Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Ηρακλείου ο Ι. Πλακιωτάκης (ΦΩΤΟ) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.8.19

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Ηρακλείου ο Ι. Πλακιωτάκης (ΦΩΤΟ)

«Οι γυναίκες και οι άντρες του Λιμενικού Σώματος που καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πατρίδας μας προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορά μας, συμβάλλουν αποφασιστικά στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας... για το λόγο αυτό τους ευχαριστώ», δήλωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης που επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της πόλης για να ενημερωθεί για την πορεία των υπηρεσιών και τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο υπουργός τόνισε πως, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας είναι πρώτα και πάνω από όλα η ενίσχυση της οργανικής δύναμης του Λιμενικού Σώματος, η ενίσχυση με επιχειρησιακά μέσα ολόκληρης της 7ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού Σώματος και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, η οποία προγραμματίζεται μάλιστα, μέσα στο φθινόπωρο. Προγραμματίζεται «εκπαίδευση όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος ενώ θα πραγματοποιηθούν και κοινές ασκήσεις με την frontex, όπως έγινε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αυξήσουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του Λιμενικού μας». Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, άμεσος στόχος και πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι να μη χαθεί ούτε μία μέρα ούτε ένα ευρώ από το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος που είναι σε εξέλιξη, όπως τόνισε, «πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκούς πόρους -πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ- το οποίο θα ενδυναμώσει και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος και με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της 'Αμυνας της χώρας». Ενώ είπε επίσης απευθυνόμενος σε όλα τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου ότι θα στηρίξει προσωπικά, τα αιτήματά τους που αφορούν τόσο σε κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό όσο και σε ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού.
«Το κτιριακό πρόβλημα των λιμενικών υπηρεσιών, είναι μείζον εδώ στο Ηράκλειο και θα πρέπει να εξευρεθεί άμεση λύση. Θα πρέπει το Κεντρικό Λιμεναρχείο που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας όπως 100 χρόνια συμπληρώνει και το ένδοξο Λιμενικό Σώμα, για τους άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μεταφοράς του κεντρικού λιμεναρχείου πρέπει να ξεκινήσει πολύ άμεσα. Το κτηριακό του Λιμεναρχείου, είναι θέμα που απασχολεί το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες και πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορεί να μεταφερθεί σε ένα νέο κτίριο», τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα υπάρξει και η ενίσχυση με επιχειρησιακά μέσα τόσο του Λιμεναρχείου όσο βεβαίως και για το κλιμάκιο των ειδικών αποστολών. Ο υπουργός ενημέρωσε τα στελέχη πως εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει και το ειδικό σχολείο για τα ΚΕΑ, τα κλιμάκια ειδικών αποστολών. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα αυξήσει και θα διευρύνει περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κλιμακίων», σημείωσε.
Ο υπουργός ενημερώθηκε πλήρως όπως δήλωσε και στους δημοσιογράφους, για όλα τα θέματα, ζήτησε από τον διοικητή του Κεντρικού Λιμεναρχείου καθώς και από τον περιφερειακό διοικητή της 7ης Λιμενικής διοίκησης να μιλήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα διότι, «είμαι εδώ για να ακούσω αλήθειες και τις πραγματικές και συνολικές ανάγκες και όχι για μια τυπική επίσκεψη», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το μέτρο του ισοδύναμου που πλέον αναμένεται να ισχύσει και για την Κρήτη, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης του συγκεκριμένου μέτρου, εκεί που χρειάζεται να υπάρξουν βελτιώσεις θα γίνουν, αλλά για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα πρέπει το συγκεκριμένο μέτρο να αξιολογηθεί. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, έχει εφαρμοστεί εδώ και ένα έτος και θα είμαστε σε θέση, αφού πρώτα αξιολογηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να λειτουργήσει προς το θετικότερο, για όλους. Και τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας και για όλους. Το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους θεσμικούς φορείς, θα γίνουν συναντήσεις και θα υποστηριχθούν όλες οι πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθούν και οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις όλων των νησιών μας αλλά και της Κρήτης».
Τέλος σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του θέματος δημιουργίας υδατοδρομίων ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα για το θέμα, πριν από μερικές μέρες έγινε κοινή σύσκεψη, διυπουργική, των συναρμόδιων υπουργών. «Το θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να απλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και από εκεί και πέρα να υπάρξουν οι κατάλληλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για να λειτουργήσει ο θεσμός αυτός και στην Ελλάδα».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ίδια κινητικότητα υπάρχει και για τις άγονες γραμμές μετά και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Σαμοθράκη. «Σίγουρα χρειάζεται βελτίωση του θεσμικού Πλαισίου και μία από τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρόβλημα, το Υπουργείο Ναυτιλίας πρότεινε και αποδέχτηκε η κυβέρνηση, τη βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις άγονες γραμμές που πρακτικά αυτό σημαίνει, νεότερα πλοία, καλύτερα και τη δυνατότητα θέσπισης για πλοία αντικατάστασης. Αυτό πρακτικά θα λύσει πολλά προβλήματα, σε αρκετές ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κονδυλίου για τις άγονες γραμμές, μιας και οι νησιώτες μας δικαιούνται και καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καλύτερες υπηρεσίες».
Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέροντας ότι το 15 % του πληθυσμού της πατρίδας μας κατοικεί στα νησιά, σημείωσε επίσης: «Ακτοπλοϊκή σύνδεση καλή, σημαίνει καλύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και βεβαίως αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι η ακτοπλοΐα επιτελεί πρώτα και πάνω από όλα εθνικό έργο. Η παραμονή των νησιωτών στα νησιά μας συμβάλλει στην εθνική ανάταξη της πατρίδας μας, προστατεύει τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει εμπράκτως με έργα και όχι με λόγια όλα όσα αφορούν στη νησιωτική πολιτική της πατρίδας μας».
Ο κ. Πλακιωτάκης, όπως είπε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στα Λιμεναρχεία της χώρας και στους Οργανισμούς Λιμένων με στόχο να έχει ιδία άποψη και ενημέρωση για τα προβλήματα που υπάρχουν ώστε οι λύσεις να έρθουν γρήγορα και να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές για τη λειτουργία Λιμεναρχείων και λιμένων.
Ερωτηθείς για το θέμα του ιρανικού τάνκερ, ο υπουργός απάντησε πως το Υπουργείο Ναυτιλίας διαχειρίζεται μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών το συγκεκριμένο ζήτημα.