ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Πάνω στο βαριά οπλισμένο ΠΑΘ «Φούρνοι» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.10.24

ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Πάνω στο βαριά οπλισμένο ΠΑΘ «Φούρνοι»


 Όπως όλα τα Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής), έτσι και το ΠΑΘ«ΦΟΥΡΝΟΙ» (ΛΣ 060) είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέσο στα χέρια των στελεχών του Σώματος, και παρ’ ότι έχει για βάση του τον Πειραιά, σπάνια βρίσκεται ελλιμενισμένο εκεί, αφού είναι σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή για τη διεκπεραίωση πλειάδας αποστολών, όπως την κρίσιμης σημασίας επιτήρηση και τη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Η σπάνια ευκαιρία να επισκεφτούμε το ΠΑΘ, που είναι και το πρώτο του είδους που απέκτησε στην ιστορία του το (τότε) ΛΣ, δόθηκε στη σύντομη παρουσία στην έδρα του για επισκευές, η οποία δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη. Στο άρθρο μας σας παρουσιάζουμε το «μακρύ και βαρύ χέρι» του Σώματος όπως δεν το έχετε ξαναδεί!

Τα τρία μεγάλα περιπολικά τύπου OPV58m (όπως κατηγοριοποιείται πλέον η έκδοση ΠΑΘ της κλάσης SA’AR 4) κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης της αστυνόμευσης της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Τα ΠΑΘ φέρουν το όνομα μικρών νήσων του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου Πελάγους και συγκεκριμένα ονομάζονται: ΦΟΥΡΝΟΙ («ΛΣ 060»), ΡΩ («ΛΣ 070») και ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΛΣ 080»). Είναι τα βαρύτερα οπλισμένα σκάφη σε υπηρεσία σήμερα και ήταν τα πλέον σύγχρονα μέχρι την απόκτηση το 2015 του ΠΑΘ τύπου Stan Patrol 5509 της ολλανδικής Damen, του ΓΑΥΔΟΣ («ΛΣ 090») που παρουσιάσαμε στην «Πτήση» 40 (Σεπτέμβριος 2023), και πολύ αργότερα των τεσσάρων παράκτιων περιπολικών P355GR της ιταλικής

Cantiere Navale Vittoria (CNV) που παρουσιάσαμε εκτενώς στην «Πτήση» 12 (Μάιος 2021).


Τα πλοία του τύπου βασίζονται στη σχεδίαση ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων των Ισραηλινών Ναυπηγείων (Israel Shipyards Ltd) της κλάσης SA’AR 4 (ή αλλιώς κλάση Reshef) του Ισραηλινού Ναυτικού. Η σύμβαση για την προμήθειά τους υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου 2002 και αποτέλεσε την πρώτη ισραηλινή ναυτική πώληση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο πρώτα κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ και παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2003 και τον Φεβρουάριο του 2004 αντίστοιχα, ενώ το τρίτο κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (Σκαραμαγκά) και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2004.


Επιχειρούν σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου αλλά και στην αλλοδαπή, στο πλαίσιο μεικτών επιχειρήσεων ή ασκήσεων με άλλες χώρες, ενώ η κύρια βάση τους, στην οποία μάλιστα εκτελούν και διάφορες εργασίες, είναι στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα, στη ζώνη μπροστά από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ).


Επιχειρησιακές Δυνατότητες


Τα ΠΑΘ του τύπου -ως πλοία πολλαπλών αποστολών- έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν και να ανταποκρίνονται στις παρακάτω αποστολές:


•Έλεγχο συμμόρφωσης πλοίων σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας.


• Πρόληψη και καταστολή παράνομων ενεργειών σε θαλάσσιο περιβάλλον.


• Έρευνα και παροχή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται στη θάλασσα και κινδυνεύουν, όπως και σε περίπτωση ναυαγίων πλωτών κάθε τύπου και πτώσης αεροσκαφών στο νερό.


• Μεταφορά ατόμων που χρήζουν άμεσης βοήθειας ή διακομιδής, όπως ασθενείς ή τραυματίες.


• Υποστήριξη στους τομείς δημόσιας τάξης και κρατικής ασφάλειας.


• Αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης .


• Διενέργεια νηοψιών- επιβίβαση σε πλοία εν πλω


• Συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό (πλοία, ναυτικά παρατηρητήρια, κέντρο επιχειρήσεων) σε καθήκοντα που αφορούν την εθνική άμυνα

της χώρας .


• Συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις ή επιχειρήσεις με αρχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων χωρών του εξωτερικού στο πλαίσιο συνεργασίας.


• Ανάληψη κάθε άλλης ενέργειας που άπτεται των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και αποσκοπεί στην εφαρμογή της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά


Το ολικό μήκος των OPV58 είναι, όπως μαρτυρά και ο ονοματολογικός προσδιορισμός τους, τα 58 m, το μέγιστο πλάτος 7,62 m, το μέγιστο βύθισμα 2,65 m, ενώ το «πλήρες εκτόπισμα» (full displacement, δηλαδή με πλήρες φορτίο και εφόδια) ξεπερνά τους 410 τόνους. Το κύτος είναι από χάλυβα και η υπερκατασκευή από αλουμίνιο. Το πλήρωμα αποτελείται από 30 άτομα.


Το σύστημα πρόωσης περιλαμβάνει τέσσερις κινητήρες ντίζελ MTU 16ν που «οδηγούν ισάριθμους άξονες και προπέλες σταθερού βήματος, προσφέροντας μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων με πλήρες φόρτο και υπηρεσιακή ταχύτητα 24 κόμβων, ενώ με οικονομική ταχύτητα 18 κόμβων επιτυγχάνεται μέγιστη εμβέλεια περίπου 2.200 ναυτικά μίλια. Για την επιτήρηση του συστήματος πρόωσης το πλοίο διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου που παρέχει όλες τις πληροφορίες οποιαδήποτε χρονική στιγμή.


Προκειμένου να υποστηριχθούν οι προαναφερόμενες αποστολές ή επιχειρήσεις, τα ΠΑΘ επιπλέον του βασικού εξοπλισμού/εξαρτισμού διαθέτουν πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων και βαρύ οπλισμό.


Μόνιμος Οπλισμός


Στην πλώρη, πίσω από τον εξοπλισμό χειρισμού αγκυροβολίας και πρόσδεσης, βρίσκεται εγκατεστημένο ένα πυροβόλο OTO-Breda (αργότερα γνωστό ως OTO Melara και σήμερα πλέον ως Leonardo) 30 mm/82 cal Single Naval Mounting Mod F Mk30, το οποίο εξοπλίζει

και τις ΤΠΚ του ΠΝ κλάσης Ρουσσέν (Super Vita) με δύο συστήματα ανά σκάφος. Το πυροβόλο είναι το Mauser MK 30 mm Model F και βάλλει πυρομαχικά 30×173 mm. [Πρόκειται φυσικά για το πυροβόλο της μονάδας πυρός του αντιαεροπορικού συστήματος πυροβολικού Artemis 30 της ΕΒΟ). Λειτουργεί είτε με τηλεχειρισμό από ειδική κονσόλα επί της γέφυρας του πλοίου σε συνδυασμό με τους αισθητήρες του ΠΑΘ είτε από τοπική λειτουργία με χειριστή στην καμπίνα του πυργίσκου (επανδρωμένος). Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι περί τις 800 β.α.λ., ενώ η δραστική εμβέλεια εναντίον στόχων επιφανείας είναι τα 3.000 m .


Ο συγκεκριμένος οπλισμός θα μπορούσε να αντικατασταθεί από σύγχρονο τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού- RWS (Remote Weapon Station) τελευταίας γενιάς, είτε ίδιου διαμετρήματος είτε -για λόγους ομοιοτυπίας- των 20 mm, όπως είναι ο LIONFISH 20 της Leonardo που θα εξοπλίσει τις φρεγάτες κλάσης ΚΙΜΩΝ ( FDI HN), τα περιπολικά κλάσης Island και τον νέο τύπου κορβέτας, αν το πρόγραμμα προχωρήσει. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας, επιβάλλεται αντίστοιχη τοποθέτηση RWS στην πλώρη του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ.


Δύο βαριά πολυβόλα των 12,7 mm βρίσκονται εγκατεστημένα στο μέσο του πλοίου σε ειδικούς σταθμούς οπλισμού τύπου Mini Typhoon της ισραηλινής Rafael, τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα για τηλεχειρισμό από ειδικές κονσόλες επί της γέφυρας του σκάφους (μία για κάθε σύστημα), καθώς και από ειδικές θέσεις στην κόντρα γέφυρα. Ομοίως με το πυροβόλο δύναται να βάλλουν και με χειροκίνητη λειτουργία. Να σημειωθεί ότι τα πλοία αυτά ήταν τα πρώτα στο ελληνικό οπλοστάσιο που εισήγαγαν τα τηλεχειριζόμενα πολυβόλα, αν και πρώιμου τύπου. Εξυπακούεται ότι η αντικατάστασή τους με αντίστοιχου διαμετρήματος σύγχρονα RWS θα προσέδιδε ανώτερη μαχητική ικανότητα στο πλήρωμα.


Και τα τρία συστήματα ήταν σχεδιασμένα να λαμβάνουν εικόνα από το ηλεκτροοπτικό σύστημα TOPLITE της Rafael εγκατεστημένο στον ιστό του πλοίου, ενώ υπεύθυνο διασύνδεσης μεταξύ αισθητήρων και κονσολών συστημάτων οπλισμού είναι το Σύστημα Εντοπισμού, Εγκλωβισμού και Ελέγχου Πυρός DAFCO (Detection, Acquisition and Fire COntrol system) για ναυτικά πυροβόλα μικρού και μεσαίου διαμετρήματος επίσης της Rafael. Οι κονσόλες οπλισμού αναφέρονται ως DAFCO Control Console (DCC).


Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός


Αρχικά τα σκάφη της κλάσης έφεραν από δύο ραντάρ επιτήρησης/ναυτιλίας Bridgemaster E στην μπάντα συχνοτήτων «Χ» με υποδομή αυτόματης παρακολούθησης στόχων ARPA (Automatic Radar Plotting Aid) της Sperry Marine/Decca. Το ένα εξ αυτών, το χαμηλότερα τοποθετημένο στον ιστό, αντικαταστάθηκε αργότερα από αντίστοιχο της Koden, ενώ πριν από κάποιους μήνες το ίδιο αντικαταστάθηκε από αντίστοιχο της JRC. Σχετικά με τους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες, όπως προαναφέρθηκε, τα ΠΑΘ έφεραν μεν εξαρχής το TOPLITE, αλλά αργότερα προστέθηκε βοηθητικό ηλεκτροοπτικό σύστημα τύπου NVTS σε μικρό ιστό στην οροφή της γέφυρας, στην οποία είναι εγκατεστημένοι και άλλοι αισθητήρες, κεραίες επικοινωνιών και δύο προβολείς έρευνας. Με χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020 έναντι συμβατικού τιμήματος €2,85 εκατ., το TOPLITE αντικαταστάθηκε το 2019 από ηλεκτροοπτικό σύστημα TDR- HR- 300 της Miltech Hellas, ενώ σχετικά πρόσφατα, το 2023, το NVTS αντικαταστάθηκε επίσης από το τελευταίο μοντέλο ηλεκτροοπτικού της Miltech Hellas, to SUR-400HSM. Και τα δύο συστήματα έχουν δυνατότητα περιστροφής και πλήρους περιμετρικής κάλυψης.


Το σταθεροποιημένο συγκρότημα αισθητήρων TDR-HR300 της Miltech Hellas σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα ΠΑΘ της κλάσης. Αποτελείται από μια ψυχόμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας HD 1280×720 pixel, ο οποίος λειτουργεί στα 3-5 μm. Η θερμική κάμερα μπορεί να εντοπίσει μικρό σκάφος διαστάσεων 2,3×2,3 m σε απόσταση 15 km και να αναγνωρίσει σκάφος ανάλογων διαστάσεων σε απόσταση 9,5 km. Αντίστοιχα εντοπίζει άνθρωπο στα 11 km, σύμφωνα με τα πρότυπα STANAG 4347! Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν μία κάμερα ημέρας1 με 1/2,8 ιντσών CMOS Full HD 1080p και οπτικό zoom 30x ή ψηφιακό 12x και αποστασιόμετρο λέιζερ LRF (Laser Rangefinder) με εμβέλεια 31 km. Το σύστημα συνοδεύεται από κονσόλα χειρισμού-παρακολούθησης-απεικόνισης (οθόνη αφής) 19 ιντσών με το δικό του λογισμικό λειτουργίας και joystick, καθώς και μια οθόνη (επανάληψης προβολής της εικόνας) μπροστά στη γέφυρα. Συγκριτικά, με έναν αντίστοιχο αισθητήρα TDR- 10A που εξοπλίζει τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, το TDR-HR300 με το σύστημα σταθεροποίησης ζυγίζει 53 κιλά περισσότερο!


Το πλέον σύγχρονο σύστημα της Miltech Hellas και η πιο πρόσφατη προσθήκη στο ΠΑΘ είναι το MLTSUR-400HSM, το οποίο προέρχεται από τη σειρά SUR και είναι εξειδικευμένο για χρήση σε ναυτικά και παράκτια περιβάλλοντα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία είναι μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά ναυτικές λύσεις θερμικής απεικόνισης που προσφέρονται από τη Miltech Hellas, με αισθητήρα ψυχόμενου τύπου MWIR (Medium-Wave Infra- Red) που λειτουργεί στα 3-5 μm με ανάλυση 1280×1024 pixel και οπτικό zoom 22x για επιτήρηση εξαιρετικά μεγάλων αποστάσεων. Το σύστημα συμπληρώνουν προηγμένο LRF εμβέλειας 39 km, αισθητήρας εικόνας SWIR (Short-Wave Infra- Red) που λειτουργεί στα 0,9-1,7 μm με ανάλυση 640×512 pixel και οπτικό zoom 22x, ψηφιακή μαγνητική πυξίδα, GPS, έγχρωμη κάμερα ημέρας με ερευνητή 1/1,8 ιντσών CMOS, ανάλυσης Full HD 1080p οπτικό zoom με 68x και ψηφιακό zoom 16x, καθώς και προβολέας υπέρυθρων. Το σύστημα συνοδεύεται από κονσόλα χειρισμού-παρακολούθησης απεικόνισης (οθόνη αφής) 19 ιντσών με το δικό του λογισμικό λειτουργίας και joystick.


Να σημειωθεί ότι το SUR-400HSM έχει εγκατασταθεί σε 36 σκάφη περιπολίας και διάσωσης του Σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τριών ΠΑΘ κλάσης OPV58, του ΠΑΘ Γαύδος, το οποίο έχει επίσης παραλάβει το SUR – 2OLRM, πολυάριθμα σκάφη διάσωσης Halmatic

Lambro 60, περιπολικά Lambro 53 και Lambro 57, καθώς και τα τρία ταχύπλοα σκάφη επίθεσης τύπου CB90.


Εξαιρετικά σημαντικό είναι το ότι ο εξοπλισμός επιτήρησης είναι πλέον ελληνικής ανάπτυξης και κατασκευής, οπότε αποφεύγονται χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες αποστολής συστημάτων για συντήρηση στο εξωτερικό, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με συστήματα προέλευσης Ισραήλ. Έτσι, το ΠΑΘ υποστηρίζεται τοπικά από Έλληνες τεχνικούς όποτε αυτό χρειαστεί, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα των συστημάτων να είναι υψηλή με επακόλουθο και την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα του πλοίου.


Τα ΠΑΘ εξοπλίζονται με σύστημα διαχείρισης μάχης της Rafael που αναφέρεται ως CCS (Command and Control System ) και παρέχει κάθε πληροφορία από όλα τα εμπλεκόμενα μέσα, συγκεντρωτικά σε μια βάση δεδομένων, δηλαδή κοινή εικόνα για όλα τα δεδομένα που λαμβάνει το σκάφος. Αξιοποιεί συλλογή πληροφοριών από διάφορες πηγές και τις μετατρέπει και τις εμφανίζει σε εικόνα, ενώ παρέχει βοήθεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσα από γραφικά και αριθμητικούς αλγόριθμους. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον σχεδιασμό δράσεων, επιτρέπει τον υπολογισμό και προσομοίωση καθηκόντων που πρέπει να ακολουθηθούν, ενώ καταγράφει δεδομένα για τον απολογισμό της κατάστασης και φυσικά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οπλικών συστημάτων και των αισθητήρων επιτήρησης.


Στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα συγκαταλέγονται τα: νέο σύστημα ηλεκτρονικού χάρτη ECDIS (Electronic chart Display and Information System) της Wärtsilä που αντικατέστησε το παλαιό της TRANSAS, νέο plotter της JRC, δορυφορικές επικοινωνίες, εξοπλισμός ναυτιλίας και άλλα.


Λοιπός Εξοπλισμός


Κάθε σκάφος φέρει δύο RHIB των 7,5 μέτρων, τα οποία καθελκύονται και ανελκύονται μέσω ειδικού γερανού. Αρχικά το κάθε ΠΑΘ έφερε ένα RHIB των 7,5 μέτρων της Lambro και ένα Zodiac των 6 μέτρων (βαμμένο πορτοκαλί) με κινητήρα 75 ίππων ως διασωστικό. Το δεύτερο έχει αποσυρθεί και αντικατασταθεί σε όλα τα SA’AR 4 από ίδιου μεγέθους υπερσύγχρονο RHIB τύπου METIS 750 της Viking Hellas. Το συγκεκριμένο RHIB διαθέτει πέντε αντικραδασμικά καθίσματα της Ullman, εκ των οποίων το ένα είναι τοποθετημένο στην πλώρη για χειρισμό οπλισμού, δύο εξωλέμβιες μηχανές Mercury V6 των 200 ίππων εκάστη και είναι εξοπλισμένο με ραντάρ ναυτιλίας SIMRAD, τηλεχειριζόμενο προβολέα και συστήματα επικοινωνιών. Το METIS επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα άνω των 45 κόμβων με πλήρη φόρτο και υπηρεσιακή 35 κόμβων.


Το δεύτερο RHIB κατασκευής LAMBRO, που είναι και το παλαιότερο, διαθέτει δύο εξωλέμβιες μηχανές Mercury των 250 ίππων εκάστη, ενώ στον εξοπλισμό του υπάρχει ραντάρ ναυτιλίας JRC που αντικατέστησε λίαν προσφάτως το παλαιό της Raymarine. Διαθέτει δύο κοινά

καθίσματα τύπου σέλας και ένα διθέσιο κάθισμα στο πίσω μέρος.


Επίσης, σε ξεχωριστή υπερκατασκευή στο πρυμναίο τμήμα του πλοίου κάθε ΠΑΘ φέρει σύστημα (κανόνι) εκτόξευσης θαλάσσιου ύδατος υψηλής πίεσης για κατάσβεση πυρκαγιάς.


Χώροι διαβίωσης


Το πλοίο διαιρείται σε έντεκα υδατοστεγή κάθετα διαμερίσματα, από τα οποία το καθένα διαθέτει εξαερισμό και αισθητήρα ανίχνευσης καπνού και φλόγας ως μέρος του συστήματος πυρανίχνευσης του πλοίου. Τα καταστρώματα είναι τρία: κύριο (πρώτο) κατάστρωμα, γέφυρα

και κάτω κατάστρωμα. Το κύριο κατάστρωμα περιλαμβάνει τις καμπίνες και τους χώρους ενδιαίτησης των αξιωματικών, δηλαδή τους κλειστούς χώρους διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου, καθώς και τον χώρο φύλαξης του ατομικού οπλισμού. Στο διαμέρισμα πίσω από τον γερανό, στην οροφή του οποίου βρίσκεται (ενίοτε) ο θόλος των δορυφορικών επικοινωνιών και το κανόνι νερού, είναι εγκατεστημένη ηλεκτρομηχανή εκτάκτου ανάγκης και κεραίες επικοινωνιών.


Εσωτερική κλίμακα οδηγεί στο κατώτερο κατάστρωμα, στο οποίο υπάρχουν πλώρα και πρύμνα, οι καμπίνες του πληρώματος και οι χώροι πολλαπλής ενδιαίτησης, όπως η τραπεζαρία πληρώματος, ο χώρος συσκέψεων και επιχειρήσεων που αποτελεί και το γραφείο για τη διακίνηση της αλληλογραφίας, νοσοκομειακός χώρος, αντίστοιχοι χώροι υγιεινής και εγκαταστάσεις πλυντηρίου, στεγνωτηρίου και ιματιοαποθήκης, αποθηκευτικοί χώροι ψύξης, κατάψυξης και γενικής χρήσης. Εκεί βρίσκονται και τα δύο διαμερίσματα με τους δύο κινητήρες MTU στον καθένα, το control room, τις δεξαμενές καυσίμου, τους χώρους πυρομαχικών και τρεις ηλεκτρομηχανές. Στο τελευταίο


διαμέρισμα στην πρύμνη είναι το σύστημα πηδαλιούχησης του πλοίου.


Στο εμπρός τμήμα της γέφυρας βρίσκονται οι σταθμοί ελέγχου ναυσιπλοΐας και μηχανοστασίου, ενώ στο πρυμναίο τμήμα οι σταθμοί ελέγχου επικοινωνιών και αισθητήρων, καθώς και οι κονσόλες οπλισμού. Η πρόσβαση στη γέφυρα γίνεται με εσωτερική κλίμακα που συνδέει το κύριο κατάστρωμα με το κατώτερο. Πλευρικά της γέφυρας υπάρχουν βαρδιόλες και πίσω της βρίσκονται τοποθετημένα τα δύο RWS και ο μεγάλος ιστός του πλοίου. Στην κόντρα γέφυρα υπάρχουν οι δύο εξωτερικές θέσεις χειρισμού των RWS. Οι χώροι διαβίωσης στο σκάφος είναι αρκετά σπαρτιατικοί, οι καμπίνες, οι διάδρομοι και οι χώροι ενδιαιτήσεως πολύ περιορισμένοι σε μέγεθος, και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν σύγχρονο περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης που παρέχει όλες τις ανέσεις για πολυήμερη παραμονή του πληρώματος (μια σύγκριση με το ΠΑΘ 090 καταδεικνύει με το παραπάνω τη διαφορετική σχεδιαστική αντίληψη). Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά τα πράγματα από τη στιγμή που η συγκεκριμένη κλάση αποτελεί τροποποίηση μιας ναυτικής σχεδίασης (πυραυλακάτου) της δεκαετίας του 1970, της SA’AR 4, που σχεδιάστηκαν για παράκτιες επιχειρήσεις κοντά στις ισραηλινές ακτές.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλικία των σκαφών είναι εμφανής παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πληρώματος να τα διατηρεί σε καλή κατάσταση και τις προσπάθειες της ηγεσίας να τα εκσυγχρονίζει σε επιμέρους συστήματα μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Λόγω του μικρού

αριθμού τους, η χρήση τους από το Σώμα είναι εντατική, κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. Αυτό όμως υπαγορεύεται από το γεγονός ότι λόγω μεγέθους είναι τα μόνα που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ευρύ φάσμα αποστολών, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.


Επομένως, είτε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ώστε τα πλοία να παραμείνουν λειτουργικά τουλάχιστον μέχρι το 2035, είτε, ενδεχομένως μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, να αντικατασταθούν μετά το 2030 με πλοία νέας σχεδίασης, ειδικά κατασκευασμένα για να επιχειρούν ως ΠΑΘ, τα οποία θα είναι πιο ικανά, με σύγχρονο εξοπλισμό, οπλισμό και υποδομές που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του πληρώματος για παρατεταμένες περιόδους επιχειρήσεων.


Μετά το εκτενές αφιέρωμα για το ΓΑΥΔΟΣ και τα παράκτια περιπολικά τύπου P35GR το άρθρο αυτό αναφέρεται στο τρίτο μεγάλο πλοίο που καλύπτουμε στην «Πτήση». Στο μέλλον ελπίζουμε να επισκεφθούμε και το μικρότερο ΠΑΘ του Σώματος, το ΑΡΚΙΟΙ (ΛΣ 050), το οποίο αναμένεται να υποβληθεί σε πλήρη εκσυγχρονισμό με προϋπολογισμό €10 εκατ., ολοκληρώνοντας έτσι το αφιέρωμά μας στα μεγάλα περιπολικά του Σώματος.


Ο εκσυγχρονισμός του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. σε πλωτά και πτητικά μέσα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη χάρη στη σημαντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Αυτή η χρηματοδότηση αφορά την απόκτηση δεκάδων νέων περιπολικών σκαφών διαφόρων μεγεθών και δυνατοτήτων, νέων αεροσκαφών, καθώς και τον μερικό εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μέσων. Στον ορίζοντα των προμηθειών διαφαίνεται ακόμα και η προσθήκη σκαφών OPV μεγέθους κορβέτας και συγκεκριμένα η προμήθεια δύο ΠΑΘ άνω των 80 μέτρων με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό €160 εκατομμυρίων. Στην «Πτήση» παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε σχετικά.


Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον Κυβερνήτη, Υποπλοίαρχο Σπυρίδωνα Ζουλίνο, για τη θερμή φιλοξενία επί του πλοίου. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη οφείλουμε στον Σημαιοφόρο Νικόλαο Μουρατίδη για την εξαιρετική και λεπτομερή ξενάγηση στο ΠΑΘ ΦΟΥΡΝΟΙ, καθώς και για την υπομονή του να απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. που ενέκρινε το αίτημά μας να επισκεφθούμε το πλοίο.

Πηγή: flight.com.gr (έντυπη έκδοση)

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.