Προς Κρήτη το ακυβέρνητο πλοίο – Γ. Πλακιωτάκης: Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν πειρατής (video) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

31.10.21

Προς Κρήτη το ακυβέρνητο πλοίο – Γ. Πλακιωτάκης: Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν πειρατής (video)


 Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Mε κατεύθυνση προς την Κρήτη, από τα βόρεια της Καρπάθου, ρυμουλκείται το φορτηγό πλοίο, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο μεσοπέλαγα φορτωμένο με 400 περίπου μετανάστες.  Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα προς την Τουρκία να αποδεχθεί την επιστροφή του, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό.

Κοντά στο φορτηγό πλοίο με τους περίπου 400 μετανάστες βρίσκονται σκάφη του λιμενικού και ρυμουλκά ώστε να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο.

Το σκάφος – που φέρει τουρκική σημαία – είχε ξεκινήσει από την Τουρκία.

Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί και σύμφωνα  με καταγγελία του «Aegean Boat Report», οι 400 μετανάστες είναι τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.

«Η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής. Συνηθίζει να συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η ταχύτητα του πλοίου είναι ιδιαιτέρως χαμηλή.

Προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς είναι η ασφαλής ρυμούλκηση την οποία δυσχεραίνουν και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χθες το βράδυ το φορτηγό πλοίο, λόγω του καιρού έμεινε σε κάποιο απάγκιο στην Κάρπαθο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα».

«Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε: «Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ έπλεκε το εγκώμιο της Τουρκίας για την «συμβολή» της στο προσφυγικό, ενώπιον του «άφωνου» Έλληνα πρωθυπουργού, τουρκικό πλοίο με 400 παράνομους μετανάστες εισέβαλε σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης».

«Να σταματήσει το παιχνίδι που παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή 400 μεταναστών που βρίσκονται σε ακυβέρνητο πλοίο για 5η μέρα στα ανοιχτά της Κρήτης», ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡα25.

Σύμφωνα με επιβαίνοντες, το υπό τουρκική σημαία πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη, αν και οι ελληνικές αρχές θεωρούν ως πιθανότερο λιμάνι απόπλου το Κας.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη