Οι Έλληνες ξανά στην κορυφή των ναυπηγήσεων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.7.25

Οι Έλληνες ξανά στην κορυφή των ναυπηγήσεων


 Παρά την έντονη επιβράδυνση στην παγκόσμια ναυπηγική δραστηριότητα, με τις νέες παραγγελίες πλοίων να καταγράφουν πτώση άνω του 65% το πρώτο τετράμηνο του 2025 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2024, οι Έλληνες εφοπλιστές αναδεικνύονται ξανά στρατηγικοί παίκτες πρώτης γραμμής. 


Με μεθοδικές κινήσεις και επιλεκτικές επενδύσεις, ενισχύουν την παρουσία τους στο παγκόσμιο orderbook, επιβεβαιώνοντας την ικανότητά τους να διαβάζουν τις αγορές και να τοποθετούνται με γνώμονα το μέλλον.


Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: ενώ σε απόλυτους αριθμούς οι ελληνικές παραγγελίες μειώθηκαν, το μερίδιο τους επί του συνόλου των νέων συμβολαίων αυξήθηκε από 11,5% σε 15,8%, αποτυπώνοντας τη στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα και τη στόχευση. 


Σε επιμέρους κατηγορίες, η ελληνική επιρροή είναι ακόμη πιο έντονη: 27% σε παραγγελίες δεξαμενοπλοίων, 15% σε bulk carriers, 28% σε LPG carriers και 13% σε LNG carriers. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ελληνικής συμμετοχής των τελευταίων δέκα ετών.


Η στρατηγική που ακολουθούν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τεχνολογική εναρμόνιση με τους νέους κανονισμούς για το περιβάλλον, διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και γεωγραφική κατανομή των ναυπηγήσεων. 


Η στροφή σε πλοία τελευταίας τεχνολογίας, με προδιαγραφές dual-fuel, scrubbers ή και μετατροπές για πράσινα καύσιμα, είναι πλέον καθολική. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως σε δεξαμενόπλοια (Aframax/LR2), LNG/LPG carriers και επιλεγμένα containerships, ενώ στα bulkers η στάση είναι πιο συγκρατημένη, λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στην αγορά ξηρού φορτίου.


Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες κινήσεις δύο εταιρειών ελληνικών συμφερόντων. Η Meadway Bulkers, ενεργοποιώντας νέα παραγγελία για Ultramax (64.000 dwt) στο ιαπωνικό ναυπηγείο Imabari, επέλεξε έναν τύπο πλοίου με υψηλή απόδοση καυσίμου και χαμηλό κόστος λειτουργίας, με παράδοση εντός 2027 και τιμή που αγγίζει τα 38 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, η Polembros Shipping επέστρεψε στην Κίνα, στο ναυπηγείο Zhoushan Changhong, για την κατασκευή LR2 product tankers, με τη συμφωνία να οριστικοποιείται στα μέσα Ιουνίου και να επιβεβαιώνει τη δυναμική του segment των refined products.


Η επιλεκτική τοποθέτηση των Ελλήνων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων αντανακλά όχι μόνο εμπορική διορατικότητα, αλλά και βαθιά γνώση των διεθνών ρυθμιστικών εξελίξεων, καθώς οι απαιτήσεις του IMO και της ΕΕ για την απανθρακοποίηση των μεταφορών καθιστούν παρωχημένα πολλά από τα σημερινά σκάφη. Οι νέες παραγγελίες συνοδεύονται από συμβόλαια με αυξημένες προδιαγραφές, συστήματα ενεργειακής βελτιστοποίησης, ακόμη και δυνατότητα retrofit σε πράσινα καύσιμα όπως μεθανόλη ή αμμωνία.


Η γεωγραφική κατανομή των ναυπηγήσεων επίσης φανερώνει μια πιο ευέλικτη στρατηγική. Ενώ παραδοσιακά η Κίνα απορροφούσε το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών συμβολαίων, το 2025 παρατηρείται στροφή προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα – όχι μόνο για λόγους ποιότητας, αλλά και λόγω επιτάχυνσης παράδοσης και φιλικότερων τεχνικών όρων.


Συνολικά, παρά τη διεθνή επιβράδυνση των παραγγελιών, η ελληνική ναυτιλία φαίνεται να κινείται με γνώμονα την ευελιξία και τη στρατηγική βάθους, λιγότερα πλοία, αλλά πιο τεχνολογικά εξελιγμένα και καλύτερα τοποθετημένα σε χρόνους παράδοσης. 

Του Γιώργου Σ. Σκορδίλη 

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.