Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και χαιρετισμός του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.10.18

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και χαιρετισμός του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, του Αναπληρωτή Υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Διονύσιου Τεμπονέρα, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη, του Αρχιμανδρίτη πατήρ Δανιήλ Ψωνίου , εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ, του Α' Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη και του Β' Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθανάσιου Ντούνη πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/10/2018 στον αίθριο χώρο του κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας , οι βουλευτές Πειραιώς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ευαγγελία-Εύη Καρακώστα, Γεωργία Γεννιά, Ελένη Σταματάκη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Μιλτιάδης Θεοδότος, η λοιπή στρατιωτική ηγεσία και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι των δικαστικών και στρατιωτικών αρχών του Πειραιά και της Ναυτιλιακής Κοινότητας.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη:
«Πανοσιολογιότατε,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κύριοι εκπρόσωποι των Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών,
Κύριοι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της ναυτικής μας οικογένειας,
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Κύριοι Υπαρχηγοί, Κύριοι Ναύαρχοι,
Κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί, κύριοι επίτιμοι Υπαρχηγοί, κύριοι εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων και Λέσχης του Λιμενικού Σώματος,
Κύριοι εκπρόσωποι της Ναυτικής οικογένειας και των Αρχών,
Αγαπητά στελέχη του Λιμενικού Σώματος,
Κυρίες και Κύριοι,
Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε εκείνους τους Έλληνες , οι οποίοι πριν από 78 χρόνια, με την αυταπάρνησή τους και τη θυσία τους, κατέδειξαν ότι οι δυνάμεις των ανθρώπινων αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, υπερισχύουν των δυνάμεων της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού.
Μέσα στην ταραγμένη δεκαετία του 1930, με την άνοδο και την επιβολή του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, η Ελλάδα, μία χώρα μικρή, προσπαθεί να πορευτεί το δρόμο της μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες μίας πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και στρατιωτικής πραγματικότητας που εξελίσσεται στο γεωπολιτικό πεδίο όλης της Ευρώπης.
Μία πραγματικότητα που οδηγεί σε μία πολεμική εμπλοκή, η οποία θα συμπαρασύρει όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, σε έναν πόλεμο που θα παραμείνει στην ιστορία για τη σκληρότητά του και τα εγκλήματα, τα οποία έλαβαν χώρα ως γέννημα των αποκρουστικών φασιστικών και ναζιστικών ιδεολογιών.
Η άρνηση αυτή της χώρας μας, αποτέλεσε την πρώτη νίκη του ελεύθερου κόσμου, η οποία δεν αποτυπώθηκε μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά έγινε και κεφάλαιο της χώρας με κοινωνικές και ιδεολογικές προεκτάσεις και πτυχές, οι οποίες ακόμα και σήμερα παραμένουν επίκαιρες.
Από τον ηρωισμό του Ελληνικού Στρατού στα βουνά της Αλβανίας, μέχρι το Έπος της Εθνικής Αντίστασης, ο λαός μας απέδειξε ότι τη δύναμη των όπλων νικά η δύναμη της ψυχής και της φιλοπατρίας .
Ο λαός μας απέδειξε ότι απέναντι στους σχεδιασμούς των στρατηγών του Άξονα, βρισκόταν το θάρρος, το πείσμα και η θέληση για τη Νίκη, για το Δίκαιο, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Η Ιστορία, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα για το ποιος επικράτησε. Όχι μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και στο επίπεδο των αξιών.
Πέραν της εθνικής σημασίας, η στάση του λαού μας ήταν μία συνειδητή άρνηση στη συμπόρευσή του με τη φασιστική ιδεολογία, μία άρνηση στη μισαλλοδοξία, μία άρνηση στις φυλετικές διακρίσεις και στην ιδεολογία της ανωτερότητας ορισμένων ανθρώπων έναντι των άλλων συνανθρώπων τους, μία άρνηση στην επιβολή σκοτεινών περιορισμών κατά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας και τελικά μία άρνηση η οποία δημιούργησε παρακαταθήκη ελπίδας και δημοκρατίας.
Τα ιστορικά γεγονότα έχουν περιγραφεί και αναφερθεί πολλές φορές. Αυτό που θα πρέπει να τονισθεί και να μην ξεχνιέται, είναι ότι η προσήλωση στην ελευθερία, στην ισότητα, στην αλληλεγγύη, στην αξιοπρέπεια, καθώς και η πίστη στις ανθρώπινες αξίες, πρέπει να αποτελούν τον φάρο προς τον οποίο θα πρέπει να κινείται η χώρα μας σήμερα στον αγώνα που δίνει για να στέκεται όρθια η κοινωνία.
Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συλλογικής και σκληρής προσπάθειας, της εθνικής και λαϊκής ενότητας, της υπέρβασης των αδυναμιών μας και της αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
Η πατρίδα μας, μία χώρα μικρή αλλά και τόσο μεγάλη, που δεν προκαλούσε και δεν προκαλεί αλλά και που δεν δέχθηκε και ούτε δέχεται να προκληθεί, με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το λαό της, στέλνουν καθημερινά ένα σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε καν τη διατύπωση απειλής για την εθνική της ανεξαρτησία και κυριαρχία της.
Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όσες φορές ο λαός μας αγωνίστηκε ενωμένος υπέρ των δίκαιων αξιών του και δικαιωμάτων του, οι όποιες θυσίες του και η σκληρή προσπάθεια δεν ήταν μάταιες, αλλά αποτέλεσαν τη βάση και το εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός νέου και ελπιδοφόρου μέλλοντος.
Eυχαριστώ».