Ερώτηση για τη διάκριση εις βάρος των γυναικών που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.7.21

Ερώτηση για τη διάκριση εις βάρος των γυναικών που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή


 Ερώτηση με θέμα την διάκριση εις βάρος των γυναικών που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και αφορά το ζήτημα της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης, κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.


Ολόκληρη η ερώτηση προ τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ως εξής:


Δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης αναφέρουν διαμαρτυρίες γυναικών στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σχετικά με διάταξη που κατοχυρώνει διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, εις βάρος τους. Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί δημοσίως κι από συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου. Ταυτόχρονα, υπάρχει σε εξέλιξη προσφυγή για το θέμα αυτό στη δικαιοσύνη.


Ειδικότερα, οι γυναίκες που υπηρετούν στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ υφίστανται την απαράδεκτη διάκριση να υπολείπονται των ανδρών συναδέλφων τους σε βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, λόγω της εκ των υστέρων αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας των ανδρών ως χρόνο υπηρεσίας. Και αναφέρουμε «εκ των υστέρων» γιατί κατά την είσοδο τους στο Λιμενικό Σώμα, ήταν προαπαιτούμενη η πραγματοποίηση της στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες, αλλά ταυτόχρονα πουθενά δεν αναφερόταν ότι αυτή πρόκειται να αναγνωριστεί και ως χρόνος υπηρεσίας. Είναι άλλο ζήτημα ο υπολογισμός της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμος χρόνος – που σωστά υπάρχει – κι άλλο ο υπολογισμός της ως υπηρεσία στο Λιμενικό Σώμα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στις παραγωγικές σχολές του Λιμενικού Σώματος, η σειρά αποφοίτησης αποτελεί και βασικό κριτήριο για τη σειρά αρχαιότητας και κατά συνέπεια για τη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη των αποφοίτων στελεχών. Όμως με την εκ των υστέρων αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως χρόνο υπηρεσίας για τους άνδρες, ανατρέπεται η αρχαιότητα αλλά και η βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη ανδρών – γυναικών αποφοίτων της ίδιας εκπαιδευτικής σειράς. Πρόκειται για κατάφωρη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων που νοθεύει και παραβιάζει την αρχαιότητα και τη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη. Η διάκριση αυτή νομοθετήθηκε με διάταξη από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (Ν. 4504/29.11.2017) και συνεχίζει να εφαρμόζεται από τη σημερινή της ΝΔ, αφού δεν την έχει καταργήσει.


Χαρακτηριστικό είναι το περσινό παράδειγμα. Με το ΦΕΚ Γ’ 1300/24.08.2020 (Γ.8.) προήχθησαν άνδρες Ανθυποπλοίαρχοι Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. της 36ης Σειράς στο βαθμό του Υποπλοιάρχου, λογιζόμενης της προαγωγής αυτής από 9 Ιουνίου 2020 ήτοι ένα (01) έτος νωρίτερα από τις γυναίκες Ανθυποπλοιάρχους της 36ης Σειράς, «λόγω συμπληρώσεως των απαιτούμενων για την προαγωγή αυτή προσόντων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1(β) και 4 του άρθρου 7 του Π.Δ. 81/2012 (Ά 139)», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον υπολογισμό της στρατιωτικής τους θητείας για προαγωγή στον επόμενο βαθμό (άρθρο 65 του Ν. 4504/29.11.2017).


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να αρθεί άμεσα η διάκριση μεταξύ των δύο φύλων που νοθεύει και παραβιάζει την αρχαιότητα και την βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος;

Πηγή