Ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος: Τι είναι και ποιοι μεταφέρονται αυτόματα σε αυτό - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.11.23

Ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος: Τι είναι και ποιοι μεταφέρονται αυτόματα σε αυτό


 Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουρίου 2024

Δέσμη παρεμβάσεων για την αγορά ρεύματος με στόχο την προστασία των καταναλωτών, με την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου μετά τη λήξη του πλαισίου των οριζόντιων επιδοτήσεων από 1η Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.


Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου, ενιαίου τιμολογίου, που καθιερώνεται από 1-1-2024, είναι ότι την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα, οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον τύπο. Η τιμή θα είναι τελική, δηλαδή οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής.Στο νέο ενιαίο τιμολόγιο θα μεταφερθούν αυτόματα το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή και όσους επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο από το ενιαίο, προτιμώντας κάποιο άλλο από τα προϊόντα που διαθέτουν οι προμηθευτές. Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε, ότι στο ενιαίο τιμολόγιο μπορούν να μεταβούν και οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαια σε ισχύ, καθώς η αλλαγή προμηθευτή θα εξακολουθήσει να γίνεται, όπως συμβαίνει και σήμερα, χωρίς πέναλτι για τον καταναλωτή.


Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση, με αυτήν του ειδικού τιμολογίου να έχει πράσινη. Στα σταθερά θα είναι μπλε, στα υπόλοιπα κυμαινόμενα κίτρινη και στα δυναμικά πορτοκαλί σήμανση. «Δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων, επιλέξαμε να το κάνει αυτό η Πολιτεία ώστε οι καταναλωτές να συγκρίνουν» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Πηγή