Εφορία: Φουσκωμένα εκκαθαριστικά με μέσο φόρο 1.380 ευρώ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.7.24

Εφορία: Φουσκωμένα εκκαθαριστικά με μέσο φόρο 1.380 ευρώΑυξημένος κατά 20,5% είναι ο επιπλέον φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών και συγκεκριμένα του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται ο μέσος φόρος να αυξηθεί περαιτέρω καθώς θα προστεθούν περισσότερες δηλώσεις από τους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δηλαδή 17 ημέρες πριν την εκπνοή της διαδικασίας είχε υποβληθεί σχεδόν ο ίδιος αριθμός δηλώσεων. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί 4,5 εκατ. δηλώσεις ενώ πέρυσι (17 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας) είχαν υποβληθεί 4,46 εκατ. δηλώσεις. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε κρίνει απαραίτητη την παράταση της προθεσμίας.

Λίγο, οι φορολογούμενοι, λίγο τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα οδηγούν παγίως κάθε χρόνο στην παράταση των προθεσμιών. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, μετά τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς και το Οικονομικό επιμελητήριο ζητά παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Όπως τονίζει το Επιμελητήριο, η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων άνοιξε στις 26 Απριλίου 2024 με ελλείψεις και δυσλειτουργίες. Με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, μισθωτών-συνταξιούχων, σημειώνει το Επιμελητήριο, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι:

• Το 47,94% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 4.5102.65 δηλώσεων οι 2.161.221 είναι μηδενικές.

• Για το 21,09 % των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 300 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 951.215 φορολογούμενοι. Oσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς, λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

• Το 30,97% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.396.829 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι). Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.376 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

- Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

- Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου