασφαλείς - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.12.20

Ρεβεγιόν… το μεσημέρι με κωδικό 6: Οι «χρυσοί κανόνες» για να είμαστε ασφαλείς

Διαφορετικά από κάθε άποψη θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα καθώς ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.


Η πανδημία του κορονοϊού που από τον Μάρτιο έχει ανατρέψει τις συνήθειες σε όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών της χώρας έχει ως αποτέλεσμα -όπως και το Πάσχα- τα φετινά Χριστούγεννα να εορταστούν με αυστηρότερα μέτρα, στο κομμάτι των εορταστικών εκδηλώσεων, των συναντήσεων αλλά και των μετακινήσεων.


Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικές ημέρες από τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στα ρεβεγιόν θα πρέπει να βρίσκονται έως και 9 άτομα, αποτελούμενα έως δύο οικογένειες. Οι μετακινήσεις σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6», ενώ υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 22:00 το βράδυ ως τις 05:00 τα ξημερώματα.


Οδηγίες Μαγιορκίνη για το ρεβεγιόν

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας το απόγευμα της Τρίτης (22/12), παρείχε οδηγίες για τον ασφαλή εορτασμό των Χριστουγέννων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αν έχουμε συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της πανδημίας, δεν συμμετέχουμε στα ρεβεγιόν, φοράμε μάσκες όσο είναι δυνατόν αποφύγουμε φιλιά και αγκαλιές.


Επίσης, συστήνεται ο μικρός αριθμός ατόμων στις συναντήσεις, το ιδανικό θα ήταν να είμαστε μόνο με την οικογένειά μας αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό προτείνεται να βρισκόμαστε με τα ίδια άτομα καθ’όλη τη διάρκεια των γιορτών, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», πάντα διατηρώντας και τους κανόνες υγιεινής.


Τέλος, προτιμούνται οι ανοιχτοί χώροι καθώς: «συναντήσεις σε κλειστούς χώρους δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης και καλό θα είναι να τις αποφύγουμε».


Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, το Υπ. Υγείας με εγκύκλιό του ενημέρωσε τους πολίτες για τα μέτρα προστασίας ενάντια στη μετάδοση της COVID-19 ενόψει των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν.


Τα μέτρα προφύλαξης


Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων

Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου

Υγιεινή των χεριών

Σε βήχα ή φτέρνισμα να υπάρξει κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο και το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων

Ισχυρές συστάσεις


Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων

Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης COVID-19

Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων ατόμων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών

Πηγή