Γιατί πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα ενώ η Μέση Ανατολή «φλέγεται» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

2.10.24

Γιατί πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα ενώ η Μέση Ανατολή «φλέγεται»


 Μια από τις μόνιμες αιτιάσεις για την αύξηση στην τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα, μια από τις ακριβότερες στην ΕΕ, είναι οι διεθνείς εξελίξεις. Σε κάθε ένταση, μεγαλύτερη ή μικρότερη, τα καύσιμα έπαιρναν τον ανήφορο, ωστόσο αυτή φορά, παρότι η Μέση Ανατολή φλέγεται, στα πρατήρια καταγράφεται μια πτώση.

Σε σύγκριση με πέρυσι η μείωση είναι περίπου 14%. Την αντίστοιχη περίοδο το 2023 τα μέσα επίπεδα της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2,041 ευρώ/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,848 ευρώ/λίτρο. Σήμερα, η μέση της της αμόλυβδης 95 οκτανίων κυμαίνεται στο 1,75 ευρώ το λίτρο και η αμόλυβδη 100 οκτανίων στο 1,98 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται στο 1,53 ευρώ το λίτρο.

Screenshot_2024-10-01_124101_c1fd1.png

Παρότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ και οι υψηλοί φόροι στην Ελλάδα (περίπου 70%) περιορίζουν το όποιο όφελος, η υποχώρηση τους αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους οδηγούς σε μια περίοδο έντονο πληθωριστικών πιέσεων.

Η εξήγηση του παράδοξου

Οι δύο λόγοι που οι Έλληνες οδηγοί βλέπουν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πτώση στις τιμές είναι η περιορισμένη ζήτηση και τα επαρκή αποθέματα καυσίμων.

Η ελληνική παραδοξότητα συνδέεται με τη διεθνή. Παρά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο μπρεντ διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, κινούμενο στα 74 με 75 δολάρια ανά βαρέλι. Τα τελευταία δύο χρόνια το μπρεντ κινούταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι, σπάζοντας στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ακόμη και το φράγμα των 110 και 120 δολαρίων το βαρέλι.

Η μείωση της παραγωγής από τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αντισταθμίστηκε σε αξιοσημείωτο βαθμό από την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τα υψηλά αποθέματα που υπάρχουν στην αγορά. Ταυτόχρονα οι ρυθμοί ανάπτυξης σε κομβικές χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, αλλά και στην Κίνα, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες επενδύσεις σε ΑΠΕ, έχουν επιβραδύνει τη ζήτηση για καύσιμα.

Screenshot_2024-10-01_123348_da2c4.png

ΠΗΓΗ 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.