Προκήρυξη Λιμενικού: Τι να κάνουν οι γυναίκες με ύψος κάτω από 1,65 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.9.21

Προκήρυξη Λιμενικού: Τι να κάνουν οι γυναίκες με ύψος κάτω από 1,65


 Η προκήρυξη για την πλήρωση συνολικά εκατόν πέντε (105) θέσεων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού, βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής των αιτήσεων μέχρι τις 21-10-2021. Σε αυτήν ορίζεται ως προσόν κατάταξης, για τις γυναίκες υποψήφιες, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,65 μ., παρότι ήδη, με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη η ρύθμιση του ορίου αυτού.


Συγκεκριμένα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας  προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα εκατόν πέντε (105) Αξιωματικών ανδρών και γυναικών ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού, προερχόμενων από ιδιώτες.



Μεταξύ των απαιτουμένων προσόντων προβλέφθηκε οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες τουλάχιστον 1,65 μ.


Όταν είχε δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ τον περασμένο Φεβρουάριο για το σύστημα μοριοδότησης των υποψηφίων,  (ΦΕΚ Β΄ 632), είχε οριστεί κοινό όριο ελαχίστου αναστήματος (για άνδρες και γυναίκες) 1,70μ.

 

Ωστόσο, μετά την έκδοση, τον Ιούνιο, των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που ορίζει ως αναγκαίο προσόν για την πρόσβαση στις Σχολές Αστυνομικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας κοινό (για άνδρες και γυναίκες), ανεξαρτήτως φύλου, ελάχιστο ανάστημα 1,70 μ., εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 3747), με την οποία μειώθηκε το ελάχιστο όριο αναστήματος για τις γυναίκες υποψήφιες σε 1,65μ.


Ήδη, όμως, με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, κρίθηκε ότι από τη σχετική διάταξη που ορίζει ως αναγκαίο προσόν για την πρόσβαση γυναικών στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ελάχιστο ανάστημα 1,65 μ. προκαλείται έμμεση διάκριση εις βάρος των γυναικών υποψηφίων Λιμενοφυλάκων. 


Με βάση τη νέα δικαστική απόφαση τίθεται ζήτημα παράνομου αποκλεισμού των γυναικών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό και δεν διαθέτουν ελάχιστο ανάστημα 1,65μ.


Προκήρυξη Λιμενικού: Τι να κάνουν οι γυναίκες υποψήφιες με ύψος κάτω από 1,65

Το Armyvoice.gr απευθύνθηκε στον γνωστό δικηγόρο Πέτρο Αγγελάκη, ο οποίος εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα, και προτρέπει τις γυναίκες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό αλλά δεν έχουν ελάχιστο ανάστημα 1,65μ., να κάνουν τα εξής:


Να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, όπως προβλέπεται στην προκήρυξη, στην εφαρμογή https://portal.hcg.gr/stratol.

 

Εφόσον στην αίτηση υφίσταται πεδίο όπου μπορούν να συμπληρώσουν κείμενο, να αναγράψουν ότι: «έχω τα προσόντα και τις προϋποθέσεις του Κεφαλαίου Β΄ και δεν εμπίπτω στα κωλύματα του ίδιου Κεφαλαίου, εκτός από το προσόν του ορίου αναστήματος (1,65μ.), για το οποίο τίθεται σοβαρό ζήτημα μη νομιμότητάς του, καθόσον ήδη με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματικό και αντικείμενο στο Ενωσιακό Δίκαιο το ίδιο όριο αναστήματος για τις γυναίκες υποψήφιες Λιμενοφύλακες και για τον λόγο αυτό επιθυμώ να συμμετάσχω στον διαγωνισμό προκειμένου, εφόσον αποκλειστώ λόγω αναστήματος, να μου χορηγηθεί η δυνατότητα προσφυγής μου στα αρμόδια δικαστήρια».


Εφόσον δεν υφίσταται η δυνατότητα συμπλήρωσης του ανωτέρω κειμένου στην ηλεκτρονική αίτηση, τότε θα πρέπει, μαζί με την εκτυπωμένη αίτησή τους και τα λοιπά δικαιολογητικά που θα αποστείλουν στην Επιτροπή Παραλαβής – Ελέγχου δικαιολογητικών, Μοριοδότησης και Κατάταξης, να συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωσή τους, με θεώρηση γνησίου υπογραφής, με το ίδιο ως άνω περιεχόμενο.

Πηγή