Αναδιάταξη δυνάμεων του Λιμενικού : Προσπάθεια ολικής σφράγισης του Αιγαίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.5.20

Αναδιάταξη δυνάμεων του Λιμενικού : Προσπάθεια ολικής σφράγισης του Αιγαίο

Νέα άφιξη, η τρίτη από τις αρχές Μαΐου, βάρκας με παράνομους μετανάστες καταγράφηκε την Κυριακή στη Λέσβο. Μετέφερε 36 άτομα από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής. Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στην παραλία Τσόνια στη βορειοανατολική Λέσβο και παρέμειναν για αρκετές ώρες στο σημείο. Κατόπιν συνεννόησης Λιμενικού και αστυνομίας, αργά το βράδυ ξεκίνησε η σταδιακή μεταφορά τους προς υποτυπώδη δομή στα Μεγάλα Θέρμα, όπου θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερα δρομολόγια με 9 άτομα το καθένα, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από τους μετανάστες ήταν φορείς. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, και οι 36 μετανάστες υποβλήθηκαν χθες σε τεστ για COVID-19 και τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα γίνονταν σήμερα γνωστά.

Αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού και της αστυνομίας, μέχρι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν είχε στείλει κινητή μονάδα ελέγχου στο νησί. Από συνδικαλιστές του Λιμενικού υπεβλήθη αίτημα προς τον σύνδεσμο της Πολιτικής Προστασίας στη Λέσβο ώστε η γενική γραμματεία να συνδράμει στη διαχείριση των νεοαφιχθέντων παράνομων μεταναστών, όπως συμβαίνει σε αεροδρόμια, στους καταυλισμούς Ρομά κ.α. Ζητήθηκε η μίσθωση ενός λεωφορείου για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών από και προς τη δομή της καραντίνας.

Η προχθεσινή είναι η τρίτη κατά σειράν άφιξη παράνομων μεταναστών στο νησί. Το πρωί της 6ης Μαΐου, 51 παράνομοι μετανάστες κατάφεραν να αποβιβαστούν στο Καλό Λιμάνι και τέσσερις ημέρες αργότερα άλλοι 19 στα Λάψαρνα, στις βόρειες ακτές της Λέσβου. Και οι 70 μεταφέρθηκαν στη δομή της καραντίνας και, μάλιστα, τέσσερις από αυτούς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Αξιωματούχοι του Λιμενικού επισημαίνουν ότι μετά τα δύο πρώτα περιστατικά αφίξεων στη Βόρεια Λέσβο, έγινε αναδιάταξη των σκαφών που περιπολούν στην περιοχή. Για το προχθεσινό συμβάν σχολίασαν ότι τη βάρκα με τους 36 παράνομους μετανάστες δεν εντόπισε ούτε το σκάφος της βουλγαρικής ακτοφυλακής που επιχειρεί υπό την ομπρέλα του Frontex ούτε όμως και τα ραντάρ του Στρατού.

Όπως αποκάλυψε η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, την περασμένη εβδομάδα αστυνομία και Λιμενικό υπέβαλαν κοινό αίτημα προς τον Frontex για την παράταση για ακόμα έναν μήνα της επιχείρησης ταχείας επέμβασης (RABIT) σε Εβρο και Αιγαίο, που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου. Η αστυνομία ζήτησε την παραμονή των 100 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στο φυλάκιο 1 των Καστανιών έως την 6 Ιουλίου ενώ το Λιμενικό την αύξηση κατά 6 των κοινοτικών μέσων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε πάνω από 20. Η επίσημη απάντηση του οργανισμού αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ανεπίσημα, η Βαρσοβία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Frontex, έχει ανάψει το πράσινο φως.