Ερώτηση στην Βουλή για τα μέτρα προστασίας επιβατών και στελεχών του ΛΣ που διενεργούν τους ελέγχους στα λιμάνια - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.7.21

Ερώτηση στην Βουλή για τα μέτρα προστασίας επιβατών και στελεχών του ΛΣ που διενεργούν τους ελέγχους στα λιμάνια


 Ερώτηση για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των επιβατών και των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που διενεργούν τους ελέγχους κατά την είσοδο στα πλοία, κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.

Αναλυτικά:

Από την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, με απόφαση της κυβέρνησης, τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία ανέλαβαν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.). Μάλιστα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά το πέρας σχετικής σύσκεψης με την ηγεσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ζήτησε τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου.

Αν και η παραπάνω απόφαση δεν περιβλήθηκε με ισχύ κάποιου κανονιστικού εγγράφου δημοσιευμένου σε ΦΕΚ, εν τούτοις τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή αφού αυθημερόν, αμέσως μετά τη σύσκεψη, το Υ.ΝΑ.Ν.Π. εξέδωσε το με αριθμ. πρωτ. 2132.1/51372/2021/14.7.2021 σήμα του, δίδοντας εντολές προς όλα τα στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για υλοποίηση της προφορικής απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος έσπευσε τις επόμενες ημέρες να υπεραμυνθεί της απόφασής του, διαφημίζοντας τους ελέγχους των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητά τους.

Η απόφαση της Κυβέρνησης καταγγέλθηκε από τους εκπροσώπους των Λιμενικών. Σε ανακοινώσεις τους τόνιζαν τη δυσφορία τους τόσο για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ μετατρέπονται από το Υπουργείο σε εξιλαστήρια θύματα της αντίδρασης των πολιτών για τους ελλιπείς ελέγχους, όσο και για την εξουθένωση του προσωπικού. Η κυβέρνηση, ενώ έσπευσε να πάρει απόφαση και να τη διαφημίζει με όλα τα επικοινωνιακά μέσα που διαθέτει, δεν εξασφάλισε τα βασικά στοιχεία για την υγεία και την ασφάλεια των λιμενικών που συμμετέχουν στην υλοποίηση της απόφασή της, αλλά και των πολιτών που καλούσε να βοηθήσουν.

Καθημερινώς σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα παρουσιάζεται η ταλαιπωρία των πολιτών και των στελεχών του λιμενικού, με ατέλειωτες ουρές κάτω από τον ήλιο και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Η κυβέρνηση φρόντισε να εξυπηρετήσει τους εφοπλιστές και τους διαχειριστές των λιμένων, ενώ δεν εξασφάλισε τίποτα για τους πολίτες και τα στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Αντί να πιέσει τις ακτοπλοϊκές εταιρίες να προσλάβουν προσωπικό που θα διενεργεί τους ελέγχους των εισερχομένων επιβατών στα πλοία, όπως κάτι ανάλογο γίνεται με τις αεροπορικές εταιρίες και τους ελέγχους στα αεροδρόμια, τους άφησε στο απυρόβλητο, αφού δεν θέλει να «σπάσει αυγά» μαζί τους.

Αντί να τους πιέσει να φτιάξουν υποδομές, με κατάλληλες ανθρώπινες συνθήκες αναμονής και ελέγχου (σκίαση, κλιματισμό κλπ), τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα λιμενικά όργανα, επαφίεται στη φιλοτιμία των λιμενικών οργάνων ελέγχου, που στην πλειοψηφία τους είναι οι μαθητές των παραγωγικών σχολών.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Η κυβέρνηση υποχρέωσε τα στελέχη του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, που εμπλέκονται στους ελέγχους, να εγκαταστήσουν στα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα ή tablets την απαιτούμενη ηλεκτρονική εφαρμογή, με ευθύνη των ιδίων, προκειμένου να επιτυγχάνουν τον άμεσο έλεγχο των υγειονομικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

Παρέλειψε όμως να τους ενημερώσει ότι για τη χρήση της υπόψη εφαρμογής, τα στελέχη θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό που θα αντιστοιχεί στην κατανάλωση των δεδομένων τους από το προσωπικό τους λογαριασμό, καθόσον για την πιστοποίηση του ελέγχου χρειάζεται η ύπαρξη internet.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

1. Να υποχρεωθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να προσλάβουν προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχου των υγειονομικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των επιβατών των πλοίων τους.

2. Να χορηγήσουν δωρεάν συσκευές κινητής τηλεφωνίας ή tablets στα στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. που θα διενεργούν τους ελέγχους, με εγκατεστημένη την απαιτούμενη ηλεκτρονική εφαρμογή για τον ως άνω έλεγχο.

3. Να πληρωθεί το κόστος χρήσης των δεδομένων που θα απαιτηθούν κατά τη χρήση της ως άνω εφαρμογής από κάθε στέλεχος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ..

4. Για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών ώστε να εξασφαλισθεί ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στους ως άνω ελέγχους (επιβάτες και λιμενικά όργανα) θα λειτουργούν κάτω από κατάλληλες ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αναμονής.

Πηγή