Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια τον Οκτώβριο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.9.21

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια τον Οκτώβριο


 Σε λίγες μέρες γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Η τελευταία αλλαγή ώρας το 2021 και πότε περνάμε στη χειμερινή.

Στον «πάγο» έχει μπει για τα καλά η κατάργηση της αλλαγής ώρας. Λόγω της πανδημίας, η προσαρμογή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «στοπ» στις εποχικές αλλαγές της ώρας, που είχε ανακοινωθεί για το 2021, έχει μείνει πίσω.


Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως και κάθε χρόνο, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Φέτος, πέφτει στις 31 του μήνα.


Σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αλλαγή ώρας έπρεπε να είχε σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού νωρίτερα τα κράτη-μέλη θα είχαν αποφασίσει ποια ώρα -θερινή ή χειμερινή- επιθυμούν να διατηρήσουν. Όμως, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.


Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών για το θέμα ανέφερε τα εξής:


«Λήξη χειμερινής ώρας. Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».


Η επόμενη αλλαγή ώρας φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά και τον Μάρτιο του 2022, ίσως και για τελευταία φορά πια. Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Πηγή