17η Νοεμβρίου: «Επετειακό Έτος» στο Πολυτεχνείο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.11.23

17η Νοεμβρίου: «Επετειακό Έτος» στο Πολυτεχνείο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών


 Μισός αιώνας συμπληρώνεται εφέτος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο,  η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εορταστικές δράσεις που εφέτος δεν περιορίζονται στο τριήμερο, αλλά θα τρέξουν για ολόκληρο το “επετειακό έτος”.

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί ξεκινούν με τον 3ήμερο εορτασμό και επεκτείνονται μέσα στο 2024. Μεταξύ άλλων προβλέπεται μόνιμη έκθεση αρχειακού/ιστορικού υλικού της περιόδου με πηγή κυρίως το αρχείο της ΕΡΤ, που ήδη έχει παραχωρήσει αρκετό υλικό. H έκθεση θα γίνει σε επιλεγμένο χώρο στο συγκρότημα της Πατησίων. Ακόμη, θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός/καλλιτεχνικός διαγωνισμός με συμμετοχή φοιτητών από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για διαμόρφωση μνημειακού χώρου μπροστά από την ιστορική Πρυτανεία, εκεί δηλαδή που τώρα είναι η κεφαλή Σβορώνου και η πόρτα που γκρεμίστηκε.

Ο άρρηκτος δεσμός, που ανέπτυξε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της παιδείας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έγινε στην πορεία των ετών, συνώνυμο της ταυτότητάς του. Ο αγώνας των νέων φοιτητών, που δικαιώθηκε το Νοέμβρη του 1973, συνέβαλε στην πρόοδο της χώρας συνολικά μέσω της ακαδημαϊκής κοινότητας.


Ειδικότερα, το Πολυτεχνείο, εκτός της συμβολής του στην ανάπτυξη της Ελλάδας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επιστημονικής έρευνας αλλά και της αδιάκοπης κοινωνικής προσφοράς. Το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικού του και αντίστοιχα, οι επιδόσεις τους, όχι μόνο στέκονται ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της εποχής μας, αλλά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αντιστροφή του ρεύματος διαρροής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.


Ιδιαίτερη μνεία στην ανακοινωσή του κάνει ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, στην ανάγκη διασφάλισης του συμπεριληπτικού και πολυθεματικού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου, ως εγγύηση λειτουργίας της Δημοκρατίας και της Παιδείας.


Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ:


«Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τιμά την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με υπερηφάνεια και επίγνωση του διαχρονικού της μηνύματος και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις. Η απόδοση τιμής στην εξέγερση δεν περιορίζεται στον τριήμερο εορτασμό αλλά θα έχει διάρκεια «επετειακού έτους» με δράσεις που προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με φορείς που ενώνουν δυνάμεις και πρωτοβουλίες για τον ίδιο σκοπό.

Τον Νοέμβριο του 1973, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκφράστηκε, με γενναιότητα απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, η ανάγκη των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Το Πολυτεχνείο έκτοτε συνδέθηκε με τις κοινωνικές διεκδικήσεις για τα ίδια ιδανικά και παραμένει σύμβολο αγώνα και δικαίωσης. Η δικαίωση εκείνου του αγώνα έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά, και επιτυγχάνει επιδόσεις διεθνούς εμβέλειας στην επιστημονική έρευνα. Το ανθρώπινο δυναμικό του, με αιχμή τους φοιτητές μηχανικούς και τους νέους ερευνητές, είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων και αξιοποίηση μεγάλων ευκαιριών της εποχής μας: περιβαλλοντική/κλιματική/ενεργειακή κρίση, ραγδαία ανάπτυξη/διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα.

To Πολυτεχνείο σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας, να είναι συμπεριληπτικό και ευρέως πολυθεματικό. Αυτά προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας.

O Πρύτανης

Ανδρέας Γ. Μπουντουβής»

Πηγή