Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στο Λιμενικό και στην Αστυνομία η ποιοτική αναβάθμιση της δράσης των δουλεμπόρων στο Αιγαίο.
Το σοβαρό επεισόδιο με έναν νεκρό αλλοδαπό στην Σύμη, όπου διακινητής, χειριστής ταχυπλόου, προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, δεν είναι το μόνο. Τον περασμένο μήνα διακινητής πυροβόλησε προς σκάφος του Λιμενικού την ώρα που προσέγγιζε το νησί της Χίου για να αποβιβάσει μετανάστες. Ο χειριστής ήταν αποφασισμένος. Τελικά ανέπτυξε ταχύτητα και χάθηκε στα τουρκικά ύδατα.
Η επικίνδυνη αναβάθμιση των δουλεμπόρων έγκειται, όπως λένε πηγές με γνώση του μεταναστευτικού, στα παρακάτω δεδομένα:
1. Κάποιοι εξ αυτών οπλοφορούν, κάτι που συνέβαινε πολύ σπάνια κατά το παρελθόν.
2. Δεν σταματούν στα ηχητικά ή οπτικά σήματα του Λιμενικού ακόμα και όταν καταλαβαίνουν ότι έχουν εγκλωβιστεί.
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού επιτηρούν την περιοχή τους δεν ματαιώνουν το δρομολόγιο αλλά προτιμούν να αφήσουν τους μετανάστες να "θαλασσοπνιγούν" ακόμα και σε απόκρημνα σημεία με βράχια ή βουνά (όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που δημοσιεύει το ieidiseis και όπως συνέβη στην περίπτωση με το βρέφος 50 ημερών στην Τήλο).
4. Βιντεοσκοπούν με τα κινητά τους τηλέφωνα τις θέσεις των λιμενικών, των αστυνομικών ή ακόμα και των στελεχών του Στρατού.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, ενώ εκτιμάται ότι εάν ο μήνας Σεπτέμβριος -που είναι προ των πυλών- εξελιχθεί όπως και πέρυσι τότε αρκετά νησιά του Αιγαίου θα ξεπεράσουν τις «κόκκινες» γραμμές τους.
Ο περσυνός Σεπτέμβριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας, κατά τον οποίο τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια δέχτηκαν φοβερές «πιέσεις». Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε διάστημα 30 ημερών είχαν εισέλθει σε ελληνικό έδαφος 11.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ήτοι περίπου ένας στους τέσσερις από τους εισερχόμενους του 2023 έφτασε στην Ελλάδα το συγκεκριμένο μήνα.
Το «στοίχημα» του ερχόμενου Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται ως κομβικό, διότι ήδη κάποια νησιά, όπως η Κως και η Λέρος, τείνουν να αγγίξουν τα όριά τους. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την εξέλιξη των ροών στη χώρα μας. Το 2022 είχαν εισέλθει παρανόμως σε ελληνικό έδαφος συνολικά 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2023 εισήλθαν 46.000 (αύξηση κατά 170%), ενώ πηγές του ieidiseis αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα το 2024 έχουν εισέλθει συνολικά περίπου 22.000.
Μετά το Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει πιο έντονη κινητικότητα για την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι στο «κόκκινο», ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται αυτή την περίοδο στις μετακινήσεις μεταναστών από τα νησιά λόγω των πολύ ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των περιορισμένων θέσεων στα πλοία (λόγω τουρισμού).
Στο μεταξύ, οι δουλέμποροι έχουν «αναπροσαρμόσει» τα δρομολόγιά τους, έχουν στραφεί περισσότερο σε «μη προβλέψιμα» σημεία άφιξης, έχουν αυξήσει τις «ταρίφες» τους (που αυτή την περίοδο αγγίζουν τις 4.500 ευρώ ανά άτομο) και έχουν εξελίξει τα μέσα που χρησιμοποιούν κάνοντας δρομολόγια με πιο εξελιγμένα σκάφη.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι μία από τις μεθόδους των διακινητών είναι να «ντύνουν» μετανάστες σαν τουρίστες. Χαρακτηριστικό ήταν περιστατικό κατά το οποίο ιστιοφόρο έβγαζε τους μετανάστες στη στεριά με τέντερ, την ώρα που οι διακινητές είχαν βάλει στην πλώρη μία γυναίκα να κάνει ηλιοθεραπεία (σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού). Παρατηρείται επίσης ότι είναι πιο έντονο το φαινόμενο οι χειριστές των σκαφών να είναι Τούρκοι.
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει προσώρας τις μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με την εικόνα των αρμόδιων αξιωματούχων, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προβλέψει για πόσο θα ισχύει αυτό.