Επιδόματα: Νέες αλλαγές από τον Ιανουάριο – Τι πρέπει να γνωρίζετε - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.9.24

Επιδόματα: Νέες αλλαγές από τον Ιανουάριο – Τι πρέπει να γνωρίζετε


 Από τον Ιανουάριο του 2025, το τοπίο στα προνοιακά επιδόματα θα αλλάξει ριζικά, με στόχο την εξασφάλιση δικαιοσύνης και διαφάνειας στη διανομή τους. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αποκάλυψε τις λεπτομέρειες αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης που έρχεται.

Νέα κριτήρια με περιουσιακά στοιχεία

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τη συμπερίληψη περιουσιακών στοιχείων – κινητών και ακίνητων – στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το εισόδημα, θα λαμβάνονται υπόψη η ακίνητη περιουσία, τα οχήματα, αλλά και οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών. Όπως δήλωσε η υπουργός, «Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν επιδόματα όσοι έχουν πολυτελή σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα και μεγάλες καταθέσεις».


Η Ζαχαράκη τόνισε ότι δύο στους δέκα δικαιούχους θα χάσουν τα επιδόματά τους λόγω των νέων κριτηρίων, ωστόσο για την πλειοψηφία (οκτώ στους δέκα), δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.


Προπληρωμένη κάρτα για ασφαλή διανομή

Μια άλλη καινοτομία είναι η εισαγωγή προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025, η νέα αυτή μέθοδος θα εφαρμοστεί σε πανελλαδική κλίμακα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας.

Επιπλέον προγράμματα στήριξης

Η υπουργός ανέφερε επίσης νέα στεγαστικά και ενεργειακά προγράμματα που θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2025, όπως το «Σπίτι μου 2» και το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου». Το τελευταίο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και θα παρέχει σε 20.000 δικαιούχους άτοκα δάνεια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Με τις αλλαγές αυτές, η κυβέρνηση στοχεύει να ενισχύσει τους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσει ότι οι πόροι κατανέμονται δίκαια και με σεβασμό προς τους φορολογούμενους.

ΠΗΓΗ