Ποιοί μπορεί να είναι οι λόγοι που πονάει ο αυχένας σας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.11.23

Ποιοί μπορεί να είναι οι λόγοι που πονάει ο αυχένας σας


 Οι περισσότεροι πόνοι στον αυχένα υποχωρούν από μόνοι τους μέσα σε λίγες ημέρες. Πολύ σπάνια αποτελεί ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα. Θα επηρεάσει τους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους καθώς ο αυχένας σας εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, και αυτό έχει αντίκτυπο στην καθημερινή μας κατάσταση. Ποιοί είναι οι λόγοι; Πως μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να τον βοηθήσετε να αισθάνεται καλύτερα;

1 - Ασυνήθιστη θέση ύπνου

Αν έχετε ένα «στραβοπάτημα» στον αυχένα σας, το καταλαβαίνετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Ίσως κοιμηθήκατε σε μια καρέκλα ή χρησιμοποιήσατε διαφορετικό μαξιλάρι. Προέρχεται από τον ύπνο σε μια περίεργη θέση που επιβάρυνε τον αυχένα σας. Είναι αρκετά συνηθισμένο και συνήθως δεν είναι σοβαρό.

Θεραπεία για την ασυνήθιστη θέση ύπνου

Αν ξυπνήσετε με ένα στραβοπάτημα, λίγη ξεκούραση και ένα παυσίπονο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, βοηθάει πάντως να κοιμάστε ανάσκελα και να βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι σας είναι στο σωστό σημείο.

2 - Στέλεχος του αυχένα

Αν κάνετε κάτι με τον αυχένα σας που δεν κάνετε συνήθως, όπως να κοιτάτε τον ουρανό για μια αεροπορική επίδειξη ή να ισορροπείτε κάτι βαρύ στους ώμους σας, μπορεί να αρχίσει να πονάει μετά από λίγο. Αυτοί οι μύες δεν έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Θεραπεία για την καταπόνηση του αυχένα

Μην κρατάτε το κεφάλι σας σε ασυνήθιστες θέσεις αν δεν είναι απαραίτητο. Αν το κάνετε, προσπαθήστε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να κινείτε τον αυχένα σας προς άλλες κατευθύνσεις για να κρατάτε τους μυς σας χαλαρούς. Αν πονάτε, η ξεκούραση και τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορούν να σας βοηθήσουν. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εξακολουθεί να πονάει μετά από μερικές ημέρες ή δεν μπορείτε να τον κινήσετε όπως πριν.

3 - Σύνδρομο «Text Neck»

Πρόκειται για μια άλλη μορφή καταπόνησης του αυχένα και είναι υπαρκτό φαινόμενο. Πολλές ώρες σκυμμένος πάνω από το smartphone σας μπορεί να καταπονήσει αυτούς τους μύες και τους τένοντες. Πολύς χρόνος σκυμμένος πάνω από οτιδήποτε άλλο - συμπεριλαμβανομένου του υπολογιστή ή του πάγκου εργασίας σας - μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο.

Θεραπεία για τον αυχένα κειμένου

Μην καμπουριάζετε προς τα εμπρός. Κρατήστε το τηλέφωνό σας ψηλότερα όταν το κοιτάτε, για παράδειγμα. Αν η εργασία σας σας φέρνει σε καμπουριασμένη θέση, κάντε διαλείμματα και προσπαθήστε να τεντώσετε και να καμπουριάσετε την πλάτη σας. Και η τακτική άσκηση θα σας κάνει πιο δυνατούς και ευέλικτους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του αυχένα σας.

4 - «Τσίμπημα»

Αυτό συμβαίνει όταν χτυπάτε τα νεύρα στον αυχένα ή τον ώμο σας, όπως όταν παίζετε ένα άθλημα επαφής. Κάτι που μοιάζει με ηλεκτρικό σοκ εκτοξεύεται στον ώμο και το χέρι σας. Συνήθως διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να παραμείνει για μέρες.

Θεραπεία για το «Τσίμπημα»

Κατά πάσα πιθανότητα θα αναρρώσετε χωρίς θεραπεία, αλλά αν έχετε συχνά τσιμπήματα ή αν παραμένουν, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Μπορεί να σας προτείνουν ασκήσεις για τις αρθρώσεις και τους μύες σας ή να σας συστήσουν χειρουργική επέμβαση για να απαλλαγείτε από τον ουλώδη ιστό που μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας.

5 - Οξύς πόνος

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από οποιοδήποτε αμβλύ χτύπημα από πίσω - πιο συχνά όταν χτυπάει το αυτοκίνητό σας. Σπρώχνει το κεφάλι σας ξαφνικά προς τα εμπρός και μετά πάλι πίσω, σαν μαστίγιο. Εκτός από τον πόνο στον αυχένα, μπορεί επίσης να έχετε πονοκεφάλους που ξεκινούν από τη βάση του κρανίου σας και μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνο στο άνω μέρος της πλάτης ή των χεριών σας.

Θεραπεία για τον οξύ πόνο

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει με τον πόνο. Μπορεί επίσης να σας δείξει ασκήσεις για να βοηθήσετε τους μύες σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγους μήνες.

6 - Δισκοκήλη

Οι μαλακοί «δίσκοι» μεταξύ των μικρών οστών της σπονδυλικής σας στήλης μπορεί να σπάσουν και να εκχυθεί μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και πιέζει τα νεύρα στον αυχένα σας. Αυτό προκαλεί πόνο που μπορεί να μεταφερθεί στα χέρια σας ή στην πλάτη σας.

Θεραπεία για κήλη δίσκου

Οι ζεστές και κρύες κομπρέσες μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί το πρήξιμο και να νιώσετε καλύτερα. Τα παυσίπονα και οι ασκήσεις που ενισχύουν και τεντώνουν τους μυς σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Εάν εξακολουθεί να πονάει μετά από μερικούς μήνες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση.

7 - Στένωση της σπονδυλικής στήλης

Αυτό συμβαίνει όταν τα κενά στη σπονδυλική σας στήλη στενεύουν, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα και τα οστά που διατρέχουν από το τμήμα της σπονδυλικής σας στήλης που βρίσκεται στον αυχένα σας μέχρι τους ώμους, τα χέρια και μέχρι τα πόδια σας. Η αρθρίτιδα, οι όγκοι, οι κληρονομικές ασθένειες (γενετικές) και άλλες καταστάσεις μπορούν να το προκαλέσουν και είναι πολύ πιο πιθανό μετά την ηλικία των 50 ετών.

Θεραπεία για τη σπονδυλική στένωση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να βοηθήσετε στη φλεγμονή και τον πόνο, αλλά αν αυτά δεν κάνουν τη δουλειά τους, μπορεί να χρειαστείτε ισχυρότερα φάρμακα από το γιατρό σας. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε φυσικοθεραπεία ή να ξεκουράσετε τον αυχένα σας για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν ο πόνος σας είναι έντονος ή δυσκολεύεστε να κινηθείτε, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αποφορτιστεί η σπονδυλική σας στήλη.

8 - Οστικά «σπιρούνια» (οστεόφυτα)

Πρόκειται για μικρούς, σκληρούς όγκους που σχηματίζονται στα μικρά οστά που αποτελούν τη σπονδυλική σας στήλη. Είναι σύνηθες να τις εμφανίζετε καθώς μεγαλώνετε. Μπορούν να στενέψουν το χώρο γύρω από τη σπονδυλική σας στήλη και να τσιμπήσουν το νωτιαίο μυελό σας ή τα νεύρα γύρω από αυτό. Μπορεί να μην τα παρατηρήσετε καθόλου, ή μπορεί να έχετε έναν άκαμπτο αυχένα με αμβλύ πόνο που διαχέεται στα χέρια σας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Θεραπεία για τα οστικά «σπιρούνια»

Εάν πονάνε, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει παυσίπονα που δεν κυκλοφορούν στο φαρμακείο. Εάν τα αγκάθια περιορίζουν το εύρος της κίνησής σας ή πιέζουν τα νεύρα σας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

9 - Όγκος της σπονδυλικής στήλης

Τις περισσότερες φορές, αυτό το είδος όγκου προέρχεται από άλλο μέρος του σώματός σας προς τη σπονδυλική σας στήλη, όπου πιέζει ένα νεύρο και πονάει. Μπορεί όμως να ξεκινήσει και από τον αυχένα σας. Μπορεί να αισθάνεστε αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας. Μπορεί να είναι καρκινικός, γι' αυτό επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα.

Θεραπεία για τον όγκο της σπονδυλικής στήλης

Ο χειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει ολόκληρο ή μέρος του όγκου για να μειώσει την πίεση από τα νεύρα σας. Εάν είναι καρκινικός, μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία για να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα κύτταρα του όγκου.

10 - Εκφυλιστική νόσος του δίσκου

Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι που μοιάζουν με ζαχαρωτά μεταξύ των σπονδύλων σας μπορεί να γίνουν ξηροί και λιγότερο σπογγώδεις. Αυτό μπορεί να τους κάνει να σχιστούν ή να διασπαστούν και να στάξουν το εσωτερικό τους ζελέ. Μπορεί να επουλωθούν και να σχηματίσουν ουλώδη ιστό, ο οποίος είναι πιο αδύναμος από τον φυσιολογικό ιστό. Ο χώρος μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να μικρύνει και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η σπονδυλική σας στήλη εφαρμόζει μεταξύ της, γεγονός που προκαλεί πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Θεραπεία για την εκφυλιστική νόσο των δίσκων

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Ο τρόπος που κάθεστε και κοιμάστε, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή, ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Πηγή