Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα από το 2025: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Αναλυτικοί πίνακες με τους μισθούς - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.9.24

Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα από το 2025: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Αναλυτικοί πίνακες με τους μισθούς


 Οι μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα είναι ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα. Από το 2025 και έπειτα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε οριζόντιες αυξήσεις των βασικών μισθών, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων δεν υπολείπονται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία έχει στόχο να επιφέρει οικονομική ισορροπία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, παρέχοντας παράλληλα μια γενική ενίσχυση των εισοδημάτων των δημόσιων υπαλλήλων και λειτουργών.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα είναι η εξέλιξη του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 830 ευρώ, αλλά στόχος είναι να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027. Αυτή η σταδιακή αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ τον χρόνο θα καθορίσει και το ρυθμό με τον οποίο θα αυξάνονται οι μισθοί στον δημόσιο τομέα. Για το 2025, η πρώτη αύξηση των μισθών θα εφαρμοστεί την 1η Απριλίου, ακολουθώντας την άνοδο του κατώτατου μισθού στα 870 ευρώ.

Η σημερινή κατάσταση

Σήμερα, ο εισαγωγικός βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα ανέρχεται στα 850 ευρώ. Αυτός ο μισθός, με τις προγραμματισμένες αυξήσεις, θα φτάσει στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπολείπεται του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση αυτή θα εφαρμοστεί οριζόντια, επηρεάζοντας όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως βαθμίδας, καθώς και τους εργαζόμενους που υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια, όπως οι ένστολοι, οι δικαστικοί, οι ερευνητές και οι πανεπιστημιακοί.

Οριζόντιες αυξήσεις

Οι οριζόντιες αυξήσεις, οι οποίες θα ανέλθουν στα 100 ευρώ μικτά συνολικά έως το 2027, είναι ένα κρίσιμο μέτρο που θα διασφαλίσει τη μισθολογική ισορροπία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αυτές οι αυξήσεις δεν θα εφαρμοστούν εφάπαξ, αλλά θα είναι σταδιακές, εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα βλέπουν συνεχείς βελτιώσεις στις αποδοχές τους κάθε χρόνο. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει μια σταδιακή προσαρμογή των δημοσιονομικών πόρων και αποτρέπει την απότομη αύξηση των μισθολογικών δαπανών του κράτους.

 Προβλέψεις

Η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα θα εξαρτηθεί από το ρυθμό αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 40 ευρώ το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο θα φτάσει τα 870 ευρώ, ενώ εάν αυξηθεί κατά 50 ευρώ, ο εισαγωγικός μισθός θα ανέλθει στα 880 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές θα είναι αναλογικές και θα ακολουθήσουν τις αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόσθετες ενισχύσεις για ειδικές κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων

Εκτός από τις γενικές μισθολογικές αυξήσεις, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και πρόσθετες ενισχύσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Οι ένστολοι, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και το λιμενικό, θα δουν αύξηση κατά 20% στις αποζημιώσεις για νυχτερινές βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι η ωριαία αποζημίωση θα αυξηθεί από τα 2,77 ευρώ στα 3,33 ευρώ, με σημαντικές επιπτώσεις στις αποδοχές αυτών των υπαλλήλων. Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ που εργάζονται σε άγονες ή προβληματικές περιοχές θα λάβουν πρόσθετα κίνητρα, με αυξήσεις που κυμαίνονται από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητά τους και την περιοχή στην οποία εργάζονται.

Πώς επηρεάζονται τα ειδικά μισθολόγια

Τα ειδικά μισθολόγια στο δημόσιο τομέα, όπως αυτά των ενστόλων, των δικαστικών, των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, θα επηρεαστούν επίσης από τις αυξήσεις. Όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοί οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση των βασικών τους μισθών, η οποία θα είναι ανάλογη με τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή των αυξήσεων θα γίνει σε φάσεις, με τις πρώτες αλλαγές να ξεκινούν τον Απρίλιο του 2025.

 

 ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.