Μέση Ανατολή: Στον Λίβανο η φρεγάτα «Κουντουριώτης» – Έτοιμο το σχέδιο του ΥΠΕΞ για απεγκλωβισμό Ελλήνων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.8.24

Μέση Ανατολή: Στον Λίβανο η φρεγάτα «Κουντουριώτης» – Έτοιμο το σχέδιο του ΥΠΕΞ για απεγκλωβισμό Ελλήνων


 Ανησυχία για τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οδηγεί πολλές χώρες να καλούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τον Λίβανο. Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει εκδώσει οδηγίες και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους περίπου 3.500 Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα.

Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή, ενώ έχει ενεργοποιήσει γραμμές έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν υπάρχει ακόμη αίτημα επαναπατρισμού. Ωστόσο, την Κυριακή, επέστρεψαν στην Ελλάδα μέλη οικογενειών εργαζομένων στην πρεσβεία στη Βηρυτό.

Το ΥΠΕΞ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδια για τον απεγκλωβισμό ή τον επαναπατρισμό των Ελλήνων αν χρειαστεί. Επιπλέον, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» βρίσκεται στην περιοχή για να συνδράμει σε επιχειρήσεις εάν απαιτηθεί.

 Διεθνείς αντιδράσεις

Τη Δευτέρα, το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους. Η είδηση αυτή μεταδίδεται ως έκτακτη από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται για επικείμενη επίθεση.

Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί σε πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν καλέσει τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Το Παρίσι προέτρεψε επίσης τους Γάλλους που ζουν στο Ιράν να φύγουν προσωρινά.

Ο Καναδάς ζήτησε από τους πολίτες του να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ, ενώ η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό, μέχρι νεοτέρας, των μελών των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του και τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, σε μία προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης.

Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Οι εντάσεις και οι ακυρώσεις έχουν προκαλέσει χάος στα ταξιδιωτικά σχέδια πολλών Λιβανέζων που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις ετήσιες καλοκαιρινές τους διακοπές για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους στην πατρίδα τους.

«Δεν χαίρομαι που φεύγω. Ήθελα να περάσω όλο το καλοκαίρι στο Λίβανο και μετά να επιστρέψω στη Γαλλία για να δουλέψω», δήλωσε η Joelle Sfeir από την κατάμεστη αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Βηρυτού.

Αλλά «η πτήση μου ακυρώθηκε και αναγκάστηκα να κλείσω άλλο εισιτήριο σήμερα», δήλωσε στο AFP.

Εξάλλου, οι μνήμες από τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, το 2006, είναι ακόμη ζωντανές. Εκείνο το καλοκαίρι είχε βομβαρδιστεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων ολόκληρες οικογένειες, με παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους, παρακολουθούν τις στοίβες με τις αποσκευές τους και τον πίνακα των δρομολογίων – οι περισσότερες πτήσεις έχουν ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Αμάν και το Κάιρο. «Ήμουν στη Συρία αλλά η κατάσταση έγινε λίγο δύσκολη και η πτήση μου, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, ματαιώθηκε. Έτσι, προσπαθώ να φύγω σήμερα, εξήγησε ένας επιβάτης, ο Μόντερ Ράγια.

Η Γκρέτα Μουκάρζελ, η οποία διευθύνει ένα ταξιδιωτικό γραφείο κοντά στη Βηρυτό, δήλωσε ότι “δέχτηκε πλημμύρα τηλεφωνημάτων από πελάτες που θέλουν να φύγουν και φοβούνται ότι θα μείνουν στον Λίβανο”. Είναι όμως δύσκολο να βρεθούν θέσεις, επειδή ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις και λόγω της αυξημένης ζήτησης, ιδίως προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε. «Και πολλοί Λιβανέζοι που θα έρχονταν για διακοπές ακύρωσαν τις κρατήσεις τους», πρόσθεσε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ξεκαθάρισαν ότι θα εκδικηθούν για τον θάνατο του Χανίγια που δολοφονήθηκε ενώ φιλοξενούταν σε ξενώνα του επίλεκτου τάγματος στην Τεχεράνη. Πρόσθεσαν δε ότι η απάντηση τους «θα είναι δριμεία, κατάλληλη σε χρόνο, τόπο και τρόπο».

ΠΗΓΗ