10ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.12.17

10ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος



Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες του 10ου Τακτικού Συνέδριου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος με κεντρικό σύνθημα «Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει».

Στο συνέδριο, που διεξήχθη στο Ναύπλιο στις 16 & 17 Δεκεμβρίου 2017, η συμμετοχή των μελών της ΠΕΑΛΣ υπήρξε μαζική και εποικοδομητική. 
Στο συνέδριο παρέστησαν και χαιρέτησαν:
ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής
ο κ. Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός
ο κ. Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος.
ο κ. τ. Υπουργός Ναυτιλίας και Βουλευτής Πειραιά για τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Δρίτσας Θεόδωρος
ο κ. Βουλευτής Αργολίδος για τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Γκιόλας Ιωάννης
ο κ. Βουλευτής Αργολίδος για τη Νέα Δημοκρατία κ. Ανδριανός Ιωάννης
ο Βουλευτής Αργολίδος για το ΠΑΣΟΚ κ. Μανιάτης Ιωάννης
η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς για το ΚΚΕ κα Μανωλάκου Διαμάντω
η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κα. Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα
ο κ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων  κ. Γερακαράκος Γρηγόριος
ο κ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Κατσιαμάκας Ιωάννης
ο Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Δριβάκος Γεώργιος
ο κ. Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σταθόπουλος Δημήτριος
 
Επιστολές απέστειλαν:
ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλαματιανός  Διονύσης-Χαράλαμπος και ο Βουλευτής Ηρακλείου για το ΠΟΤΑΜΙ κ. Δανέλλης Σπύρος

Παρέστησαν επίσης:
ο κ. Γενικός Επιθεωρητής ΛΣ Υποναύαρχος ΛΣ Ντούνης Αθανάσιος, ο κ. Διευθυντής Β΄ Κλάδου ΥΝΑΝΠ Υποναύαρχος ΛΣ Καλογείτων Σταμάτιος, ο κ. Διοικητής 5ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κοντομάρης Σπυρίδων, ο κ. Διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Μάμμης Βασίλειος και άλλοι ανώτεροι Αξιωματικοί ΛΣ, εκπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αργολίδος κ. Γεώργιος Σταμέλος, ο Διευθυντής Γ΄ Επιτελικού Γραφείου ΚΕΜΧ Ταγματάρχης Μαυράκης Οδυσσέας, οι Επίτιμοι Υπαρχηγοί Λ.Σ. Ναύαρχος ΛΣ (εα) Εξαρχόπουλος Παναγιώτης, Ναύαρχος ΛΣ (εα) Τσιαδής Δημήτριος και Ναύαρχος ΛΣ (εα) Χονδρονάσιος Αθανάσιος καθώς και εκπρόσωποι τοπικών και άλλων φορέων.

Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε η δημοσιογράφος του Ελεύθερου Τύπου κα. Αναστασία Βαμβακά.

Δημοσιογραφική κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τοπικά μέσα ενώ παρέστησαν οι δημοσιογράφοι κ.κ. Παπασταθοπούλου Χριστίνα για την «Εφημερίδα Συντακτών», Τζήμτσος Βασίλης για το «Παρασκήνιο» και Καπόγλης Νίκος για την ΕΡΤ.

Σκοπός του Συνεδρίου πέραν του απολογισμού της δράσης της Ένωσης υπήρξε ο γόνιμος προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων για τα ζητήματα που απασχολούν τους Αξιωματικούς ΛΣ και τον Οργανισμό που καλούνται να υπηρετήσουν και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μέσα από δημιουργικό διάλογο για την ανάδειξη των προκλήσεων του μέλλοντος.

Βαδίζοντας με σταθερότητα στο σημαντικό και πλούσιο παραχθέν μέχρι σήμερα έργο η ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΠΕΑΛΣ σεβόμενοι τον αυτοτελή χαρακτήρα της, την αυτονομία της, τα μέλη της, την ιστορία του Λιμενικού Σώματος, τον στρατιωτικό χαρακτήρα, τη δομή, τα έθιμα, τις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις του Λ.Σ., την κοινωνική προσφορά του Σώματος αλλά και την προσφορά του στη ναυτιλία, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν αταλάντευτα και δυναμικά να διεκδικούν επ’ ωφελεία των στελεχών ΛΣ και του Λιμενικού Σώματος εκφράζοντας όποτε απαιτείται την σύμφωνη γνώμη της ή την αντίθεσή της ΠΕΑΛΣ, αναλαμβάνοντας κάθε φορά την ευθύνη και το κόστος..
 
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Σπυρίδων Π. Πασσάκος τόνισε ότι τα αιτήματά της ΠΕΑΛΣ δεν είναι συντεχνιακά και δεν εντάσσονται σε μικροκομματικές λογικές. Σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες, διεκδικούμε τη βελτίωση των οικονομικών απολαβών μας, ενδιαφερόμαστε για το συνταξιοδοτικό μας μέλλον, για τα ταμεία μας, για την βελτίωση της υπηρεσιακής μας καθημερινότητας και για τον Οργανισμό που υπηρετούμε.

Αναφερόμενος στους Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος τόνισε ότι έχουν συναίσθηση των υποχρεώσεών τους, των αγωνιών , των δικαιωμάτων και των προβλημάτων όχι μόνο των συμπολιτών τους αλλά και όλου του προσωπικού του Λ.Σ. και χωρίς να κάνουν διακρίσεις, βρίσκονται κοντά τους τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Σημείωσε όμως ότι έχουν κι ανάγκες, αιτήματα, δικαιώματα, ευθύνες, οικογένεια, δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς ρεπό,  τις περισσότερες φορές χωρίς να λαμβάνουν τις δικαιούμενες άδειες, κάτω από δύσκολες συνθήκες οι υπηρετούντες στα επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ με οικονομικές απολαβές, όπου στους Αξιωματικούς οι περικοπές άγγιξαν περίπου το  40 %, όταν άλλοι μάλιστα λάμβαναν και αύξηση.  Όπως επεσήμανε «ζούμε σε μία κοινωνία που στενάζει, κομμάτι της οποίας είμαστε, ζούμε τις επιπτώσεις της κρίσης αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και δεν ζητούμε διακριτική-προνομιακή μεταχείριση, απαιτούμε όμως δίκαιη μεταχείριση  και τον στοιχειώδη σεβασμό από την πολιτεία. Η εξασφάλιση στοιχειώδους, αξιοπρεπούς διαβίωσης, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας και η αύξηση του προϋπολογισμού  του οργανισμού που υπηρετούμε είναι τα δίκαια αιτήματα των Αξιωματικών τόνισε ο Πρόεδρος κ. Πασσάκος».

Αναφέρθηκε επίσης και σε ορισμένα θέματα της επικαιρότητας που έχουν σχέση με το Λιμενικό όπως το περιστατικό της βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ στην περιοχή του Σαρωνικού, για το οποίο έδωσε μια απάντηση σε όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα «το Λιμενικό «πουλάει» και οι Αξιωματικοί είναι το εύκολο θύμα».

Παράλληλα εξήρε τις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος σε θέματα εγκληματικότητας και κυρίως στο ζήτημα των ναρκωτικών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε οι Αξιωματικοί επιζητούν την κριτική, γιατί τους κάνει καλύτερους, δεν αποδέχονται όμως την διαστρέβλωση, την υπερβολή και πολύ περισσότερο την απόδοση ευθυνών χωρίς αποδείξεις, τη μεταφορά σε εμάς ευθυνών που δεν τους αναλογούν. Όπως είπε «Είμαστε μια υπηρεσία του Ελληνικού κράτους με ένα τεράστιο πεδίο δράσης που μάχεται κάθε μέρα κατά της εγκληματικότητας, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για την έρευνα και διάσωση, ενώ αποτελούμε πρότυπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με δύσκολες επιχειρήσεις, κι όλα αυτά κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, με υποτυπώδη υπηρεσιακά μέσα, με μειωμένη οργανική δύναμη και παράλληλα με αδιαμφισβήτητο το γεγονός της τεράστιας προσφοράς μας και στην ναυτιλία.»

Σε ότι αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΑΛΣ τόνισε ότι αυτό παραμένει σχεδόν στο σύνολό του σε ισχύ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ανοιχτά για το Λιμενικό Σώμα και την ΠΕΑΛΣ μέτωπα όπως την αναγκαιότητα αύξησης της οργανικής δύναμης του Λιμενικού, το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης, την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, την πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ , την επιτακτική ανάγκη ενός δίκαιου συστήματος κρίσεων και προαγωγών, την καθιέρωση της παράλληλης επετηρίδας προς αντιμετώπιση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ιδιαίτερα για τους Αξιωματικούς προερχόμενους από την ΣΝΔ, την καταβολή του εφάπαξ μας, τα Ταμεία μας. Ειδικότερα για το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος τόνισε την επιτακτική ανάγκη να προώθησης της σχετικής διάταξης για την ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν στο ΤΑΛΣ.

Επίσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατα ψηφισθέν σχέδιο νόμου που αφορά κυρίως το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, και στις διατάξεις του οποίου η ΠΕΑΛΣ είχε καταθέσει τις ενστάσεις της  όπως η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων της ΕΕΠ στους νηογνώμονες και η ίδρυση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου υπό τον υπουργό  με προσωπικό πολίτες .

Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί και στην ικανοποίηση αιτημάτων της ΠΕΑΛΣ όπως είναι η συμμετοχή της στα Πειθαρχικά Συμβούλια, η συμμετοχή της στο Δ.Σ. του ΤΑΛΣ, η παραμονή Αξιωματικών προερχόμενων εκ ΔΥΛΣ πέραν της 35ετίας, οι ρυθμίσεις που αφορούν την βαθμολογική εξέλιξη και προαγωγές μας, την ίδρυση σχολών  Λ/Φ και Υ/Ξ και Αξιωματικών  αλλά και άλλες πρωτοβουλίες όπως η τροποποίηση του  νέου Κανονισμού Λειτουργίας των Επιχειρησιακών Μέσων Λ.Σ.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η ΠΕΑΛΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να υπάρχει το ΛΣ, οι Αξιωματικοί ΛΣ που το διοικούν και οι Υπαξιωματικοί ΛΣ και Λιμενοφύλακες  που μας στηρίζουν και το στηρίζουν και στο μέλλον".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
Το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ είναι και ιδέα.....! "Και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν"

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε ο Διοικητικός και ο Οικονομικός απολογισμός του έργου της ΠΕΑΛΣ ενώ οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν επιχειρήματα, να τοποθετηθούν για ζητήματα που τέθηκαν με οξύτητα και τα οποία απασχολούν τόσο τα στελέχη όσο και τον Οργανισμό που υπηρετούν, να υπερψηφίσουν τον Οικονομικό Προϋπολογισμό της Ένωσης για το επόμενο έτος και καθορίστηκε το Διεκδικητικό Πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κινηθεί το προσεχές διάστημα η Ένωση.

Τέλος, στο πλαίσιο της φιλοξενίας, της σύσφιξης σχέσεων και της ανταλλαγής απόψεων παρατέθηκε δείπνο στο οποίο ο κ. Λιμενάρχης Ναυπλίου Αντιπλοίαρχος ΛΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Σπυρίδων προσέφερε στον κ. Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό Νεκτάριο στον κ. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ Ράπτη Σταμάτιο και στον Πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ Πλοίαρχο ΛΣ Πασσάκο Σπύρο τον θυρεό του Λιμεναρχείου Ναυπλίου ενώ και ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ προσέφερε για την άριστη υποδοχή και φιλοξενία μας τον θυρεό της ΠΕΑΛΣ στον κ.Διοικητή της 5ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχο ΛΣ Κοντομάρη Σπυρίδωνα και στον κ.Λιμενάρχη Ναυπλίου.

Η ΠΕΑΛΣ ευχαριστεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που μας τίμησε με την παρουσία της αλλά και όλους τους παριστάμενους του 10ΟΥ Τακτικού Συνέδριου και κυρίως τα μέλη της Ένωσης για την στήριξή τους.