Επίσκεψη του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.11.23

Επίσκεψη του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα


 Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman of the European Union Military Committee – CEUMC) General Robert Brieger, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.


Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, πριν την μετάβασή του στο Στρατόπεδο του «ΠΑΠΑΓΟΥ», κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.


Η συνάντησή τους ήταν η 3η το τρέχον έτος, με την πιο πρόσφατη στην Σεβίλλη τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.


Κατά την διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην επικρατούσα κατάσταση στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, καθώς και στις προκλήσεις ασφαλείας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και στο Κόσοβο. Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των αποστολών της ΕΕ στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως και σε προκλήσεις ασφαλείας.


Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην πρόοδο υλοποίησης των κύριων στόχων του Θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» (Strategic Compass) για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με εστίαση στην εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (Military Planning and Conduct Capability – MPCC) για την ανάπτυξη της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης (Rapid Deployment Capacity – RDC) της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων εκτός των συνόρων της, στο πλαίσιο της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας (Full Operational Capability – FOC) το 2025.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε την διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική σχέση με τις περισσότερες Αραβικές χώρες και το Ισραήλ, καθώς και με όλες τις Βαλκανικές Χώρες, που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός πλέγματος που προάγει την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της Χώρας μας με την Γαλλία και τις Η.Π.Α., και σημείωσε τα τριμερή προγράμματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν οι ΕΔ, ήτοι Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με την συμμετοχή των Η.Π.Α., Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.


Στην βάση αυτή, υπογράμμισε την πρόσφατη ανάπτυξη αμερικανικών και γαλλικών μέσων στην Χώρα μας για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εκκένωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και επισήμανε τόσο την συνεισφορά της Ελλάδας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όσο και την πρόσφατη αποστολή Αεροσκάφους C-130 με φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας.


Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην συνεισφορά της Ελλάδας σε αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας – ΚΠΑΑ (Common Security and Defence Policy-CSDP), με πιο χαρακτηριστικές τις αποστολές στην περιοχή του Σαχέλ, ήτοι στο Μάλι (European Union Training Mission – EUTM MALI), στην Μοζαμβίκη (European Union Training Mission Mozambique – EUTM MOZ) και στο Νίγηρα (European Union Military Partnership Mission – EUMPM NIGER), καθώς και στις επιχειρήσεις EUFOR (European Union Force Bosnia and Herzegovina) ALTHEA και European Union Naval Force Mediterranean Operation IRINI (EUNAVFOR MED IRINI), η Διοίκηση της οποίας έχει αναληφθεί από Έλληνα Αξιωματικό από την 1η Οκτωβρίου 2023.


Επιπρόσθετα, επισήμανε την συμβολή της Ελλάδας στην ΕΕ με το «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΣΕΕΕ) της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ στην Λάρισα, το οποίο ο CEUMC επισκέφθηκε τον Νοέμβριο του 2022, στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «CPX European Union Integrated Resolve 22».


Όσον αφορά στην διμερή στρατιωτική συνεργασία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία των ΕΔ Ελλάδας – Αυστρίας μέσω ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επισκέψεων αντιπροσωπειών στρατιωτικών σχολών που πραγματοποιήθηκαν το 2023 στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ), καθώς και στις προοπτικές ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών των 2 Χωρών με περαιτέρω επέκταση των κοινών δράσεων που θα συμπεριληφθούν στο προσεχές ΠΣΣ έτους 2024


Κλείνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι κατά των μεθοδεύσεων καταστρατήγησης του Διεθνούς Δικαίου και των πάσης φύσεως αναθεωρητισμών από όπου και αν προέρχονται, και τόνισε την διαρκώς αυξανόμενη ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διασφαλίζουν και εγγυώνται τόσο τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, όσο και τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ.


Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος παρουσίασε θέματα αμυντικής πολιτικής και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς και τις προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο.


Με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε τον CEUMC στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Πηγή