Το πρώτο εξάμηνο του 2025 βρίσκει τους Έλληνες εφοπλιστές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη ναυπηγική τους δραστηριότητα. Όπως προκύπτει από την τελευταία ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers, οι ελληνικές παραγγελίες νεότευκτων πλοίων μειώθηκαν κατά 70%, από 135 πλοία στο πρώτο εξάμηνο του 2024 σε μόλις 40 φέτος.
Η θεαματική αυτή υποχώρηση αντανακλά τη γενικευμένη στροφή της αγοράς προς τη συγκράτηση, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας, των παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ναυπηγήσεων και της υποαπόδοσης των ναύλων, ιδιαίτερα σε ξηρό φορτίο και tankers.
Φορτηγά: Από τις 30 στις 3 παραγγελίες – Οι Έλληνες αποσύρονται
Στον κλάδο του dry bulk, όπου οι Έλληνες διατηρούν διαχρονικά ηγετική θέση, η κάμψη είναι εντυπωσιακή: από 30 παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο του 2024, φέτος καταγράφηκαν μόλις 3. Το χαμηλό επίπεδο ναύλων και ο υπερκορεσμός του στόλου αποτρέπουν περαιτέρω επενδύσεις. Ο Baltic Dry Index παραμένει σε πολυετή χαμηλά, με την κινεζική ζήτηση για πρώτες ύλες όπως σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα να παραμένει νωθρή.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές ναυπήγησης παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ στην αγορά ήδη προγραμματίζονται πάνω από 1.600 νέες παραδόσεις bulkers έως το 2027, κάτι που ενισχύει τον κίνδυνο υπερπροσφοράς και περαιτέρω πίεσης στους ναύλους.
Δεξαμενόπλοια: Από τις 100 στις 32 ελληνικές παραγγελίες
Στον τομέα των tankers, οι 32 ελληνικές παραγγελίες του πρώτου εξαμήνου του 2025 (από 100 πέρσι) αποτυπώνουν τη σαφή στροφή προς την αναμονή. Η γενικότερη κάμψη των παγκόσμιων παραγγελιών –κατά σχεδόν 80%, από 486 σε 102 πλοία– οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων: ασταθή κέρδη, ιδίως στα product tankers του Ειρηνικού, συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο γύρω από Ιράν και Ουκρανία.
Η έλλειψη ξεκάθαρης κατεύθυνσης για τις τεχνολογίες καυσίμου του μέλλοντος εντείνει τη διστακτικότητα, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις απαιτήσεις απαθρακοποίησης παραμένει. Πολλοί Έλληνες εφοπλιστές επιλέγουν να καθυστερήσουν μεγάλες κεφαλαιουχικές αποφάσεις μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη κανονιστική σαφήνεια.
LNG Carriers
Στον κλάδο του αερίου, και συγκεκριμένα των LNG carriers, η δραστηριότητα βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης. Καταγράφηκαν μόλις 5 ελληνικές παραγγελίες στο πρώτο εξάμηνο του 2025 – από 15 πέρσι – σε μια αγορά όπου συνολικά οι παραγγελίες περιορίστηκαν στις 44 μονάδες (από 158).
Ωστόσο, η υποχώρηση αυτή δεν ερμηνεύεται αποκλειστικά ως δισταγμός· σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην πλήρη πληρότητα των εξειδικευμένων ναυπηγείων, που πλέον δίνουν παραδόσεις για το 2028 και μετά. Επιπλέον, η μείωση των μακροχρόνιων ναυλώσεων για νέα έργα δυσκολεύει την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Containers: Διπλασιασμός της ελληνικής συμμετοχής
Σε πλήρη αντίθεση με τους άλλους κλάδους, τα containerships εμφανίζουν αναζωπύρωση. Οι παγκόσμιες παραγγελίες αυξήθηκαν από 170 σε 201 πλοία, ενώ οι Έλληνες διπλασίασαν τη συμμετοχή τους. Η στροφή αυτή αποδίδεται κυρίως στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και στην έλλειψη μοντέρνων πλοίων στην αγορά secondhand.
Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως πλοία διπλού καυσίμου και eco-design, με στόχο τη θωράκιση του στόλου έναντι των μελλοντικών κανονισμών. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα slots για feeders και mid-size πλοία, σε αντίθεση με τα tankers και LNGs, διευκολύνει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.
Οι αναλυτές του Xclusiv Shipbrokers επισημαίνουν:
«Η στάση των Ελλήνων εφοπλιστών το πρώτο εξάμηνο του 2025 αποτυπώνει μια σαφή στροφή προς την επιλεκτικότητα και την αυτοσυγκράτηση. Με φόντο τις προκλήσεις της παγκόσμιας ναυλαγοράς, τις αυξημένες τιμές και το μεταβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον, οι αποφάσεις για νέες επενδύσεις γίνονται πλέον με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι την ευκαιριακή τοποθέτηση.»
ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.