Αμείλικτα ερωτήματα για το Λιμεναρχείο του Βόλου- Αρνήθηκε βοήθεια στον καθαρισμό από τα νεκρά ψάρια - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

4.9.24

Αμείλικτα ερωτήματα για το Λιμεναρχείο του Βόλου- Αρνήθηκε βοήθεια στον καθαρισμό από τα νεκρά ψάρια


 Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την στάση του Λιμεναρχείου Βόλου απέναντι στην μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε ο Παγασητικός μετά το ξέσπασμα του Daniel και την ανταπόκριση που έδειξε ο πρώην πλέον Λιμενάρχης Βόλου στην βοήθεια που του ζητήθηκε από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Τα ερωτήματα που προκύπτουν θα εξεταστούν και από την εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο Αρειος Πάγος, ενώ ο λιμενάρχης -πλοίαρχος Ζαραζάνης αναβαθμίστηκε σε Υποδιοικητή της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος και αντικαταστάθηκε πλέον από τον Πλοίαρχο Λ.Σ. Ιωάννη Κοντοστέργιο.

Το Λιμενικό Σώμα, μέσω του πρώην από σήμερα Λιμενάρχη κ. Ζαραζάνη, αν και ζητήθηκε βοήθεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φέρεται να δήλωσε αναρμόδιο για να διαθέσει δυνάμεις και μέσα, παρότι η αρμοδιότητά του αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Η δημόσια υγεία βρέθηκε σε τεράστιο κίνδυνο από τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια, αλλά παρότι το Λιμεναρχείο διέθετε δίχτυ, αυτό δεν τοποθετήθηκε στην έξοδο του υδροβιότοπου της Μπουρμπουλήθρας, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την στάση του Λιμενικού Σώματος. Το γεγονός ότι το Λιμεναρχείο διέθετε δίχτυ το γνώριζε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος κ. Αναγνώστου, αλλά όταν τον κάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Άννα Μαρία Παπαδημητρίου να αναλάβει την ευθύνη του και να το τοποθετήσει στην έξοδο προς τον Παγασητικό, απάντησε πως… αφενός δεν έβρισκε δίχτυ, αφετέρου δήλωσε αναρμόδιος, σύμφωνα με όσα επίσημα σε σύσκεψη υποστήριξε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας. Στο μεταξύ και ιδιώτες είχαν προτείνει στον κ. Αναγνώστου να του διαθέσουν δίχτυ, όπως ο επιχειρηματίας του τουρισμού κ. Κονιόρδος, αλλά επέλεξε την μέθοδο της απόχης για την συγκέντρωση των νεκρών ψαριών, ως την πλέον αποτελεσματική.

Ο Λιμενάρχης έχει την αρμοδιότητα της λήψης μέτρων για τη ρύπανση στο λιμάνι καθώς το Λιμενικό Σώμα είναι επιφορτισμένο με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος διαθέτοντας, μεταξύ άλλων και απορρυπαντικά σκάφη, για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης. Τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια δεν θεωρήθηκαν ωστόσο από το Λιμεναρχείο “περιστατικό”, όπως απέδειξε η ιστορία.  Να σημειωθεί ότι σε αποθήκες του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, φυλάσσονται υλικά αντιρρύπανσης, όπως φράγματα, απορρυπαντικά, ειδικές ενδυμασίες, τα οποία ανήκουν στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή στη κρίσιμη περίσταση.



Ο πλοίαρχος Ζαραζάνης 

Ο διατιθέμενος σήμερα συμβατικός εξοπλισμός από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας συνεχώς βελτιώνεται με μέσα απορρύπανσης, τα οποία δεν διατέθηκαν για τον Παγασητικό  όπως:

Απορρυπαντικά σκάφη
Σκάφη πολλαπλής χρησιμότητας
Πλωτά φράγματα ανοικτής θαλάσσης.
Συσκευές περισυλλογής πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας
Κοχλιωτές ή γραναζωτές αντλίες.
Συστήματα κενού.
Αντλητικά Συγκρότηματα.
Χημικές Διασκορπιστικές Ουσίες.
Απορροφητικά υλικά.