Τι λένε όμως τα επίσημα στοιχεία και κατά πόσο οι έρευνες που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν όσους επιρρίπτουν την ευθύνη στο ηλεκτρικό δίκτυο;
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και δεν επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού ευθύνονται για τις πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, ειδικά για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2012 και μετά, έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες σε 151 περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιών και η πλειοψηφία τους έχει λάβει αθωωτικές αποφάσεις.
Ο μέσος ετήσιος αριθμός των πυρκαγιών τα τελευταία έντεκα έτη φτάνει τις 10 χιλιάδες, δηλαδή συνολικά από το 2012 και μετά είχαμε περί τις 110 χιλιάδες πυρκαγιές. Με βάση τα στοιχεία του αρμόδιου διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο ενέχεται σε ζημιές που αντιστοιχούν μόλις στο 0,027% ή αλλιώς σε 30 περιπτώσεις επί του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών.
Ακόμη όμως και για αυτό το μικρό ποσοστό των συμβάντων όπου ενέχεται το δίκτυο διανομής, το τελευταίο διάστημα, γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς υλοποιούνται δράσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική συντήρηση του δικτύου. Επιπλέον, ελήφθησαν και έκτακτα μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόληψης. Πιο αναλυτικά, για τη συντήρηση του δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αυξήσει τις δαπάνες που φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 165 εκατ. ευρώ, όταν το 2019 το αντίστοιχο ποσό βρισκόταν μόλις στα 122 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των επενδύσεων και των μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται περιλαμβάνονται δράσεις όπως ο εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής και των υποδομών και εγκαταστάσεων, η υπογειωποίηση καλωδίων όπου αυτό μπορεί να γίνει, ο εξοπλισμός με θερμοκάμερες, ο συστηματικός προγραμματισμός εργασιών αποψίλωσης και κοπής κλαδιών.
Όπως αναφέρουν πηγές του διαχειριστή, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον και στον καθαρισμό της βλάστησης γύρω από τα σημεία ζεύξης του δικτύου Μέσης Τάσης. Ειδικά πριν από την αντιπυρική περίοδο, γίνονται επιπλέον ενέργειες, όπως βαθιά κλαδέματα, έλεγχοι ασφαλείας των εγκαταστάσεων και ενίσχυση της επιθεώρησης, με έμφαση στα δίκτυα που βρίσκονται εντός δασικών περιοχών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μόνο φέτος στην Αττική έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες σε 32 περιοχές-σημεία. Πρόκειται για ζώνες συνολικού μήκους 1.170 χλμ., έργο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στα τέλη Μαΐου. Επιπρόσθετα οι αποψιλώσεις και κοπές για φέτος είναι τετραπλάσιες, σε σχέση με το 2022. Με βάση τα αποτελέσματα πενταμήνου του διαχειριστή, η εκτίμηση είναι ότι το 2024 θα κλείσει με +37% σε σχέση με το 2023. Ειδικά μάλιστα για την Αττική, οι αποψιλώσεις σε σχέση με το 2019 αυξήθηκαν κατά 481% και τα βαθιά κλαδέματα κατά 459%.
Τέλος, να σημειωθεί ότι από το τέλος του 2018 καταγράφεται μεγάλη αύξηση στους ρυθμούς υπογειοποίησης, ενώ ειδικά για την Αττική, από το 2019, το ποσοστό φτάνει το 363% (από 98 χλμ. το 2019 θα φτάσουν τα 453 χλμ. το 2024), ενώ έως το τέλος του 2025 προβλέπεται ότι η υπογειοποίηση δικτύου Μέσης Τάσης θα έχει φθάσει τα 900 χλμ.
Χάρη Φλουδόπουλου