Πληθωρισμός: «Κόλλησε» στο 2,4% τον Ιούνιο - Άνοδος στον κλάδο των υπηρεσιών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.7.24

Πληθωρισμός: «Κόλλησε» στο 2,4% τον Ιούνιο - Άνοδος στον κλάδο των υπηρεσιών


Σταθερός στο 2,4% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με τη Eurostat.

Tην ίδια ώρα στην Ευρωζώνη έφτασε στο 2,5%, πέφτοντας κατά 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, στο 2,8% ετησίως από 2,9% ένα μήνα πριν - παραμένοντας ωστόσο ψηλά, όπως και ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών.

eurostat πληωρισμος ελλαδα

Πληθωρισμός ανά κατηγορία

Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη χώρα μας μεταφέρεται από τα τρόφιμα στις υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 4,1%.

Στην κατηγορία «τρόφιμα, ποτά, καπνός» η χώρα μας εμφανίζει την δεύτερη χαμηλότερη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση από τις χώρες της Ευρωζώνης (1,3%) μετά από τη Φινλανδία (0,8%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,5%.

Στην κατηγορία της ενέργειας στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν (-2,5%) όταν στην Ευρωζώνη καταγράφεται οριακή αύξηση (0,2%). Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερη αύξηση των τιμών (1,1%) έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης (0,7%).

Ανάσα στη Γερμανία - Υποχώρησε στο 2,5%

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο -υποχώρησε στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 2,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, διολίσθησε στο 2,9% από 3% τον Μάιο.

Στο 2,5% στη Γαλλία

Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, επιβραδυνόμενος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μια μικρή ώθηση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σαββατοκύριακου.

Η κυβέρνηση Μακρόν δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να κρατήσει τις τιμές από το να αυξηθούν τόσο πολύ όσο και αλλού στην Ευρώπη.

Ο γαλλικός ετήσιος πληθωρισμός κορυφώθηκε λίγο πάνω από το 7% το 2022 -πολύ κάτω από το υψηλό επίπεδο της Ευρωζώνης του 10,6%. Αλλά οι έρευνες έχουν δείξει ότι λίγοι Γάλλοι καταναλωτές δίνουν πολλά εύσημα στην κυβέρνηση γι' αυτό.

Έπεσε στην Ισπανία

Χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιούνιο, λόγω της επιβράδυνσης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, η οποία αντιστάθμισε την εκτίναξη του κόστους των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού καθώς ξεκίνησε η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε στο 3,5% τον Ιούνιο από 3,8% τον Μάιο, αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε προηγούμενη δημοσκόπηση του Reuters. 

ΠΗΓΗ