Φρεγάτες ΜΕΚΟ: Ποιες ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στην αναβάθμιση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.7.25

Φρεγάτες ΜΕΚΟ: Ποιες ελληνικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στην αναβάθμιση


 Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO του Πολεμικού Ναυτικού — "Ύδρα”, "Σπέτσαι”, "Ψαρά” και "Σαλαμίς” — καθώς έχει λάβει το "πράσινο φως” από το τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο προχωρά με σαφώς περιορισμένο προϋπολογισμό και στοχευμένες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αντί της αρχικά σχεδιαζόμενης πλήρους αναβάθμισης, που θα κόστιζε 865 εκατ. ευρώ, επιλέχθηκε ένα στοχευμένο και πιο οικονομικά αποδοτικό πακέτο εργασιών. Η αναβάθμιση θα περιοριστεί τελικά σε επιλεγμένα κρίσιμα συστήματα, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται στα 291 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πηγές, χαρακτηριστικό της υπερκοστολόγησης του αρχικού σχεδιασμού είναι ότι μόνο για τους ψυκτικούς θαλάμους είχε προβλεφθεί δαπάνη ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια συγκυρία όπου το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει σταδιακά το στόλο του με πλοία νεότερης γενιάς, όπως οι φρεγάτες Belharra. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το μελλοντικό ναυτικό δυναμικό της χώρας θα περιλαμβάνει, πέραν των τεσσάρων αναβαθμισμένων φρεγατών MEKO, τέσσερις Belharra, καθώς και τουλάχιστον δύο — και πιθανώς τέσσερις — ελαφρώς μεταχειρισμένες ιταλικές φρεγάτες. Παράλληλα, η χώρα θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα Constellation των ΗΠΑ για φρεγάτες νέας γενιάς, στο οποίο επιδιώκεται να υπάρξει και ελληνική συμπαραγωγή.

Επίβλεψη από εξειδικευμένη ομάδα αξιωματικών 

Αξιοσημείωτο είναι ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, θα αξιοποιηθεί ειδική ομάδα αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού με σπουδές Ναυπηγικής ή άλλων τεχνικών ειδικοτήτων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και από κορυφαία ιδρύματα, όπως το MIT. Η ομάδα αυτή θα εδρεύει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα έχει την εποπτεία του προγράμματος.

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών θα υλοποιηθεί από τρεις εταιρείες.

Συγκεκριμένα, η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία έχουν αναλάβει την εγκατάσταση των συστημάτων, τις ελασματουργικές και μεταλλουργικές κατασκευές και άλλες συναφείς εργασίες.

Με ιστορία δεκαετιών σε εμπορικές και αμυντικές ναυπηγήσεις, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται πλέον σε τροχιά επανεκκίνησης υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Προκοπίου. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, μετά από διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, η ιδιοκτησία των ναυπηγείων πέρασε στην εταιρεία Milina Enterprises Company Limited, συμφερόντων Προκοπίου, ενώ η υπογραφή του συμβολαίου πραγματοποιήθηκε το 2023. Ο Γιώργος Προκοπίου έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να μετατρέψει τα ναυπηγεία σε αιχμή τεχνολογικής καινοτομίας στη ναυτιλιακή και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συμμετείχαν στη φετινή διεθνή έκθεση DEFEA 2025, πραγματοποιώντας επαφές με κομβικούς φορείς της αμυντικής βιομηχανίας και διερευνώντας στρατηγικές συνεργασίες. 

Στην αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ θα συμμετάσχει και η εταιρεία Ssmart, η οποία έχει αναλάβει τη διασύνδεση των συστημάτων μάχης και την υποστήριξη του λογισμικού. H ΣΣΜΑΡΤ Α.Ε. είναι μία ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, προσανατολισμένη στην παραγωγή αμυντικού υλικού και στην εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών, με έμφαση στα αμυντικά συστήματα καθώς και στην παραγωγή λογισμικού για συστήματα πραγματικού χρόνου τόσο για αμυντικές όσο και για εμπορικές εφαρμογές. Από την ίδρυσή της, μέχρι σήμερα, οι δραστηριότητες της Ssmart επικεντρώνονται στην εκτέλεση ναυτικών έργων και προγραμμάτων σχετικά με συστήματα ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες, συστήματα διαχείρισης μάχης και συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης. Οι βασικές παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας διαχωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες: εργασίες επί πλοίου, γενική επισκευή / εκσυγχρονισμός συστημάτων, ολοκληρωμένη λογιστική υποστήριξη, παραγωγή μονάδων και συστημάτων και ολοκληρωμένες λύσεις παραγωγής λογισμικού.

Εκτός από τις ελληνικές εταιρείες, η Thales έχει αναλάβει τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα συστήματα διαχείρισης μάχης και συναφή υποσυστήματα. Σημειωτέον ότι η Thales είναι και η κατασκευάστρια των κύριων οπλικών συστημάτων που ήδη φέρουν τα πλοία.

O "Κένταυρος” της ΕΑΒ

Επιπλέον, σε όλες τις φρεγάτες προβλέπεται και η εγκατάσταση του ελληνικού συστήματος "Κένταυρος" της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Το σύστημα "Κένταυρος” έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες ασύμμετρες απειλές, όπως τα UAV και τα drones. Το σύστημα αυτό δεν βασίζεται σε παραδοσιακά πυραυλικά συστήματα, αλλά σε καινοτόμες ηλεκτρονικές τεχνολογίες, οι οποίες προσφέρουν στρατηγικά πλεονεκτήματα σε όλα τα επίπεδα της άμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Κένταυρος” έχει ήδη δοκιμαστεί και αποδείξει την αξία του στο πλαίσιο της επιχείρησης "ΑΣΠΙΔΕΣ” στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του "Κένταυρου” είναι ότι επιτρέπει την εκτεταμένη εξοικονόμηση πόρων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα. Ενώ το κόστος ενός UAV τύπου Χούθι κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ, η αντίστοιχη χρήση πυραυλικών συστημάτων για την εξουδετέρωσή τους μπορεί να ξεκινά από 100.000 και να φτάνει μέχρι 5.000.000 ευρώ. Αντιθέτως, το κόστος χρήσης του "Κένταυρου” για κάθε αποστολή περιορίζεται σε μερικά λεπτά του ευρώ λόγω της ελάχιστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας χωρίς την ανάγκη αντικατάστασης πυρομαχικών, εξασφαλίζει αδιάλειπτη προστασία και επιχειρησιακή υπεροχή. Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας του είναι μόλις το ένα τέταρτο ενός πυραύλου Aster, γεγονός που ενισχύει τη σχέση κόστους-οφέλους και καθιστά τη χρήση του στρατηγικά ελκυστική. Ο "Κένταυρος” διακρίνεται επίσης και για την ταχύτητα ανίχνευσης και προειδοποίησης, επιτρέποντας άμεση αντίδραση στις απειλές πριν αυτές καταστούν επικίνδυνες. Παράλληλα, η ανοιχτή αρχιτεκτονική του επιτρέπει την εύκολη αναβάθμιση και προσαρμογή του με νέους αισθητήρες και τεχνολογίες, όπως θερμικές κάμερες ή άλλες τεχνολογίες ανίχνευσης. Η ευελιξία του Κένταυρου είναι ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε στατικές θέσεις όσο και σε κινητές πλατφόρμες, όπως πλοία και αεροσκάφη, παρέχοντας προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.