Ποιες είναι οι 4 προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τι σημαίνουν για την αγορά ηλεκτρισμού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.9.24

Ποιες είναι οι 4 προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τι σημαίνουν για την αγορά ηλεκτρισμού


 Πλέγμα τεσσάρων παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο κατέθεσε χθες προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών που είχε κάνει από το βήμα της ΔΕΘ απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr για την κρίση στις τιμές του ρεύματος.


Κοινό χαρακτηριστικό των προτάσεων Μητσοτάκη είναι ότι προτείνεται η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των ευρωπαϊκών αρχών και η καλύτερη συνεργασία με στόχο να αποφεύγονται προβλήματα που οδηγούν σε αύξηση των τιμών. Οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη παραληφθεί από την Κομισιόν όπως επιβεβαίωσε χθες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Τιμ Μακ Φάι, θα αναλυθούν και θα απαντηθούν εν ευθέτω χρόνω. 


Ποιες είναι αναλυτικά οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που ουσιαστικά μεταφράζονται σε ανάγκη αναθεώρησης συνολικά του τρόπου λειτουργίας των αγορών ενέργειας στην Ε.Ε. με μεταρρύθμιση του περίφημου target model;


Πρώτον, η ισχυρότερη διακυβέρνηση με έμφαση στον καλύτερο συντονισμό και σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο. Εδώ κομβικός είναι ο ρόλος των διαχειριστών, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν  ώστε να αποφεύγονται αλυσιδωτές επιπτώσεις από αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο χώρας όπως πχ οι προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας μονάδων ή διασυνδέσεων. "Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να επιτρέπει μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ στις αποφάσεις μιας χώρας” αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή Μητσοτάκη.


Δεύτερον, προτείνεται η μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία από την Ε.Ε. και τον Ευρωπαίο ρυθμιστή ACER. Όπως επισημαίνεται πλέον οι τιμές σε μια χώρα μπορεί να διαμορφώνονται από γεγονότα που συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορεί να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των αγορών θα πρέπει να υπάρχει συνολική ρύθμιση που μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο Ε.Ε. "Χρειαζόμαστε μια ρυθμιστική αρχή για την ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδο ΕΕ που να μπορεί να εξετάζει ταυτόχρονα πολλαπλές αγορές και να διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές” λέει η επιστολή Μητσοτάκη.


Τρίτο θέμα που θέτει η επιστολή είναι το ζήτημα της Ουκρανίας και η στόχευση των υποδομών της χώρας από τη Ρωσία. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι λόγω των ανεπαρκών υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Ε.Ε. ο αντίκτυπος των εξαγωγών ηλεκτρισμού προς την Ουκρανία γίνεται αισθητός μόνο σε ορισμένες χώρες, οι οποίες σηκώνουν το βάρος της κάλυψης των αναγκών της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τις προβλέψεις που υπάρχουν στο target model για την αντιμετώπιση παρατεταμένων κρίσεων που αυξάνουν τις τιμές, προαναγγέλλοντας ότι η Ελλάδα θα διερευνήσει αυτές τις επιλογές με στόχο την ανάκτηση ουρανοκατέβατων κερδών από τους παραγωγούς και την προστασία των καταναλωτών. 


Η τελευταία πρόταση Μητσοτάκη αφορά στο θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων οι οποίες χρειάζονται νέα ώθηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά.  Η τοπική συμφόρηση μπορεί να επηρεάσει μια ευρεία περιοχή, καθιστώντας κάθε διασυνοριακό σημείο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και προωθούμε τις διασυνοριακές δυνατότητες. Επιπλέον, όταν οι αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ χωρών μπορούν να φτάσουν σε τόσο ακραία επίπεδα, η αναλογία κόστους-οφέλους των διασυνδέσεων γίνεται ακόμα καλύτερη. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παρατηρήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητεί η νέα Επιτροπή να αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής χωρητικότητας.

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.