Την αντίθεσή του σχετικά με το πώς διαχειρίστηκε το υπουργείο Άμυνας πληροφορίες για πιθανές ροές μεταναστών και προσφύγων με κορωνοϊό από την Τουρκία, εξέφρασε ο διεθνολόγος.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης τόνισε ότι κατά την εκτίμησή το σενάριο είναι πολύ ακραίο και η Τουρκία δεν θα προβεί σε τέτοια κίνηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με την άμυνα της χώρας δεν πρέπει προς δημοσιοποίηση.
«Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε τις τελευταίες 2-3 μέρες, με τις διαρροές και τα non papers από συγκεκριμένη πηγή του υπουργείου Άμυνας ήταν ατυχείς και αχρείαστες. Ακόμα κι αν υπάρχει αυτή η πληροφορία, παρά του ότι από την Τουρκία μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ακραίο σενάριο. Ακόμα κι αν έχουμε όμως αυτές τις πληροφορίες, δεν είναι όλες προς δημοσιοποίηση. Θα δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν το θέλουμε και δεν τον χρειαζόμαστε. Ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονάς μας, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και κάτι το οποίοι μπορεί να είναι στη σφαίρα του φανταστικού. Μου μοιάζει δύσκολο ακόμα και για το τουρκικό καθεστώς, να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και ειδικά ο τρόπος που διατείνεται ότι θα γίνει είναι αναποτελεσματικός. Το να μπουν σε σαπιοκάραβα είναι το πιο εύκολο για την Ελλάδα να τα αναχαιτίσει», τόνισε μεταξύ άλλων στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα, ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Ο κ. Φίλης απάντησε στο αν δίνουμε πάτημα με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία να μας κατηγορήσει: «Υπάρχει μια υπερευαισθησία δική μας και καλά κάνουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Από εκεί και πέρα, αν δεν έχει πληροφορίες ασφαλείς και εξακριβωμένες και είναι σενάριο, δεν έχεις λόγο να το μοιραστείς με το ευρύ κοινό. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Αν έχουμε εξακριβωμένες πληροφορίες, αντί να τις μοιραζόμαστε, πρέπει να αποφανθούμε στους ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς οργανισμούς και να καταδείξουμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι υπάρχει πρόθεση να συμβεί αυτό από πλευράς Τουρκίας. Διαφορετικά μένουμε σε επαγρύπνηση και το αντιμετωπίζουμε εφόσον προκύψει».
Για το ότι υπάρχουν 1.000 άτομα που περιμένουν στα παράλια απέναντι από τη Λέσβο: «Η διαφωνία μας δεν είναι στο αν η Τουρκία θα επιχειρήσει να στείλει μετανάστες, αυτό το κάνει και ευτυχώς το τελευταίο ενάμιση μήνα έχουμε εκμηδενίσει τις ροές. Η διαφοροποίησή μου είναι στο αν γνωρίζουμε ότι αυτοί είναι φορείς του κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε απόλυτη επαγρύπνηση και ξέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι η αναστολή αιτημάτων υποδοχής δεν υφίσταται πλέον, λόγω του κορωνοϊού, όπως εισέρχεται στη χώρα, μπαίνει σε καραντίνα και δεν εξετάζεται κανέναν αίτημα ασύλου. Αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».
«Υπάρχει ένα κίνημα στην Τουρκία εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών, λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας και ο Ερντογάν, προκειμένου να εκτονώσει την ένταση, εξωθεί κόσμο προς την Ελλάδα. Όμως με 1.000-2.000 άτομα δεν θα λύσουν τα προβλήματά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης για να καταλήξει:
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από φωτογραφίες ή από πληροφορίες αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν κορωνοϊό. Απαιτείται η στοιχειώδης σοβαρότητα. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει από τον Έβρο, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί υβριδικού τύπου εργαλεία, είναι ικανή για όλα, αλλά επειδή κερδίσαμε το διπλωματικό κεφάλαιο στον Έβρο, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα για να δείξουμε αίσθημα υπεροχής και να λέμε πράγματα που στους ξένους φαίνονται ακραία. Προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η διαχείριση του εσωτερικού μετώπου που φουντώνει τον τελευταίο καιρό, λόγω του ότι οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται».