Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Αθήνας συνεχίζει να συγκαταλέγεται στα ισχυρότερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του Δείκτη Ανάπτυξης Διεθνών Κέντρων Ναυτιλίας Xinhua-Baltic (ISCDI) για το 2025. Παρά την πτώση κατά μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη, στην 8η, ο ελληνικός ναυτιλιακός κόμβος εξακολουθεί να φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 ναυτιλιακά γραφεία και να αποτελεί σταθερό πόλο τεχνογνωσίας, καινοτομίας και στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια ναυτιλία.
Σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, η ναυτιλία καλείται να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, της γεωπολιτικής αστάθειας και των τεχνολογικών εξελίξεων. Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανθεκτικότητά της, καθώς το ναυτιλιακό δίπολο Πειραιά-Αθήνας συνεχίζει να έχει ουσιαστική συμμετοχή στον διεθνή διάλογο και στη διαχείριση του μεγαλύτερου στόλου δεξαμενόπλοιων και φορτηγών bulk carriers στον πλανήτη.
Η νέα κατάταξη του ISCDI επιβεβαιώνει αυτή την επιρροή, αξιολογώντας τις πόλεις βάσει παραμέτρων όπως οι υποδομές λιμένων, οι χρηματοοικονομικές και νομικές ναυτιλιακές υπηρεσίες, η διακίνηση φορτίων και η ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παρότι η Σιγκαπούρη κατέλαβε για ακόμη μία χρονιά την πρωτιά, και το Λονδίνο και η Σαγκάη διατήρησαν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ο Πειραιάς-Αθήνα παρέμεινε σταθερά στην πρώτη δεκάδα, επισφραγίζοντας τη μακροχρόνια θέση της Ελλάδας ως παγκόσμιας ναυτιλιακής υπερδύναμης.
Ο Πειραιάς υπό ανάπτυξη
Το λιμάνι του Πειραιά, αν και επηρεασμένο από τη μείωση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το 2024 (4,79 εκατ. TEUs έναντι 5,10 εκατ. το 2023), παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση στους τομείς της κρουαζιέρας και της διακίνησης οχημάτων. Με 1,7 εκατ. επιβάτες στην κρουαζιέρα (+14,4%) και αύξηση 61,6% στη διακίνηση οχημάτων, ο Πειραιάς επιβεβαιώνει τον πολυσύνθετο ρόλο του στη Μεσόγειο.
Τα συνολικά έσοδα του ΟΛΠ ανήλθαν σε 230,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 87,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 31% από το προηγούμενο έτος.
Με τον έλεγχο του 30% των δεξαμενόπλοιων και του 25% των bulk carriers παγκοσμίως, οι Έλληνες πλοιοκτήτες εξακολουθούν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, επεκτείνονται στην Ασία και εξάγουν τεχνογνωσία, ενισχύοντας τη διεθνή τους επιρροή.
Η ευρύτερη περιοχή της Αττικής αποτελεί πλέον ένα διεθνές cluster, με έντονη παρουσία τεχνολογικών startups στον τομέα της ναυτιλιακής καινοτομίας, σε συνέργεια με παραδοσιακούς πλοιοκτήτες και ναυλωτές. Αυτή η διασύνδεση παράγει λύσεις αιχμής, προσανατολισμένες σε έξυπνα πλοία, αυτοματοποίηση και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Ακολουθεί η πλήρης δεκάδα με τα κορυφαία διεθνή ναυτιλιακά κέντρα για το 2025, σύμφωνα με την έκθεση ISCDI:
Σιγκαπούρη – 1η θέση για 12η συνεχόμενη χρονιά με σκορ 99,50/100
Λονδίνο – σταθερά 2ο, με σκορ 81,02
Σαγκάη – 3η θέση, με σκορ 81,01 Baltic Exchange Consumer+1offshore-energy.biz+1
Χονγκ Κονγκ – 4η θέση, σκορ 80,77
Ντουμπάι – 5η θέση, σκορ 75,97
Ρότερνταμ – 6η θέση
Ningbo–Zhoushan – 7η θέση, ανέβηκε φέτος
Αθήνα–Πειραιάς – 8η θέση
Αμβούργο – 9η θέση
Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ – 10η θέση
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.