Η ενημέρωση Μαγιορκίνη-Χαρδαλιά: Κλειστά τις νύχτες περίπτερα και μίνι μάρκετ στις «κόκκινες» περιοχές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.9.20

Η ενημέρωση Μαγιορκίνη-Χαρδαλιά: Κλειστά τις νύχτες περίπτερα και μίνι μάρκετ στις «κόκκινες» περιοχές


 Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως 163 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σήμερα στην Αττική, 18 στα Τρίκαλα, 11 στη Θεσσαλονίκη, 6 στα Ιωάννινα και 4 στην Κάλυμνο.


Ανησυχία προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η πανδημία προκαλεί ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως είπε, εκείνο που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι μια ισορροπία της επιδημίας μέχρι να πάμε στο εμβόλιο. Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε πως σε παγκόσμια κλίμακα, κοινός τόπος είναι η αποφυγή του lockdown, ενώ προτελευταίο τοποθετείται το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων.


Για μια ακόμη ημέρα, η Επιτροπή διαπιστώνει πως το δεύτερο κύμα των διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητικά ενεργό. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, οι συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά ξεπερνούν τους 5 ανά ημέρα. Αν και ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε σήμερα, εχθές καταγράφηκαν 9 θάνατοι. Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, αλλά πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει.


Η Αττική παραμένει το επίκεντρο του κορωνοϊού

Η Αττική συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη διενέργεια rapid test στο κέντρο της Αθήνας, σε Πλατεία Βάθη, Αμερικής και Κυψέλης. Όπως είπε, εκτελέστηκαν 600 rapid test έως τις 16:00 και από αυτά είχαμε 6 θετικά, 4 Έλληνες και 2 αλλοδαπούς.


Το προφίλ των θανόντων από τον κορωνοϊό παραμένει ίδιο. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση για το ποσοστό θανάτων επί των διαγνώσεων, που φαίνεται μικρότερο από το πρώτο κύμα. Επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα ο ιός να μεταλλάσσεται σε λιγότερο θανατηφόρος, κάτι που πιθανότατα σημαίνει και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.


Ο Γκίκας Μαγιορκίνης όμως τόνισε πως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση. Το μικρότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται στον εκτεταμένο έλεγχο -περισσότερα τεστ- και πρέπει να θεωρούμε τον κορωνοϊό εξίσου θανατηφόρο και επικίνδυνο.


Το εμβόλιο για τη γρίπη και το τεστ κορωνοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντική η προστασία των ευάλωτων ομάδων, να κρατήσουν όλοι την αυτοπροστασία τους. Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν έχουν αλλάξει οι οδηγίες για τον εμβολιασμό, δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για τη διεξαγωγή του και δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος γι’ αυτό.


Κορωνοϊός: Κλειστά περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ από αύριο τα μεσάνυχτα

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


Με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί. Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων (Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο), αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες.


«Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, εξαρτάται απ' όλους. Η Πολιτεία παρακολουθεί στενά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα», τόνισε ο κος Χαρδαλιάς.


Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα.


Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή του παρουσία στη Βουλή έδειξε νέα μέτρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενημέρωση των 6, μαζί με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική όπου και εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ότι περίπτερα, κάβες και καταστήματα ψιλικών θα κλείνουν 12 τα μεσάνυχτα με 5 τα ξημερώματα. Σκοπός του μέτρου να μην πωλείται αλκοόλ με σκοπό να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες, όπου μαζεύονται νεαροί με το που κλείνουν τα καταστήματα. Το μέτρο αυτό προτιμήθηκε έναντι της απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ στα περίπτερα καθώς θεωρήθηκε ότι θα υπήρχαν δυσκολίες ως προς τους ελέγχους.

Πηγή: iefimerida.gr