Ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Χρηστό Στυλιανίδη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.11.23

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Χρηστό Στυλιανίδη


Παρά θίν’ άλός: Γράφει ο κ. Δημ. Καπράνος

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Υπάρχει μια πληγή, η οποία παραμένει κακοφορμισμένη από το 1982 και ουδείς έκτοτε τολμά να θέσει «τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.»

Είναι η Ναυτική Εκπαίδευση, η οποία υπέστη «σοσιαλιστικό ακρωτηριασμό» από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έν μια
νυκτί κατήργησε «διά ροπάλου» τις Ιδιωτικές Ναυτικές Σχολές! Ουδείς -πλην των «πράσινων» συνδικαλιστών διδασκόντων στις Ανώτερες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΔΣΕΝ) (αργότερα ένας Γενικός Γραμματεύς του υπουργείου, καθηγητής σε Σχολή, πέτυχε να τίς βαφτίσει «Ακαδημίες») κατάλαβε γιατί έγινε εκείνο το «εκπαιδευτικό πραξικόπημα».

Το ΠΑΣΟΚ για να καταπραΰνει τους «πράσινους» πολιτικούς υπαλλήλους τού υπουργείου, έπρεπε «να τούς δώσει κάτι» και τους έδωσε «την κεφαλήν επί πίνακι» του Πυθαγόρα, του Αναξαγόρα, του Προμηθέως, του Απολλωνίου και του Αρχιμήδους, των ιδιωτικών ναυτικών σχολών, δηλαδή, οι όποιες έφεραν τα ένδοξα αυτά αρχαιά ονόματα.

Εν συνεχεία, ήλθε η «κατάργηση τής στολής», την οποία προσπάθησε να επαναφέρει στις ΑΔΣΕΝ ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, αλλά «τον πήραν οι συνδικαλιστές με τις πέτρες», όπως ο ίδιος έλεγε.

Τα χρόνια πέρασαν, και μόνο το 1988, ο τότε υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, που είναι και ο ίδιος «θαλασσινός», τόλμησε να φτιάξει έναν Νόμο για την επαναλειτουργία της Ιδιωτικής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Αλλά πριν προλάβει να τον φέρει στην Βουλή … τον αντικατέστησε ο Κ. Σημίτης!

Προηγουμένως, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας του Κων. Μητσοτάκη (1990-1993) που είχαν υποσχεθεί επαναφορά τής Ιδιωτικής πρωτοβουλίας …δεν πρόκαμαν, όπως επίσης και οι κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή (2004-2009). Το 2010-2011 ο Γιωργάκης κατήργησε…το υπουργείο και, φυσικά, δεν ασχολήθηκε ενώ ούτε οι υπουργοί των κυβερνήσεων Σαμαρά δεν άγγιξαν την «καυτή πατάτα». Βλέπετε, υπάρχουν και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές…

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο μακροβιότερος υπουργός Ναυτιλίας, σε ομιλία του στην Ναυτιλιακή Λέσχη, είχε πει: «Έχουμε έτοιμο Νόμο-πλαίσιο για την επαναλειτουργία της Ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι κρίμα τα Ελληνόπουλα να πηγαίνουν να σπουδάζουν την Ναυτιλία στην Βουλγαρία και άλλες χώρες. Πιο έξυπνοι είναι οι ξένοι από εμάς;» και διευκρίνισε ότι «το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν αποτελεί κώλυμα για την λειτουργία Ιδιωτικών Ναυτικών Σχολών.»

Προ ημερών, πάλι στην Λέσχη, ο σημερινός υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης ετάχθη αναφανδόν υπέρ της λειτουργίας και μη κρατικών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, όπως γίνεται στην Κύπρο. Και φάνηκε αποφασισμένος να προχωρήσει δηλώνοντας παράλληλα ότι «πιστεύει πολύ στην Αριστεία»! Καλά σημάδια είναι αυτά, και ο άνθρωπος φάνηκε να είναι αποφασισμένος.

Φυσικά γνωρίζει ότι στον Πειραιά και σέ όλη την Ελλάδα λειτουργούν Ιδιωτικά Κολλέγια, τα όποια έχουν συμβληθεί με ξένα Πανεπιστήμια και έτσι μπορούν Έλληνες να σπουδάζουν πλοίαρχοι και μηχανικοί και στην Ελλάδα. Αλλά δίνουν διπλώματα ξένων χωρών και όχι ελληνικά! Δεν είναι ντροπή αυτό;

Μάλιστα ένα από τα Κολλέγια, το Metropolitan, που διαθέτει, στον Πειραιά, εκπληκτικές εγκαταστάσεις με προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας, μηχανουργεία πληρέστατα και εξαιρετικές συνθήκες διδασκαλίας, φιλοξενεί και σπουδαστές (μεγάλο αριθμό) από την Νιγηρία, οι οποίοι σπουδάζουν στην ‘Ελλάδα, με έξοδα της χώρας τους!

Νομίζουμε ότι ο λόγος ανήκει πλέον στον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει ήδη ανοιχτά υπέρ των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ας αρχίσει από τις μη κρατικές «Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού». Ας μην πάνε στην Κύπρο και την Μάλτα εκείνοι που έχουν ήδη προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών Ναυτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Έλληνες χρειάζεται η ναυτιλία, κύριε Πρωθυπουργέ. Να μην εκλείψει η ελληνική ναυτοσύνη. Θα είναι έγκλημα αν συμβεί κάτι τέτοιο!

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»