Αλλάζουν στις διαθήκες και στις κληρονομιές, μετά τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις . Οι αλλαγές φέρνουν πρωτοφανείς αλλαγές, στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση της περιουσίας και την ομαλή διαδικασία κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών, η νέα ψηφιακή διαθήκη αποτελεί μια σημαντική καινοτομία που θα διαμορφώσει τη σύγχρονη νομική πραγματικότητα. Μετά από 80 χρόνια αμετάβλητων κανονισμών, οι τροποποιήσεις που υιοθετούνται θέτουν τέλος στις χειρόγραφες διαθήκες, εισάγουν κληρονομικά δικαιώματα για τους συντρόφους ζωής και επιτρέπουν την αξιοποίηση άυλων περιουσιακών στοιχείων. Παρακάτω αναλύουμε τις έξι βασικές αλλαγές που θα επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε και μεταβιβάζουμε τις περιουσίες μας.
Η αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος στους συντρόφους ζωής
Η νέα νομοθεσία επιτρέπει πλέον την κληρονομιά περιουσιακών στοιχείων όχι μόνο σε συζύγους, αλλά και σε συντρόφους ζωής που δεν συνδέονται με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση των σχέσεων που βασίζονται στη συντροφικότητα και όχι μόνο στους νομικούς δεσμούς, καλύπτοντας περιπτώσεις όπου ένα ζευγάρι έχει συνυπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχει επίσημη συγγενική ή συζυγική σχέση. Έτσι, άνθρωποι που μοιράζονται ουσιαστικές σχέσεις αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να κληρονομήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό, προστατεύεται και η νόμιμη μοίρα, δηλαδή τα κληρονομικά δικαιώματα που διασφαλίζουν την περιουσία των παιδιών ή του/της συζύγου. Η αλλαγή αυτή απευθύνεται κυρίως σε ζευγάρια που ζουν μαζί για χρόνια και θέλουν να διασφαλίσουν τη διαδοχή περιουσίας σε εκείνους που είναι πραγματικά κοντά τους.
Κατάργηση του κληρονομικού δικαιώματος για υπερήλικες γονείς
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν την κατάργηση του κληρονομικού δικαιώματος για γονείς που είναι άνω των 80 ετών. Μέχρι τώρα, σε περίπτωση που κάποιος δεν είχε σύζυγο ή παιδιά, οι γονείς κληρονομούσαν μέρος της περιουσίας του. Η νέα ρύθμιση, ωστόσο, προβλέπει ότι οι υπερήλικοι γονείς δεν θα κληρονομούν, ώστε να προσαρμοστεί η νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες. Επιπλέον, προτείνονται ειδικές κληρονομικές ρυθμίσεις για περιπτώσεις επιχειρήσεων ή ειδικών δικαιωμάτων, όπως τα πνευματικά δικαιώματα, όπου η μεταβίβαση μπορεί να γίνεται προς συγκεκριμένους διαδόχους που κρίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτά τα δικαιώματα.
Για πρώτη φορά επιτρέπεται η κληρονομική σύμβαση ως νόμιμο μέσο διανομής της περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι γονείς, ή όσοι θέλουν να αφήσουν περιουσία, μπορούν εν ζωή να διαμορφώσουν μια συμφωνία με τους κληρονόμους τους, καθορίζοντας τι θα παραχωρηθεί σε καθέναν από αυτούς. Έτσι, η περιουσία μπορεί να διανεμηθεί πιο ελεύθερα και με βάση τις επιθυμίες του ατόμου, σε αντίθεση με το παραδοσιακό σύστημα της νόμιμης μοίρας που επιβάλλει προκαθορισμένα ποσοστά.
Η κληρονομική σύμβαση παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους κληροδότες και προστατεύει τους κληρονόμους, μειώνοντας τις νομικές διαμάχες που συχνά προκύπτουν λόγω της τυπικής διαδικασίας διαδοχής. Σε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και δίνει τη δυνατότητα για ορθολογική διαχείριση της περιουσίας.
Η δυνατότητα κληρονομιάς άυλων περιουσιακών στοιχείων
Η νέα νομοθεσία αναγνωρίζει και τις άυλες περιουσίες ως αντικείμενο κληρονομιάς, διευρύνοντας τις δυνατότητες μεταβίβασης σημαντικών άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως το εμπορικό σήμα, τα πνευματικά δικαιώματα, και η επωνυμία μιας επιχείρησης. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα για την προστασία της επιχειρηματικής κληρονομιάς, καθώς παρέχει στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και σε άλλους φορείς τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν άυλα περιουσιακά στοιχεία σε διαδόχους που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να τα διαχειριστούν με υπευθυνότητα.
Με την προοπτική αυτή, διευκολύνονται οι διαδοχές στις οικογενειακές επιχειρήσεις και προστατεύεται η οικονομική αξία της άυλης περιουσίας, μειώνοντας παράλληλα τα περιθώρια για απώλεια των δικαιωμάτων αυτών από τις οικογένειες και τους νόμιμους κληρονόμους.
Χρονικός περιορισμός του κληρονομικού δικαιώματος για αδιάφορους κληρονόμους
Η νέα νομοθεσία θέτει ένα όριο για την παραγραφή του κληρονομικού δικαιώματος όταν οι κληρονόμοι αδιαφορούν επί μακρόν για την περιουσία που τους αναλογεί. Στόχος είναι να αποφευχθεί η μακροχρόνια εγκατάλειψη περιουσιών και η απαξίωσή τους. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο κυρίως στις περιπτώσεις των ομογενών, οι οποίοι συχνά παραμελούν τη διαχείριση της περιουσίας τους στην Ελλάδα, καθώς ζουν στο εξωτερικό και δεν ενδιαφέρονται για την αξιοποίησή της.
Η παραγραφή δικαιώματος για αδιάφορους κληρονόμους θα επιτρέψει σε άλλους ενδιαφερόμενους συγγενείς ή κληρονόμους να διαχειριστούν την περιουσία, αποφεύγοντας τη στασιμότητα και τη φθορά. Έτσι, εξασφαλίζεται η διατήρηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων σε εθνικό επίπεδο.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.