ΣΟΚ από τα Στοιχεία για τις Παραιτήσεις στις Στρατιωτικές Σχολές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.11.24

ΣΟΚ από τα Στοιχεία για τις Παραιτήσεις στις Στρατιωτικές Σχολές


 ΣΟΚ από τα στοιχεία για τις παραιτήσεις στις Στρατιωτικές Σχολές – 42,1% των πρωτοετών στη Δοκίμων, 29% στη ΣΜΥ, 25,2% στη ΣΜΥΑ έφυγε ο Αρχηγός Σχολής στη ΣΣΑΣ

Σοκ προκαλεί η ραγδαία αύξηση των παραιτήσεων από τις στρατιωτικές σχολές αναδεικνύοντας την κρίση που έχει εισχωρήσει βαθιά στον πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτης κρίσης, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για αναβάθμιση των στρατιωτικών σχολών.


ΣΟΚ από τα στοιχεία για τις παραιτήσεις στις Στρατιωτικές Σχολές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣ:


30 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΣΕ, από σύνολο 138 εισακτέων (ποσοστό 21,7%), καθώς και 8 δευτεροετείς.

40 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΝΔ, από σύνολο 95 εισακτέων (ποσοστό 42,1%).

24 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΙ, από σύνολο 129 εισακτέων (ποσοστό 18,6%).

38 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥ, από σύνολο 131 εισακτέων (ποσοστό 29%).

43 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥΝ, από σύνολο 190 εισακτέων (ποσοστό 22,5%).

26 πρωτοετείς σπουδαστές της ΣΜΥΑ, από σύνολο 103 εισακτέων (ποσοστό 25,2%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως αναφέρεται, ο 1 στους 4 εισαχθέντες πρωτοετείς σπουδαστές τόσο στα ΑΣΕΙ όσο και στις ΑΣΣΥ έχει παραιτηθεί ήδη. Επιπλέον, από τη ΣΣΑΣ, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία, παραιτήθηκαν 5 τελειόφοιτοι, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχηγού της Σχολής.


Το στρατηγικό χάος και η “Ατζέντα 2030”

Η πολιτική ηγεσία φαίνεται ανίκανη να συγκρατήσει την αποδυνάμωση των στρατιωτικών σχολών. Οι εξαγγελίες για αναβάθμιση έχουν αποτύχει να αποδώσουν καρπούς, ενώ η περιβόητη «Ατζέντα 2030» αντιμετωπίζεται με έντονη δυσπιστία. Η ΠΟΕΣ κατηγορεί την ηγεσία ότι εστιάζει περισσότερο στην εφαρμογή «Οδικών Χαρτών» παρά στη λύση των πραγματικών προβλημάτων, επιδεινώνοντας την κατάσταση.


Μεταξύ των προβλέψεων που αποδίδονται στην «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνονται:


Υποβάθμιση των ΑΣΕΙ μέσω υπαγωγής τους σε Πανεπιστήμιο Αμυντικών Μελετών.

Υποχρεωτική υπαλληλική σχέση σπουδαστών με το ΕΛΚΑΚ.

Πλήρης κατάργηση ή υποβάθμιση των ΑΣΣΥ.

Σταδιοδρομική και μισθολογική συμπίεση.

Απολύσεις που προκαλούν ανασφάλεια και εργασιακή αστάθεια.

Οι παραιτήσεις ως αντανάκλαση της πραγματικότητας


Η έκρηξη παραιτήσεων εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις αιτίες που ωθούν τους σπουδαστές να εγκαταλείψουν τις στρατιωτικές σχολές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φοιτητές στρέφονται προς τα Σώματα Ασφαλείας, θεωρώντας τα ασφαλέστερη επιλογή. Τα χαμηλά μισθολογικά κίνητρα, οι ελλείψεις σε υποδομές, η μη σύνδεση των σπουδών με την καινοτομία και οι κακές συνθήκες διαβίωσης είναι μόνο μερικά από τα αίτια.


Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή του ΥΦΕΘΑ ότι «αν δεν αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί στηρίζονται από το σύστημα, δεν θα έχουμε στελέχη μετά από 10 χρόνια». Ωστόσο, η πολιτική που εφαρμόζεται δείχνει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, με επίκεντρο τη μείωση του κόστους και όχι τη βελτίωση των συνθηκών.


Η τοξικότητα διαχέεται στις στρατιωτικές δομές

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ επισημαίνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί έχουν περάσει πλέον και στις στρατιωτικές σχολές, οι οποίες παρουσιάζουν εικόνα πλήρους κατάρρευσης. Από τα καψόνια που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι τις εξοντωτικές συνθήκες φοίτησης, οι σπουδαστές βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που δεν τους εμπνέει όραμα ή εμπιστοσύνη για το μέλλον.


Στρατιωτικά όπλα

Η ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως «γιατί παραιτούνται οι σπουδαστές;», αποδεικνύει τη δομική αποτυχία του σχεδιασμού της. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται καταδεικνύουν ότι η κρίση στις στρατιωτικές σχολές είναι βαθύτερη από όσο παραδέχεται η ηγεσία.


Ορατό το αδιέξοδο

Η ΠΟΕΣ έχει προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ενίσχυση των κινήτρων και η αναβάθμιση της μέριμνας. Ωστόσο, η απουσία πολιτικής βούλησης καθιστά τα προβλήματα ακόμα πιο δυσεπίλυτα.


Οι παραιτήσεις, η αδιαφορία για τα προβλήματα και η εφαρμογή ανεδαφικών στρατηγικών δείχνουν ότι το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυσοίωνο. Αν η ηγεσία δεν αναλάβει άμεσα δράση, η αποδυνάμωση των στρατιωτικών σχολών θα αποτελέσει μια μόνιμη κηλίδα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων.


No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.