Πρόκληση ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Παράνομη» ελληνική navtex σε Σαμοθράκη και Λήμνο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.5.20

Πρόκληση ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Παράνομη» ελληνική navtex σε Σαμοθράκη και Λήμνο

«Παράνομη» χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης περί αποστρατικοποίησης των νησιών.


Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα στο Αιγαίο καθώς με αντι-Navtex ισχυρίζονται πως η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης. Ειδικότερα, «παράνομη» χαρακτηρίζει η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας την ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η ελληνική navterx παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η τουρκική αντι-Navtex σημειώνει: «Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923».

Δεν είναι πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και το δικαίωμά τους στην άμυνα.

Προ ημερών, η Τουρκία κατηγορούσε και πάλι με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα, καταγγέλλοντας μας για τη Χίο και Σάμο. Ήταν η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης και μάλιστα σε οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex).

Χίος και Σάμος «παραβιάζουν» τη συνθήκη της Λωζάνης
Στη γραμμή των σκληρών προκλήσεων παραμένει η Άγκυρα στο Αιγαίο ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο με τον τουρκικό Τύπο να αναπαράγει όσα Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται περί παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα.
Ειδικότερα με προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στη Σμύρνη εκφράζεται ουσιαστικά η άποψη πως η Χίος και η Σάμος «παραβιάζουν» το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Η NAVTEX έδωσε τροφή στον πάντα πρόθυμο τουρκικό Τύπο που διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αναφορά ως «σημαντικό βήμα».

«Βασιλικότεροι του βασιλέως» οι δημοσιογράφοι του φιλοκυβερνητικού Τύπου πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω. Ισχυρίζονται, ότι η Ελλάδα ακύρωσε πρόσφατα την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση σε Χίο και Σάμο με πρόφαση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ουσιαστικά όμως γράφουν πως στην πραγματικότητα η χώρα μας υποχώρησε μετά την κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, εξάλλου, Τζεμ Γκιουρντενίζ, έσπευσε να σχολιάσει στην ακραία εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ» ότι «μια τέτοια Navtex εκδίδεται για πρώτη φορά (από την Τουρκία). Πρόκειται για μήνυμα προειδοποίησης προς την Ελλάδα».

Η θέση των τουρκικών ΜΜΜ για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ασφαλώς δεν είναι… νέα ιδέα για την πολιτική ελίτ της γείτονος. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε δημοσιογράφο της αντικυβερνητικής εφημερίδας Σοζτζού, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάννης ιδιαίτερα όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες. Τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και είχε γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά ότι το καθεστώς των νησιών είναι να είναι αποστρατικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απειλεί ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο και σε καμία παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ζητά δε από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με τις συνθήκες» και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά «δεν πρόκειται και να επιδείξουμε αδυναμία σε ό,τι αφορά την άμυνά μας» όπως λέει χαρακτηριστικά.
newpost.gr