Έναν καυτό μήνα φοβάται η ΕΛΑΣ: Επέτειος Πολυτεχνείου και δολοφονίας Γρηγορόπουλου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.10.21

Έναν καυτό μήνα φοβάται η ΕΛΑΣ: Επέτειος Πολυτεχνείου και δολοφονίας Γρηγορόπουλου


 Επιτακτική ανάγκη η αποκλιμάκωσης της έντασης- Η ατιμωρησία οδηγεί σε αποθράσυνση ακραίων ομάδων στο εσωτερικό ειδικών ομάδων της αστυνομίας.

Η εκτέλεση ενός 18χρονου (αν δεν ήταν ρομά θα είχε καεί η Αθήνα -αυτή είναι η αλήθεια) αυξάνει το κλίμα έντασης ενόψει δυο επετείων που κατ΄ εξοχήν «μυρίζουν μπαρούτι», όπως είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου και η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το κλίμα καθίσταται ακόμα περισσότερο εκρηκτικό καθώς τα γεγονότα του Περάματος δεν γίνονται αφορμή προκειμένου να ληφθούν μέτρα για μια αποτελεσματική αστυνομία, που –ανεκπαίδευτη- δεν θα παίρνει το νόμο στα χέρια της, αλλά θα εφαρμόζει όλους τους κανόνες προκειμένου να αντιμετωπίζει το έγκλημα: Υπουργοί «αθωώνουν» τους επτά αστυνομικούς και –το χειρότερο- βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δικαιώνουν(!) τα όσα συνέβησαν, με το επιχείρημα … «τι αστυνομία θέλετε, να έχει τα χέρια κατεβασμένα απέναντι στο έγκλημα;»!


Κατ΄ ουσίαν, δηλαδή, παρέχουν πολιτική κάλυψη στα όσα έγιναν στο Πέραμα, ενθαρρύνουν αστυνομικούς να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και συμβάλλουν με το κλίμα που δημιουργούν ώστε ακροδεξιές ομάδες σε σώματα της αστυνομίας (όπως η ομάδα ΔΙΑΣ) να αυτονομούνται και να δρουν ανεξέλεγκτα. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η ηγεσία της ΕΛΑΣ αποφεύγει να ενημερώσει την αντιπολίτευση, αλλά και την οικογένεια του νεκρού, εάν οι επτά αστυνομικοί που διώκονται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή εάν είναι κανονικά στην υπηρεσία τους. Όπως χαρακτηριστικό είναι πως εξετάζεται ο διωγμός του διοικητή της Άμεσης Δράσης που έδωσε την εντολή να σταματήσει η καταδίωξη (κάτι που αποτελεί πάγια τακτική, καθώς έχει συμβεί σχεδόν στο 40% των αντίστοιχων περιπτώσεων), ενώ δεν γίνεται η παραμικρή κουβέντα για το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν υπάκουσαν στην εντολή!


Το κλίμα που καλλιεργείται είναι δυστυχώς κλίμα έντασης, με προφανείς δυο στόχους: Την μετατόπιση προς τα ακροδεξιά της πολιτικής ζωής της χώρας, για μικροκομματικά οφέλη της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως για μια αστυνομία με «λυμένα χέρια», ώστε να δρα και τυπικά έξω από τους νόμους της πολιτείας!


Η χώρα πλήρωσε βαρύ τίμημα κάθε φορά που οι κυβερνήσεις επέλεξαν τέτοιες τακτικές. Η στήλη, που δεν αμφισβητεί τα δημοκρατικά φρονήματα κανενός –μέχρι αποδείξεως του εναντίον- θέλει να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα νουθετήσει τη δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Έχει, άλλωστε, την εμπειρία από την περίοδο της αστυνομοκρατούμενης Αθήνας, που οδήγησε στην έκρηξη της νεολαίας μας στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, με τον ίδιο να παραδέχεται δημοσίως πως «ήταν λάθος η Νέα Σμύρνη». Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαφές πως η ευθύνη θα βαραίνει τον ίδιο.


Η στήλη θέλει επίσης να πιστεύει πως τη Δευτέρα, που ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το πόρισμα που έλαβε από όσα συνέβησαν στο Πέραμα, δεν θα αφήσει απέξω την ατιμωρησία. Και τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα είναι μέτρα για μια πιο αποτελεσματική αστυνομία, που θα κινείται στο πλαίσιο των νόμων της πολιτείας. Ώστε, μεταξύ άλλων, να αποκλιμακωθεί και η ένταση ενόψει των γιορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου και της μαύρης επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Βασίλης Σκουρής